Κατηγορίες άρθρων
Δημοφιλείς αναρτήσεις





Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για το λεμφοίδημα, και θα πρέπει να προσέξετε αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο.
Ναι στην ιατρική έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται χειρουργικές επεμβάσεις για το λεμφοίδημα, όπως στην περίπτωση μεταμόσχευσης λεμφαδένων αλλά ακόμα πρέπει να γίνου αρκετά βήματα μέχρι να επιτευχθεί η πραγματική ίαση.
Ωστόσο το λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή είναι διαχειρίσιμο και μάλιστα εάν είναι σε αρχικό στάδιο μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ κοντά στο φυσιολογικό.
Καταρχάς έαν υπάρχει κάποια φλεγμονή, θα πρέπει να γίνει χρήση αντιβιοτικών, μετά απο καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Από κει και πέρα ένας εξειδικευμένος θεραπευτής έχει στα χέρια του μια σειρά από θεραπευτικές τεχνικές ώστε να θέσει υπο έλεγχο το οίδημα και να βοηθήσει τον ασθενή να έχει μια φυσιολογική εικόνα και καθημερινότητα.
Οι τεχνικές διαχείρισης συνοψίζονται στα
Εάν το λεμφικό σύστημα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τότε είναι σχεδόν αναπόφευκτη η εκδήλωση οιδήματος (αν και με την τεχνική του φρουρού λεμφαδένα τα ποσοστά εμφάνισης λεμφοιδήματος είναι σημαντικά μειωμένα).
Εάν όμως βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση τότε υπάρχουν μια σειρά ενεργειών που μπορούν να αποτρέψουν το λεμφοίδημα ή να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης.
Κατόπιν συνεννόησης με τους θεραπευτές σας καταρτίστε ένα πρόγραμμα άσκησης κατάλληλο για την κατάσταση σας και το μετεγχειρητικό σας προφίλ.
Η άσκηση, εκτός του ψυχολογικού ωφέλους, είναι ο καλύτερος ‘’φίλος’’ του λεμφικού συστήματος. Η μυϊκή σύσπαση λειτουργεί ως βοηθητική αντλία στο εξασθενημένο λεμφικό σύστημα και έτσι απομακρύνεται το πλεονάζον λεμφικό φορτίο.
Ένα πρόγραμμα άσκησης με περπάτημα και ήπια ενδυνάμωση 30 λεπτών είναι συνήθως το καταλληλότερο ‘’φάρμακο’’ για το σώμα και την ψυχή σας.
Εάν ωστόσο νιώσετε οποιοδήποτε πόνο ή παρατηρήσετε αφύσικο πρήξιμο θα πρέπει να επανεκτιμήσετε την κατάσταση με το γιατρό σας και τον φυσικοθεραπευτή, ώστε να βρείτε την κατάλληλη δόση άσκησης που θα είναι ωφέλιμη για εσάς.
Δεν είναι λίγες οι φορές που το λεμφοίδημα ξεκίνησε μετά από μια αμυχή ή ένα τρύπημα φυτού. Προσέξτε έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε το λεμφικό σύστημα με το επιπλέον φορτίο μιας φλεγμονής, μιας μόλυνσης ή μιας επουλωτικής διαδικασίας.
Ακόμα και στην υποψία μόλυνσης επισκεφτείτε το γιατρό σας!
Πυρετός
Αίσθηση αδιαθεσίας
Φαγούρα
Πόνος
Ερυθρότητα
Πρήξιμο
Σε ένα ταλαιπωρημένο λαμεφικό σύστημα το τελευταίο που θέλετε έιναι η περίσφιξη των λεμφαγγείων και οποιοδήποτε επιπλέον εμπόδιο στη λεμφική κυκλοφορία. Έτσι θα πρέπει να αποφύγετε τα σφιχτά ρολόγια, ζώνες, νάρθηκες ή οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία.
Ζητήστε από το νοσηλευτικό προσωπικό να μην πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις από το επίφοβο χέρι. Κάντε αιμοληψίες ή εγχύσεις φαρμάκων από άλλα σημεία εφόσον είναι δυνατο.
Εκτός του να ακολουθήσετε όλα τα προηγούμενα μπορείτε επιπλέον να
Γενικά μιλώντας κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο αριθμός των λεμφαδένων διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Ωστόσο μπορούμε να πούμε πως εάν η διάγνωση και η διαχείριση γίνει σε σωστό χρόνο, τα θεραπευτικά αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά σε σημείο σχεδόν πλήρους ομαλοποίησης!
Δεν εμφανίσατε λεμφοίδημα αλλά ανησυχείτε μήπως τελικά εμφανιστεί;
Δείτε στο παρακάτω άρθρο τις βασικές γνώσεις σχετικά με το τι είναι το λεμφοίδημα
Μαστεκτομή και Λεμφοίδημα – Τι πρέπει να γνωρίζω;
Μοροχλιάδης Στέφανος
Φυσικοθεραπευτής Bcs, MT, RT, Formthotics specialist