Άσκηση

Λάστιχα γυμναστικής : 5 λόγοι για να τα προτιμήσεις

Τα λάστιχα γυμναστικής είναι ίσως ο πλέον διαδεδομένος τρόπος σταδιακής ενδυνάμωσης, κάτι το οποίο ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στα κέντρα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας.

Αυτοί είναι οι 5 σημαντικότεροι λόγοι που ασκούμενοι και θεραπευτές προτιμούν τους ελαστικούς ιμάντες ενδυνάμωσης.

1)Ελεγχόμενη σύσπαση και προοδευτική ενδυνάμωση

Είναι πολλές εκείνες οι φορές που θα πρέπει η μυϊκή σύσπαση να έχει μια προοδευτικότητα.

Έτσι αποφεύγονται απότομες τάσεις και τραυματισμοί στο μυοτενόντιο σύνολο. Παράλληλα γίνεται μια σταδιακή ενδυνάμωση που επιτρέπει σε όλα τα συσταλτά και μη συσταλτά ανατομικά στοιχεία να ακολουθήσουν αυτή την πρόοδο και την αύξηση στη δύναμη και την τενόντια τάση.

Το λάστιχο γυμναστικής παρέχει σε εξαιρετικό βαθμό αυτή την επιθυμητή προοδευτικότητα.

Όσο ο ιμάντας απομακρύνεται απο την αρχική θέση, η αντίσταση μεγαλώνει αναλογικά.

Επίσης μπορούμε με το ίδιο λάστιχο να έχουμε πολλά επίπεδα δυσκολίας απλά και μόνο αλλάζοντας το διαθέσιμο για άσκηση μήκος του ιμάντα.

                               giphy-downsized.gif

2) Τα λάστιχα γυμναστικής μπορούν να δράσουν και βοηθητικά σε μια κίνηση.

Η αντίσταση του ελαστικού ιμάντα μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά βοηθητιό παράγοντα σε μια αδύναμη σύσπαση ή σε άρθρωση της οποίας θέλουμε να αυξήσουμε υποβοηθητικά το έυρος κίνησης.

Έτσι για παράδειγμα σε έναν ώμο που παρουσιάζει μυϊκή αδυναμία στις τελευταίες μοίρες της τροχιάς κίνησης, μπορούμε να αναρτήσουμε απο ψηλά ένα λάστιχο το οποίο θα δράσει βοηθητικά στο τέλος της κίνησης, »τραβώντας» ουσιαστικά το χέρι στις μοίρες που υπάρχει μυϊκή αδυναμία.

Στην ίδια άσκηση είναι εξαιρετικό οτι στις πρώτες μοίρες ο ασκούμενος θα πρέπει να ελέγχει πλειομετρικά την κίνηση, κάνοντας ενδυνάμωση αλλά εξασκώντας τον κινητικό έλεγχο και της ιδιοδεκτικότητα!

                            giphy-downsized.gif

3)Τα λάστιχα γυμναστικής είναι ιδανικά και για διάτασεις.

Πολύ συχνά φτάνουμε σε ένα επίπεδο διάτασης στο οποίο θα χρειαστούμε μια εξωτερική αντίσταση ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ελαστικός ιμάντας είναι μια κτααπλήκτική λύση, ειδικά όταν δεν έχουμε ανθρώπινη βοήθεια και κάνουμε αυτοδιατάσεις.

Για πάραδειγμα μπορούμε να κάνουμε διάταση στον άκρο πόδα χωρίς να χρειάζεται να σκυψουμε. Απλά περνάμε τον ιμάντα στο πέλμα και τραβάμε με τα χέρια το λαστιχο προς τα πίσω.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σκληρός ιμάντας ώστε να έχει μεγάλη αντίσταση και να μπορεί να παρασύρει στην τελική θέση διάτασης την άρθρωση που επιθυμούμε.

                                   giphy-downsized.gif

4)Εύκολα στη μεταφορά και την αποθήκευση

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Τα λάστιχα ενδυνάμωσης καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο.

Αυτό σημαίνει οτι μπορούμε να τα έχουμε πάντα μαζί μας ενώ και στο σπίτι μπορούν να αποθηκευτούν ακόμα και σε ένα μικρό συρτάρι.

Αρκεί να μη μείνουν στο συρτάρι..

                                        giphy-downsized.gif

5) Έχουν πολύ μικρό κόστος

Η τιμή για τα λάστιχα ενδυνάμωσης ξεκινούν απο μόλις 3,5€. Είναι με διαφορά το φθηνότερο και πιο εύχρηστο όργανο γυμναστικής.

Με ένα πολύ μικρό κόστος μπορεί κάποιος να προμηθευτεί όλη τη σειρά απο λάστιχα γυμναστικής ώστε να έχει όλες τις πιθανές αντιστάσεις διαθέσιμες.

Με την βοήθεια ενός κινητού και του youtube, μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πάντα και παντού το »δικό» του γυμναστήριο.

Οι ασκήσεις είναι κυριολεκτικά άπειρες ενώ λόγω της φύσης του ιμάντα οι τραυματισμοί είναι πολύ σπανιότεροι και μικρότερης έκτασης.

 

                                           giphy.gif

Ενδιάμεσα στους 5 λόγους να προτιμήσετε τα λάστιχα γυμναστικής παρεμβάλλαμε και 5 διαφορετικές ασκήσεις (απο τις χιλιάδες που υπάρχουν) ώστε να έχετε τα πρώτα σας ερεθίσματα στις δυνατότητες που σας δίνουν οι ελαστικοί ιμάντες ενδυνάμωσης.

Αποκτήστε σήμερα τα δικά σας πατώντας εδώ http://bit.ly/2VNMPnq

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής PT,MT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password