Μυοσκελετικά

Μυϊκό τράβηγμα: Πως θα το αντιληφθω;

Τι είναι το μυϊκό τράβηγμα;

Οι μυϊκές ρήξεις (γνωστές και ως "τράβηγμα" ή μυϊκό τράβηγμα) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς που βλέπουμε καθημερινά.

Γενικά, μια μυϊκή ρήξη συμβαίνει όταν το φορτίο που ασκείται σε έναν μυ υπερβαίνει την ικανότητα του εν λόγω μυ να αντέξει το φορτίο. Ως αποτέλεσμα έχουμε το ''κόψιμο'', δηλαδή την ρήξη ενός αριθμού μυϊκών ινών.

Ανάλογα με το πλήθος των μυϊκών ινών που τραυματίζονται, έχουμε και διάφορες διαβαθμίσεις ανεπάρκειας της μυϊκής λειτουργίας του μυός.

Το μυϊκό τράβηγμα είναι αρκετά συχνός τραυματισμός ιδιαίτερα σε αθλητές ή σε άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν έχετε υποστεί ρήξη μυός ή αν είναι κάτι άλλο που προκαλεί τον πόνο σας;

Σημάδια και συμπτώματα μιας ρήξης μυός 

Με τις μυϊκές ρήξεις χαμηλότερου βαθμού, μπορεί να μη θυμάστε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά γενικά με τις ρήξεις υψηλότερου βαθμού θα είστε σε θέση να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο οξύ περιστατικό που ξεκίνησε τον πόνο σας.

Τα συνήθη σημάδια σημάδια στη μυϊκή ρήξη είναι: 

-Πόνος ή ευαισθησία όταν ασκείτε πίεση, πχ με το δάκτυλο, στην τραυματισμένη περιοχή. 

-Πόνος με την ενεργή σύσπαση του μυός, π.χ. αν έχετε ρήξη γαστροκνημίου, δεν θα μπορείτε να σταθείτε στις μύτες των δακτύλων του τραυματισμένου ποδιού σας.

-Πόνος με παθητική διάταση του μυός, π.χ σε ρήξη γαστροκνημίου, αν επιχείρησετε να τραβήξετε τα δάκτυλα του ποδιού προς το μέρος σας, θα νιώσετε έντονο πόνο.

-Μειωμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων στις οποίες εμπλέκεται ο τραυματισμένος μυς.

-Μυϊκή αδυναμία - μειωμένη δύναμη κατά την μυϊκή σύσπαση με αντίσταση όπως πχ με ένα λάστιχο ενδυνάμωσης ή έναν αλτήρα.

-Οι υψηλότερου βαθμού μυϊκές ρήξεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μώλωπες, πρήξιμο και ερυθρότητα. 

Διαβάθμιση των μυϊκών ρήξεων 

Οι μυϊκές ρήξεις τις 3 παρακάτω διαβαθμίσεις:   

Βαθμός 1 - Τοπικός πόνος και ευαισθησία, που επιδεινώνεται με την ενεργητική κίνηση, ελάχιστος πόνος στην ψηλάφηση, πιθανός ελαφρύς μώλωπας. Απώλεια λειτουργικότητας μικρότερη από 5%. 

Βαθµός 2 - Πονος και ευαισθησία που δεν είναι τόσο εντοπισµένος, επιδεινώνεται µε την ενεργό κίνηση, σηµαντικός πόνος κατά την ψηλάφηση, µώλωπες, σηµαντική απώλεια δύναµης και εύρους κινήσεων (<50%). 

Βαθμός 3 - Πλήρης ρήξη που οδηγεί σε σοβαρό πόνο και αναπηρία, διάχυτος γενικευμένος πόνος στην περιοχή, σημαντική/πλήρης απώλεια δύναμης και εύρους κίνησης, ακραίος πόνος στην ψηλάφηση. 

