Ορθωτικά πέλματα

10 Λόγοι για να επιλέξεις τα πέλματα της Formthotics

Ορθωτικά πέλματα – Γιατί τα χρειαζόμαστε;

ορθοπεδικά πέλματα

Ο άκρος πόδας ανέκαθεν ήταν μια περιοχή με αρκετά και συχνά προβλήματα. Κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων είναι ο πόνος και η δυσλειτουργία στην καθημερινότητα.

Βέβαια είναι φυσικό επόμενο μια ανατομική περιοχή σαν το πέλμα να παρουσιάζει τέτοια ποικιλία ανωμαλιών και τραυματισμών, αφού δέχεται καθημερινή καταπόνηση στηρίζοντας ολόκληρο το σώμα και αποσβένοντας κραδασμούς και εδαφικές ανωμαλίες.

Μάλιστα αρκετές φορές φροντίζουμε και εμείς να δυσκολέψουμε ακόμα πιο πολύ το έργο του άκρου πόδα, επιλέγοντας άβολα και μη-εργονομικά υποδήματα.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει εδώ και πολλά χρόνια στην εφαρμογή διαφόρων εξωτερικών πρόσθετων ώστε να διορθωθούν και να εξομαλυνθούν οι όποιες ανωμαλίες.

Αρχικά ήταν καποια επώδυνα ξύλινα πρόσθετα τα οποία και πίεζαν σε υπερβολικό βαθμό τις ευαίσθητες ανατομικές κατασκευές.

Η συνέχεια ήρθε με τα πέλματα αφρού τύπου eva τα οποία προέκυπταν μετά από πελματογράφημα. Και εδώ όμως υπήρχαν ποικίλα προβλήματα όπως η ανεπαρκής αξιολόγηση και η αδυναμία διόρθωσης σε περίπτωση σφάλματος ή επώδυνων συμπτωμάτων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι ασθενείς να μην αντέχουν την εφαρμογή των πελμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να επιστρέφουν στον πόνο και τη δυσλειτουργία.

Formthotics – Η επανάσταση στα πέλματα

Formthotics.jpg

 

Η επόμενη και πλέον σύγχρονη μορφή ορθωτικών πελμάτων ήρθε από τη Foot Science International με την παγκοσμίου φήμης εταιρεία, Formthotics. Ιατροί, ποδολόγοι και φυσικοθεραπευτές κατέληξαν σε μια πλήρη και ολοκληρωμένη μέθοδο αξιολόγησης και διαμόρφωσης πελμάτων.

Η βάση είναι ένα καινοτόμο υλικό ανοικτού κυττάρου, Formax και Shockstop. ‘Ένα πλήθος πλεονεκτημάτων όσον αφορά την εφαρμογή και τη συμπεριφορά του υλικού το έχουν καταστήσει το πλέον κατάλληλο υλικό κατασκευής πελμάτων.

Ας δούμε τους λόγους που τα Formthotics και η μέθοδος κατασκευής διαφέρουν από τον ανταγωνισμό.

1)Η αξιολόγηση είναι το παν

 

              feet-box3-708x248.jpg

 

Ο συνήθης τρόπος αξιολόγησης, που ακολουθείται ακόμα και σήμερα από αρκετούς θεραπευτές, είναι το αυτοματοποιημένο πελματογράφημα (στατικό και δυναμικό). Ο τρόπος αυτός δίνει μερικά χρήσιμα στοιχεία αλλά όχι την πλήρη εικόνα.

Επιπλέον η στατική και δυναμική ανάλυση για να είναι ακριβείς θα πρέπει οι ασθενείς να στέκονται/βαδίζουν με φυσικό τρόπο κάτι το οποίο είναι συνήθως δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο ελλιπή και επίπλαστη την εξέταση του πελματογραφήματος.

Η Formthotics χρησιμοποιεί τα στοιχεία του πελματογραφήματος ως ένα κομμάτι μιας γενικότερης προσέγγισης κλινικού συλλογισμού. Έτσι γίνεται :

  • Πλήρης καταγραφή ιατρικού ιστορικού
  • Αναλυτική περιγραφή υποκειμενικών συμπτωμάτων (πως νιώθει ο ασθενής τις ενοχλήσεις και που τις τοποθετεί)
  • Δια χειρός έλεγχος ανατομικών δομών και των μεταξύ τους κινήσεων
  • Εμβιομηχανική ανάλυση στάσης και βάδισης με συσχετισμό της βιοκινητικής αλυσίδας
  • Έλεγχος της λειτουργικότητας με διεθνώς αναγνωρισμένες δοκιμασίες και έλεγχο της διαταραχής της ιδιοδεκτικότητας
  • Ξεχωριστή πλήρη αξιολόγηση για κάθε πέλμα καθώς συνήθως συμπεριφέρονται διαφορετικά, και επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τη στάση και τη βάδιση

Η αξιολόγηση είναι πραγματικά το παν καθώς θα καθορίσει όχι μόνο την τοπική φύση του προβλήματος αλλά και το συσχετισμό του ακόμα και με απομακρυσμένες δομές όπως αυτή της οσφύος καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία όπως το επίπεδο ανοχής στον πόνο, πιθανά προβλήματα ισορροπίας, συνοδά προβλήματα που πιθανώς επηρεάζουν την κατάσταση κλπ

Η αξιολόγηση της Formthotics έχει πλήρη θεωρητική και επιστημονική βάση, σε τέτοιο βαθμό που το πελματογράφημα θα μπορούσε ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί, ωστόσο αρκετές φορές είναι χρήσιμο καθώς μας επιβεβαιώνει κλινικά ευρήματα της αξιολόγησης μας.

