Ορθωτικά πέλματα

Παιδικοί πάτοι – 8 λόγοι για να ελέγξετε τα πέλματα του παιδιού σας

running-kids.jpg

Παρατηρώ πως το παιδί μου περπατά συχνά στις μύτες ή στις πτέρνες, κάνοντας τη βάδιση να φάινεται περίεργη

Η βάδιση είναι ίσως η βασικότερη κινητική λειτουργία που αναπτύσσει το παιδί.

Είναι μια λειτουργία που θα το συντροφεύει για πάντα και εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα σε γόνατα και μέση, τα οποία έχουν γενικά την τάση να γίνονται χρόνια.

                                            παιδικα πελματα

Επομένως η ενδελεχής παρατήρηση εκ μέρους του γονέα είναι κρίσιμης σημασίας.

Εάν παρατηρείτε συχνα το παιδί σας να περπατά στις μύτες ή τις πτέρνες, και δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος όπως νευρολογικά προβλήματα ή πρόσφατος τραυματισμός, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση.

Πολλές φορές μια μεταταρσαλγία ή μια πελματιαία απονευρωσίτιδα οδηγούν το παιδί σε ανταλγικές (μακριά από τον πόνο δηλαδή) και λανθασμένες τεχνικές βάδισης.

Οι παιδικοί πάτοι παπουτσιών είναι μια θεραπευτική επιλογή με αρκετά σημαντικά αποτελέσματα.

Η ισορροπία του παιδιού μου δεν είναι όπως των υπολοίπων παιδιών

Το σώμα είναι άριστα κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί σε ισορροπία όλες τις ανατομικές δομές και τελικά το σώμα.

Ωστόσο εμβιομηχανικές αποκλίσεις και επώδυνες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν  το παιδί σε υιοθέτηση λανθασμένων προτύπων στάσης και βάδισης.

             παιδικοί πάτοι

Τα συγκεκριμένα πρότυπα, ειδικά στα παιδιά τα οποία αναπτύσσονται ραγδαία, μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπίες που γίνονται εμφανείς στην καθημερινότητα.

Το παιδί μου έχει ενοχλήσεις στη μέση

Σε περίπτωση που το πέλμα του παιδιού έχει ανατομικές δυσμορφίες και ανωμαλίες προτύπου, μπορεί να δημιουργηθούν μυικές ανισορροπίες και εσφαλμένες αρθρικές γωνίες, τέτοιες που να προκαλούν επώδυνα συμπτώματα στην οσφύ (μέση).

                                                              παιδικοί πάτοι παπουτσιών

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι εξειδικευμένοι παιδικοί πάτοι παπουτσιών οδηγούν στην ολοκληρωτική εξάλλειψη του πόνου στη μέση.

Αναπτύσσεται γρήγορα αλλά πονάει στα ισχία ή στα γόνατα

Η απότομη ανάπτυξη του παιδιών, ειδικά σε ηλικίες 5-15 ετών, μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το φαινόμενο ονομάζεται Osgood Schlaters’ Syndrome και προκαλεί επώδυνα συμπτώματα στα γόνατα και στα ισχία, ειδικά κατά την έντονη δραστηριότητα όπως η άσκηση.

       οσγουντ σλατερ

Η εφαρμογή εξειδικευμένων παιδικών πελμάτων (παιδικοί πάτοι) θα εξομαλύνει τις απότομες αλλαγές και θα βοηθήσει τις αρθρώσεις να μεταβούν ομαλά στα μεγαλύτερα φορτία που δημιουργούνται.

Παρατηρώ το παιδί μου και έχει αρχίσει η παρέκκλιση της σπονδυλικής του στήλης

Οι ανωμαλίες στην μορφολογία της σπονδυλικής στήλης είναι από τα συνηθέστερα ‘ευρήματα’ των γονιών, καθώς η εικόνα μιλά από μόνη της.

Εκέινο που δεν μπορούν να δούν οι γονείς, είναι η αλλαγή σε περιφερικά ανατομικά στοιχεία όπως η λεκάνη, τα ισχία και τα γόνατα.

ScoliosisChild-1024x683.jpg

Small boy rear view during examination at a physiotherapist office

Δυστυχώς μια σκολίωση συνήθως θα επηρεάσει αρνητικά και όλη την ανατομική αλύσιδα ακόμη και μέχρι τον άκρο πόδα.