Όταν αξιολογηθείτε από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, θα βασίσει το σχέδιο αποκατάστασής σας στην έκταση, ή βαθμό της μυϊκής σας ρήξης. 

Εάν έχω ένα μυϊκό τράβηγμα, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψω στη δραστηριότητα; 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή ή τυποποιημένη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται.

Ορισμένοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το χρόνο αποκατάστασης, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη όταν αξιολογούμε ένα άτομο με μυϊκό τράβηγμα για να καθορίσουμε ένα βέλτιστο σχέδιο αποκατάστασης: 

-Το άτομο, το άθλημα, το ανταγωνιστικό επίπεδο, τη φυσική κατάσταση, το φύλο, η ηλικία, η σωματική μάζα, το ιστορικό τραυματισμών, το οικογενειακό ιστορικό και πολλά άλλα. 

-Ο μυς που έχει τραυματιστεί. 

-Η έκταση του μυϊκού τραυματισμού. 

-Ο μηχανισμός του τραυματισμού  

-Εάν έχει προϋπάρξει ανάλογος τραυματισμός στο παρελθόν (μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για υποτροπή του τραυματισμού). 

-Η θέση του τραυματισμού στον μυ - εάν υπάρχει συμμετοχή τένοντα αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. 

Όταν λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη, οι χρόνοι αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσουν από 1 εβδομάδα σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, έως 12 εβδομάδες ή και περισσότερο σε ρήξεις 3ου βαθμού.  

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί μυϊκό τράβηγμα ή ρήξη μυός, ακόμη και αν πρόκειται για ελαφριά ρήξη, είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε αμέσως από έναν επαγγελματία της υγείας και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό να μην επιστρέψετε απλώς στη συνήθη προπόνησή σας όταν ο πόνος έχει υποχωρήσει, καθώς μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά λειτουργικά ελλείμματα. Ο τακτικός έλεγχος με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία είναι ζωτικής σημασίας. 

Μυϊκό τράβηγμα - Βασικά μηνύματα για το σπίτι: 

Οι μυϊκές ρήξεις μπορεί να είναι επώδυνες και απογοητευτικές και να οδηγούν σε σημαντική απώλεια λειτουργικότητας ή σε απουσία από τις αγαπημένες δραστηριότητες.

Ωστόσο, συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω μιας ενδελεχούς αξιολόγησης, ενός προοδευτικού και ειδικού προγράμματος αποκατάστασης και μιας προσεκτικά σχεδιασμένης επιστροφής στη δραστηριότητα.

Όταν τραυματίζετε έναν μυ, είναι εξέχουσας σημασίας να είστε υπομονετικοί και σχολαστικοί για την πλήρη αποκατάσταση, διοαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επανατραυματισμού.  

Ένα μυϊκό τράβηγμα δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη αποχή απο κίνηση και δραστηριότητες. Γενικά, το πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με τις προσεκτικές οδηγίες του θεράοντος ιατρού σας και του φυσικοθεραπευτή σας.

Η αρχική σταδιακή φόρτιση θεωρείται πλέον βασική πτυχή της διαδικασίας αποκατάστασης, ενώ η θεραπευτική στοχευμένη άσκηση είναι αναγαίο κομμάτι της σύγχρονης φυσικοθεραπείας.

Η ανάπαυση και η αδράνεια δεν είναι σίγουρα πλέον θεραπευτική λύση εκλογής, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος. 

Προσπαθήστε να μην απογοητεύεστε όταν έχετε ένα μυϊκό τράβηγμα και δεν μπορείτε να λάβετε μέρος στο συνηθισμένο σας άθλημα ή δραστηριότητα.

Δείτε το ως μια ευκαιρία για να αναδείξετε τις αδυναμίες σας. τα λάθη στην τεχνική σας ή πιθανές μυϊκές ανισορροπίες. Η ευκαιρία σας να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες πιο δυνατοί/ες, με καλύτερη εργονομία και περισσότερη 'κινητική' σοφία.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password