 

2)Με τον ασθενή… για τον ασθενή

                                                           Formthotics-6-steps-step-1g-5573-0061-683x1024.jpg

 

Η Formthotics ακολουθεί μια ασθενοκεντρική φιλοσοφία και έτσι η υποκειμενική αίσθηση του ασθενούς είναι κομβικής σημασίας. Η θεωρία λέει πως για να αλλάξει ένα εμβιομηχανικό πρότυπο χρειάζεται συνεχής εφαρμογή αλλαγών για τουλάχιστον ένα 6μηνο. Έτσι θα πρέπει ο θεραπευτής να είναι απολύτως σίγουρος πως το ορθωτικό πέλμα δεν είναι επώδυνο και δεν δημιουργεί περίεργες ανισορροπίες. Όσο πιο θετική είναι η άποψη του ασθενούς για την εμπειρία με το νέο του πέλμα, τόσο περισσότερο θα τα φορέσει. Για αυτό το λόγο η διαμόρφωση και η εφαρμογή γίνονται στο 1ο κίολας ραντεβού, πάνω στο πέλμα του ασθενούς και με την δική του συμμετοχή. Η απαρχαιωμένη λογική της παραγγελίας πέλματος από αυτοματοποιημένες εργοστασιακές διαδικασίες βάσει ενός πελματογραφήματος είναι πλέον παρελθόν!

 

3)Δυναμικό υλικό ή αλλιώς η επαναξιολόγηση κάνει το άριστο, τέλειο!

Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ η αρχική εφαρμογή είναι ευχάριστη ακολουθείται από επώδυνες καταστάσεις μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Άλλες πάλι φορές ο θεραπευτής θα ήθελε να εφαρμόζει τις αλλαγές στο πέλμα με έναν πιο ήπιο και σταδιακό τρόπο. Τέλος υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μια λάθος εκτίμηση μπορεί να οδήγησε σε ένα λανθασμένο πέλμα, κάτι που χρήζει διόρθωσης. Τα Formthotics έχουν τη λύση σε όλα τα παραπάνω. Είναι δυναμικά κάτι που σημαίνει πως αναδιαμορφώνονται και διορθώνονται κατά το δοκούν. Έτσι και αλλιώς στη διαδικασία κατασκευής και εφαρμογής πάντα περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα ακόμα ραντεβού επαναξιολόγησης ώστε ακόμα και η παραμικρή ατέλεια να διορθωθεί. Η διαδικασία αυτή του After sale re-evaluation κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι πως το πέλμα τους θα είναι άνετο και πραγματικά εμβιομηχανικά διορθωτικό.

 

4)Μαλακά υλικά – Πείτε αντίο στα επώδυνα πέλματα

FM-Original-Dual-Medium-1-1024x413.jpg

 

Τα υλικά κατασκευής της Formthotics καταφέρνουν να είναι ταυτόχρονα μαλακά και υποστηρικτικά. Το σύγχρονο Formax, είναι ένα τεχνολογικό θαύμα και ακόμα και στη μέγιστη σκληρότητα προσδίδει μια αίσθηση άνεσης και αντικραδασμικότητας. Από την άλλη πλευρά τα κατώτερα στρώματα του υλικού διατηρούν όλες τις υποστηρικτικές ιδιότητες ακόμα και μετά από 1 χρόνο εφαρμογής. Μάλιστα τα πέλματα διπλής επίστρωσης, παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα μαλακού υλικού για επιπλέον αντικραδασμικότητα και απόσβεση ανωμαλιών κατά τη βάδιση. Η αίσθηση προσομοιάζει πολύ σε αυτήν που δίνει ένα καλό αθλητικό παπούτσι με αφρώδες υλικό, μόνο που εδώ έχουμε και όλα τα οφέλη της σωστής, ανατομικά και εμβιομηχανικά, εφαρμογής.

 

5)Η υγιεινή των ποδιών σε πρώτο πλάνο

                  Ultra_fresh_0_grande.png       

 

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πέλματα που πατάνε σωστά και δεν καταπονούνται. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται και μυκητιάσεις, μολύνσεις και κακοσμία. Τα Formthotics είναι αντιμικροβιακά και αντιμυκητησιακά ενώ ταυτόχρονα το υλικό ανοικτού κυττάρου δεν κρατάει υγρασία και ιδρώτα. Το υλικό κατασκευής περιέχει την τεχνολογία ultra fresh που εμποδίζει και αποτρέπει την ανάπτυξη μυκητών και μικροβιακών εστιών. Πάντα φυσικά συστήνουμε να εφαρμόζονται μαζί με κάλτσες για μέγιστη προστασία και υγιεινή. Τα ορθωτικά πέλματα της Formotics μπορούν να καθαριστούν με ένα απλό βρεγμένο πανάκι και να γίνουν κυριολεκτικά σαν καινούρια.