Η εφαρμογή παιδικού πέλματος θα συγκρατήσει τις δυσάρεστες συνέπειες των παρεκκλίσεων της σπονδυλικής στήλης και θα αποτρέψει την δημιουργία επιπλέον προβλημάτων σε γόνατα και άκρο πόδα.

Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό/φυσικοθεραπευτή για το γενικότερο θεραπευτικό πλάνο της βασικής ανωμαλίας της σπονδυλικής στήλης.

Τα γόνατα του παιδιού μου κατά την έκταση γίνονται ανάκυρτα

Η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση ιδιαίτερα στα κορίτσια.

selected-1024x576.jpg

Σε αυτές τις περιπτώσεις και ο άκρος ποδάς παρουσιάζει υπερκινητικότητα και είναι πολύ πιθανό να έχει παρατηρήσει ο γονιός μια τάση για συχνά διαστρέμματα στο παιδί του.

Η σταθεροποιήση της άρθρωσης του άκρου ποδός με ειδικό ορθωτικό πέλμα, θα φέρει μια ισορροπία και θα αποτρέψει επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του παιδιού.

Παρατηρώ πως τα κάτω άκρα του παιδιού μου έχουν κακή ευθυγράμμιση

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε συνήθως για μια κατασκευαστική παρέκκλιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αστράγαλο και στο γόνατο λόγω λανθασμένης γωνίας λειτουργίας και υπερπίεση των αρθρικών στοιχείων.

como-saber-si-un-nino-tiene-pies-planos-1.jpg

Οι ορθωτικοί παιδικοί πάτο μπορεί να διορθώσουν σε κάποιο βαθμό τις λάθος γωνίες, απορροφώντας αρκετά από τα φορτία που εξασκούνται στις αρθρώσεις και τα πέριξ αυτών ανατομικά στοιχεία.

Τα παπούτσια του παιδιού μου είναι ‘φαγωμένα’ στην έξω/έσω πλευρά περισσότερο.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την κλασσική περίπτωση υπερπρηνισμού, πλατυποδίας ή κοιλοποδίας, ανάλογα που υπάρχει η περισσότερη φθορά στα υποδήματα του παιδιού σας.

Οι γονείς ως άλλοι »Σέρλοκ Χόλμς» διαπιστώνουν σχετικά εύκολα τέτοιου είδους ανωμαλίες στη χρήση των υποδημάτων, αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγοι εκείνοι που τελικά απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για περαιτέρω διερέυνηση.

wornoutshoes-1024x512.png

Αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας είναι το παιδί να ‘κουβαλάει’ το πρόβλημα για πολλά χρόνια στην ενήλικη ζωή μέχρι τη στιγμή που θα εξαντληθούν τα δομικά όρια των ανατομικών στοιχείων και τα συμπτώματα θα οδηγήσουν αργοπορημένα σε έναν θεραπευτή.

Εφόσον γίνει σωστή αξιολόγηση, όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, και από μικρή ηλικία να γίνει επαναφορά σε σωστά εμβιομηχανικά μοτίβα κίνησης. Και οι εξειδικευμένοι παιδικοί πάτοι μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Γενικά οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι, παρατηρητικοί και διερευνητικοί σε λειτουργικές παρεκκλίσεις στάσης και βάδισης.

Θα πρέπει στο μυαλό μας να έχουμε το σώμα μας σαν μια βιοκινητική αλυσίδα, γνωρίζοντας πως πάντα θα πρέπει να εξετάζουμε το σώμα σαν ανατομικό σύνολο.

Και σε αυτό το σύνολο ο άκρος πόδας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή για σημαντικότατες λειτουργίες όπως η βάδιση και η στάση.

Φροντίστε να είστε σίγουροι πως το παιδί σας θα διανύσει την ανάπτυξη του αλώβητο από υποβόσκουσες ανατομικές παρεκκλίσεις που θα του πρκαλέσουν προβλήματα και πόνο στην ενήλικη ζωή.

Κάντε κλικ στην μπλέ πρόταση και δείτε γιατί  Εμείς προτείνουμε τα πλέον σύγχρονα πέλματα της Formthotics για 10 διαφορετικούς λόγους .

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής Bcs, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password