Taping 21 προϊόν

Διαβάστε περισσότερα για το Taping...

[su_spoiler title="Διαβάστε περισσότερα για το Tape..."] Tape - Τι είναι γενικότερα; Το tape είναι κολλητική ταινία επίδεσης και αποτελεί το μέσο εφαρμογής θεραπευτικών τεχνικών επίδεσης σε μυοσκελετικά ή οιδηματώδη περιστατικά. Ποιά είναι τα είδη tape; Ανάλογα με την τεχνική εφαρμογής και το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχουν δύο είδη tape. To σταθερό tape και το ελαστικό tape (kinesiology tape). Σταθερό tape Είναι κατασκευασμένο απο βαμβάκι και είναι ανελαστικό. Έχει κολλητικές ιδιότητες, αλλά επειδή ο κύριος του είναι σταθεροποιητικός, η κόλλα του είναι ισχυρή. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα ερεθισμό. Έτσι σχεδόν πάντα η εφαρμογή του συνοδεύεται απο ένα μαλακό υπόστρωμα, όπως η αράχνη ή το hypafix. Τις περισσότερες φορές είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να κόβεται με το χέρι. Το πιο γνωστό σταθερό tape που χρησιμοποιείται και στην τεχνική McConnell είναι το leukotape combipack που περιέχει τόσο το υπόστρωμα όσο και την ταινία επίδεσης. Σταθερό tape και σκοποί τεχνικών επίδεσης

  • Μείωση πόνου
  • Πρόληψη Τραυματισμού
  • Μείωση τάσης σε τραυματισμένους ή ευαίσθητους ιστούς
  • Παροχή αυξημένης παθητικής σταθεροποίησης δομών
  • Εμβιομηχανική διόρθωση
  • Μυϊκή αναχαίτιση
  • Μυϊκή διευκόλυνση
  • Αύξηση της ιδιοδεκτικότητας
  • Συμπίεση για οίδημα ή λεμφοίδημα
  • Placebo σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αίσθηση αστάθειας και επανατραυματισμού χωρίς κλινικά όμως στοιχεία αστάθειας

Παίζει ρόλο η ποιότητα του tape; Φυσικά όπως και σε όλα τα υλικά, έτσι και εδώ είναι πολύ σημαντικό συστατικό επιτυχίας η ποιότητα. Θα πρέπει το υλικό κατασκευής να είναι ανθεκτικό. Επίσης η ποιότητα βαμβακιού θα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την αντοχή σε ιδρώτα και υποαλλεργικότητα. Με τον ίδιο τρόπο και η κόλλα εφαρμογής είναι πολύ σημαντική ώστε αφενός να κρατάει την ταινία στη θέση της αφετέρου να είναι φιλική στο δέρμα και να μην προκαλέι εκδορές κατα την αφαίρεση της. Ειδικά σε αθλητές η ποιότητα μπορεί να αποβεί καθοριστική. Πέρα απο το leukotape combipack και τα cramer750 και strappal είναι tape αξιόπιστα και θα τα βρείτε σε εμάς. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με αράχνες ή αφρώδη υποστρώματα για μέγιστη προστασία του δέρματος. Τεχνική τοποθέτησης σταθερού tape Η τοποθέτηση γίνεται με ειδικό τρόπο και είναι διαφορετικός για κά ανατομική δομή. Έτσι για παράδειγμα αλλιώς θα γίνει η περίδεση σε μια ποδοκνημική άρθρωση και αλλιώς σε μια ωμοπλάτη. Επίσης άλλη θα είναι η τάση σε έναν ηλικιωμένο και άλλη σε έναν απαιτητικό αθλητή. Τέλος διαφορετικά θα τοποθετηθεί μια ταινία επίδεσης όταν ζητάμε σταθεροποίηση και αλλιώς σε μια περίπτωση όπου θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα οίδημα. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως χρειάζονται γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, εμβιομηχανικής, τεχνικών περίδεσης και μια σχετική εμπειρία για να γίνει σωστά η επίδεση. Η πιο γνωστή τεχνική είναι η McConnell και το πιο γνωστό βιβλίο (και το μόνο στα Ελληνικά και με dvd) είναι το δικό μας βιβλίο Θεραπευτική Επίδεση. Τι είναι το Kinesiology tape; Το Kinesio Tape ή kinesiology tape ή αλλιώς η ελαστική ταινία κινησιοεπίδεσης σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια περίπου από τον Dr Kenzo Kase. Η αρχική εφαρμογή tape γινόταν με άκαμπτη ταινία επίδεσης αλλά προκαλούσε πολλές φορές επιπλέον οίδημα λόγω ακινησίας αλλά και ανούσιο περιορισμό της κινητικότητας αρθρώσεων που κατά τα άλλα μπορούσαν να κινηθούν σε ένα περιορισμένο εύρος κίνησης. Έτσι γεννήθηκε το kinesiology tape του οποίου βεβαία το ευρύ κοινό αντιλήφθηκε την ύπαρξη μετά τους ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Εκεί οι πολύχρωμες λωρίδες από βαμβακερό υλικό στα πόδια και τα χέρια υπεραθλητών, τράβηξαν την προσοχή θεραπευτών και ασθενών. Το kinesio tape λοιπόν είναι βαμβακερή ταινία (tex tape) με δυνατότητα ελαστικής επιμήκυνσης στο 130-140% του αρχικού μήκους και κολλητικές ιδιότητες στο δέρμα.