 

6)Εξελίσσονται μαζί με τους ασθενείς

                            Formthotics-impression-after-two-weeks-use-1024x751.jpg

 

Ένα ακόμα τεχνολογικό πλεονέκτημα των πελμάτων Formthotics είναι η θερμοδιαμόρφωση. Τα ορθοπεδικά πέλματα απορροφούν τη θερμότητα του σώματος και παίρνουν το σχήμα της κάτω επιφάνειας του άκρου ποδός ώστε να μην υπάρχουν επώδυνα σημεία ή σημεία πίεσης. Και όλα αυτά γίνονται αυτόματα, καθημερινά και χωρίς ο ασθενής να το αντιλαμβάνεται ή να χάνει την υποστήριξη. Το πέλμα λοιπόν εξελίσσεται μαζί με τους άκρους πόδες των ασθενών και είναι πάντα άνετο και σωστά διαμορφωμένο.

 

7)Υποστήριξη και σταθερότητα

d61182383820a19fbe5db7021ee4d34c.jpg

 

Τα 2 βασικά σημεία που καθορίζουν την κίνηση και τη σταθερότητα των ποδιών είναι η ποδική καμάρα και η πτέρνα. Επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο της κίνησης είναι ο άξονας της υπαστραγαλικής άρθρωσης που καθορίζει πως θα κινηθεί ο αστράγαλος σε σχέση με την πτέρνα κατά τη βάδιση. Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στην προδιαμορφωμένη και σωστά μελετημένη υποστήριξη της ποδικής καμάρας, στην ειδικά διαμορφωμένη βαθιά και τρισδιάστατη θέση της πτέρνας και στην διαμόρφωση δίκην δακρύου στη βάση του πέλματος ώστε να υποβοηθείται η σωστή διατήρηση του άξονα κίνησης. Ουσιαστικά όλες οι ανατομικές δομές του άκρου ποδός υποβοηθούνται και επανεκπαιδεύονται σε συνεχή και καθημέρινη βάση για να επέλθει η σωστή εμβιομηχανική λειτουργία.

 

8)Όλα τα υποδήματα είναι ευπρόσδεκτα

                    Casual-walk-and-dog-MG-2302-1024x683.jpg

 

Τα Formthotics ταιριάζουν κυριολεκτικά σε όλα τα υποδήματα. Κατά το 1ο ραντεβού ο ασθενής θα μας κατατοπίσει σχετικά με τα παπούτσια που χρησιμοποιεί περισσότερο, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο πρότυπο/βάση που θα διαμορφωθει. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πρότυπα για αθλητικά, πολιτικά, ποδηλατικά, εργατικά παπούτσια ή ακόμα και γυναικεία παπούτσια εργασίας με τακούνι (ωστόσο δεν συνιστούμε τα παπούτσια με τακούνι διότι η διόρθωση ήδη ξεκινά με σημαντικές στρεβλώσεις )

 

9) Για όλες τις ηλικίες και όλες τις ιδιότητες

IMG_20180319_112445-1024x569.jpg

 

Είτε είστε αθλητής τρεξίματος, είτε είστε ορειβάτης, είτε είστε παιδί, είτε είστε έφηβος, είτε είστε εργαζόμενος, είτε είστε ηλικιωμένος η Formthotics έχει τη λύση. Γιατί απλά τα ορθωτικά μας πέλματα είναι εξατομικευμένα και διαμορφούμενα. Είναι δυναμικά και προσαρμοζόμενα. Είναι μελετημένα ώστε να ικανοποιούν κάθε συνθήκη, κάθε ασθενή, κάθε αθλούμενο.

 

10) Μόνο από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και ποδολόγους – Με τη συνεχή υποστήριξη της Foot Science

                                         FSI-logo-vertical-blue-949x1024.jpg

 

Τα ορθωτικά πέλματα της Formthotics, όπως προειπώθηκε, βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και απαιτούν πολύ καλή γνώση ανατομία και εμβιομηχανικής. Έτσι μπορούν να διαμορφωθούν μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές και ποδίατρους / ποδολόγους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από τα ειδικά σεμινάρια της Foot Science International. Τα πέλματα μας δεν θα τα βρείτε σε θεραπευτές που δεν έχουν τη σωστή επιστημονική βάση ούτε φυσικά σε πολυκαταστήματα αθλητικών ειδών. Επιπλέον η Formthotics και η Foot Science φροντίζουν για τη συνεχή επιμόρφωση και εξέλιξη των συνεργατών τους, με advanced σεμινάρια και παρουσία παγκόσμια συνέδρια ανάλυσης στάσης, βάδισης και εμβιομηχανικής αξιολόγησης.

Σας φάνηκαν όλα αυτά ενδιαφέροντα; Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες στο 2130996505 ή ψάξτε για έναν συνεργάτη μας στο www.formthotics.gr

Μοροχλιάδης Στέφανος

PT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password