Τι μπορεί να βελτιώσει με την εφαρμογή του;

Η θεωρία του kinesio tape υποστηρίζει πως η εφαρμογή του kinesiology tape μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα σε τραυματισμούς, να αυξήσει το εύρος της κίνησης, να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται αφενός με τη δημιουργία τάσης, αφετέρου με την ανύψωση του δέρματος και την αύξηση του κενού κάτω από αυτό.

Kinesio tape και πόνος

Είναι γνωστό από την ανατομία πως στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους επιφανειακούς μύς και το δέρμα, υπάρχουν αλγουποδοχείς. Αυτοί οι αλγουποδοχείς είναι υποδοχείς πόνου, που προειδοποιούν όταν για κάποιο λόγο κάτι δε πάει καλά στην περιοχή που βρίσκονται. Από την άλλη πλευρά κάθε μυοσκελετικός τραυματισμός ακολουθείται από φλεγμονή. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της φλεγμονής είναι η διόγκωση των δομών που φλεγμαίνουν λόγω έντονης αιμάτωσης. Αυτή η διόγκωση μειώνει το κενό ανάμεσα στο δέρμα και τον μύ. Το γεγονός αυτό προκαλεί μια συμπίεση των υποδοχέων που αναφέραμε παραπάνω, οπότε και δίνεται το ερέθισμα στον εγκέφαλο να αισθανθούμε πόνο και ένα αίσθημα πίεσης στην περιοχή. Η θεωρία εφαρμογής του kinesio tape αναφέρει πως τοποθετούμε την ταινία με μια προδιάταση της εμπλεκόμενης περιοχής και άρα και του δέρματος. Επομένως όταν η περιοχή είναι σε φυσιολογική, μη διατεταμένη θέση, το kinesiology tape θα δημιουργήσει πτυχές. Οι πτυχές είναι απαραίτητες να δημιουργηθούν σύμφωνα με τον dr Kenzo Kase. Αυτό είναι αναγκαίο διότι το πτυχοειδές αποτέλεσμα κάνει μια έλξη στο δέρμα. Η έλξη αυξάνει την απόσταση μεταξύ δέρματος και μυών. Η αύξηση αυτής της απόστασης σημαίνει πως αρκετοί από τους αλγοϋποδοχείς παύουν να συμπιέζονται, οπότε παύουν και να στέλνουν ερεθίσματα πόνου στον εγκέφαλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αισθητή, και άμεση πολλές φορές, ελάττωση των επώδυνων συμπτωμάτων. Φυσικά αυτή η θεωρία έχει περισσότερη βάση για επιφανειακούς τραυματισμούς, καθώς σε εν τω βάθει μυϊκές δομές η έλξη του δέρματος δεν μπορεί να έχει καμία επίδραση στον πόνο.

Kinesio tape και ιδιοδεκτικότητα

Έχουμε δεί σε προηγούμενο άρθρο πως το σώμα μας έχει τέσσερα διαφορετικά ανατομικά στοιχεία, τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς. Οι υποδοχείς αυτοί είναι υπέυθυνοι για την πληροφόρηση της θέσεως του σώματος μας στο χώρο αλλά και της ταχύτητας κίνησης των αρθρώσεων. Η ταινία κινησιολογίας ίσως μέσω της τάσης και του ερεθισμού ιδιοδεκτικών υποδοχέων να ενημερώνει τον εγκέφαλο έγκαιρα ώστε να περιορίζεται η τροχιά της κίνησης και η ταχύτητα σε επίπεδα όπου θα αποτρέπεται ο επανατραυματισμός.

Kinesio tape και εύρος κίνησης

Η αρχική εφαρμογή στατικού και έπειτα kinesiology tape  από τον dr Kase είχε ως απώτερο σκοπό τη διόρθωση της ασυμμετρίας και της κακής ευθυγράμμισης των αρθρώσεων. Η θεωρία του taping αναφέρει πως η κακή θέση των αρθρώσεων οδηγεί σε υπερδιάταση δομών οι οποίες κατόπιν υπερσυστέλονται ώστε να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση προκαλώντας επιπλεόν ανισορροπίες και μυοπεριτονιακές ανωμαλίες. Φυσικά όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μειώσεις του φυσιολογικού εύρους κίνησης. Mέσω της διόρθωσης ασυμμετριών και αποτροπής υπερδιατάσεων μαλακών μορίων, βοηθά τις εμπλεκόμενες αρθρώσεις να αυξάνουν το εύρος κίνησης και μάλιστα με ελεγχόμενο τρόπο, αφού η ταινία κινησιοεπίδεσης μπορεί να αποτρέψει κίνηση σε ακραίες τροχιές.

Kinesio tape και Οίδημα

Η ελαστική ταινία κινησιοεπίδεσης μπορεί να έχει και αποιδηματική επίδραση. Όπως προαναφέραμε κάθε τραυματισμός, ακολουθείται από οίδημα (πρήξιμο) το οποίο μπορεί να συμπιέσει τους παρακείμενους ιστους που παρεμβάλλονται μεταξύ της εμπλεκόμενης περιοχής και του δέρματος. Μια από αυτές τις δομές είναι τα λεμφαγγεία τα οποία αφενός έχουν να διαχειριστούν ένα μεγάλο λεμφικό φορτίο λόγω φλεγμονής, αφετέρου ίσως συμπιέζονται στην  περιοχή κοντά στο δέρμα από το πρήξιμο. Επίσης προαναφέραμε πως το σωστά εφαρμοσμένο kinesiology tapε κάνει πτυχές και ανασηκώνει το δέρμα. Αυτή η ανασήκωση του δέρματος δίνει χώρο στα λεμφαγγεία ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, την απομάκρυνση δηλαδη της φλεγμονής και των υλικών αυτής. Επιπλέον διευκολύνει τη γενικότερη κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας συνολικά την τραυματισμένη δομή.

Όντως ισχύουν όλα τα παραπάνω;

Θα παρατηρήσατε πως τις περισσότερες φορές χρησιμοποιήσαμε τη λέξη ‘’ίσως’’. Αυτό φυσικά έγινε επίτηδες καθότι τα ερευνητικά δεδομένα γύρω από τις παραπάνω επιδράσεις είναι μέτρια εως φτωχά. Ωστόσο έχουν μια σωστή θεωρητική βάση και ένα μεγάλο όγκο κλινικών εμπειριών από ασθενείς και θεραπευτές που επιβεβαιώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε και τον ψυχολογικό παράγοντα αλλά και τα αποτελέσματα της αυθυποβολής (placebo effect). Σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία και μόνο μια έγχρωμης λωρίδας πάνω στον τραυματισμό με παρόμοιο τρόπο όπως σε έναν πρωταθλητή τρεξίματος, μπορεί να επιφέρει αυτοθεραπευτικά αποτελέσματα ή να μειώσει την ένταση των ερεθισμάτων του πόνου. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που μεμονωμένα άτομα το τοποθετούν χωρίς καμία εξειδίκευση και γνώση kinesiotaping, και ορκίζονται πως είδαν θεαματικά αποτελέσματα.

Kinesio tape και εφαρμογή

H εφαρμογή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή με συγκεριμένο τρόπο, κατεύθυνση, μήκος, τάση και σε συγκεκριμένη ανατομική τοποθεσία ώστε να έχει σωστό αποτέλεσμα. Ευτυχώς είναι μια ακίνδυνη σχετικά εφαρμογή και έτσι η χρήση του από ανειδίκευτα άτομα δεν προκαλεί προβλήματα αλλά δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα πέραν του placebo. Θα πρέπει φυσικά να ξεκαθαρίσουμε πως το kinesiology tape ΔΕΝ είναι έμπλαστρο, ΔΕΝ εμπεριέχει κάποια χημική φαρμακευτική ουσία και ΔΕΝ παίζουν ρόλο τα χρώματα. Στην αγορά υπάρχουν κυριολεκτικά άπειρες μάρκες αλλά η ποιότητα της κόλλας και του βαμβακερού υλικού διαφέρει και αυτό φαίνεται στην χρήση και στην αντοχή σε ιδρώτα, νερό, επναλαμβανόμενες κινήσεις, αθλητισμό κλπ.

3NS TEX KINEMATIC TAPE

Η Healthaction έχει την τιμή να φέρνει σε αποκλειστικότητα το επίσημο kinesiology tape της διεθνούς ακαδημίας Kinematic Tape (IKTA), με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα και την αντοχή των υλικών. Έχουμε πλέον εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες, αθλητές και θεραπευτές, και μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το 3NS TEX είναι ένα άριστο υλικό στα χέρια των θεραπευτών που θέλουν το καλύτερο για τους ασθενείς τους. Η θεραπευτική αλλά και προληπτική σημασία του tape είναι πλεόν γενικότερα αποδεκτή. Σταθεροποίηση, ενεργοποίηση, προστασία είναι μερικά μόνο απο τα ωφέλη. Σταθερό tape ή kinesiology tape, όποια και να είναι η επιλογή σας εμείς έχουμε την ποικιλία και την ποιότητα ώστε να έχετε πάντα μαζί σας το καλύτερο tape. [/su_spoiler]

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password