-
-
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
-
-
-
- Ζέρσεϋ
- Επίδεσμοι δακτύλων
- Ελαστικοί Επίδεσμοι
- Tape συγκράτησηs
- Περιποίηση δέρματος και έλκους
- Εργαλεία μέτρησης και θεραπείας
- Ανομοιόμορφα υποστρώματα
- Αφρώδη υποστρώματα και επιθέματα
- Πακέτα Υλικών Θεραπείας
- Αυτοπερίδεση - Περίδεση ύπνου
- Βοηθήματα εφαρμογής ενδυμάτων
- Ενδύματα διαβαθμισμένης συμπίεσης
- Προστατευτικά μπάνιου
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Μυοσκελετικά
- Θεραπευτική άσκηση
- Εμβιομηχανική - Κινησιολογία
- Manual Therapy
- Κλινικός συλλογισμός
- Θεραπευτικές τεχνικές
- Trigger Points
- Διαχείριση περιτονίας
- Νευρολογικά
- Taping - Περίδεση
- Ανατομία - Φυσιολογία
- Εναλλακτικές θεραπείες
- Βελονισμός
- Αφίσες ανατομίας
- Λεξικά
- Οίδημα - Λεμφοίδημα
- Ψυχολογία
- Οστεοπαθητική
- Aναπνευστική/Καρδιαγγειακή φυσικοθεραπεία
- Αθλητική φυσικοθεραπεία
- Προσφορές
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- ESSENTIALS
- SUPER OFFERS
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- BLOG
-
BRANDS
-
- Wishlist
Δυσκαμψία αυχένα – Πότε θα πρέπει να ανησυχώ;
Δυσκαμψία Αυχένα
Ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα, μπορεί να είναι ενοχλητικά συμπτώματα αλλά δεν αποτελούν συνήθως ενδείξεις σοβαρού κινδύνου. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να παραπέμψουμε επειγόντως τον ασθενή μας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση.
Οι κόκκινες σημαίες που μπορεί να συνοδεύουν έναν δύσκαμπτο αυχένα.
Σε περίπτωση που η δυσκαμψία αυχένα δεν είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, κακής στάσης ή μυϊκής θλάσης κάποια από τα παρακάτω συνοδά συμπτώματα θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Ίσως τελικά πίσω από τη δυσκαμψία να κρύβεται μια πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση. Οι κόκκινες σημαίες είναι οι εξής:
- Πυρετός, που σημαίνει πως ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια μόλυνση/φλεγμονή
- Έντονος πονοκέφαλος, ειδικά αν περιγράφεται από τον ασθενή ως διαφορετικός όσον αφορά τη διάρκεια, την ένταση και τα συνοδά συμπτώματα
- Ναυτία ή εμετός
- Έντονη κόπωση ή ανεξήγητη/απότομη πτώση ενέργειας
- Μεταβολή της πνευματικής διαύγειας, που περιλαμβάνει σύγχηση και απότομες αλλαγές διάθεσης
- Προβλήματα συντονισμού κινήσεων, συνοδευόμενα από ζαλάδα ή προβλήματα βάδισης ή δυσκολία στο γράψιμο
- Απότομη απώλεια βάρους, που δεν οφείλεται σε δίαιτα ή ειδική διατροφή
Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσουν το θεραπευτή ώστε να παροτρύνει τον ασθενή να προχωρήσει σε ειδικό ιατρικό έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ιατρική επέμβαση είναι επείγουσα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!
Οι πιο συχνές και σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα δύσκαμπτο αυχένα.
Μηνηγγίτιδα —Είναι η πλεόν επικίνδυνη κατάσταση και οφείλεται σε μόλυνση από βακτήριο. Προκαλείται φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο δύσκαμπτος αυχένας, σαν αντίδραση του οργανισμού στην μόλυνση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απότομος πυρετός, πονοκέφαλος και δυσκαμψία αυχένα με ανικανότητα για εμπρόσθια κάμψη είναι τα πρώτα τυπικά συμπτώματα της μηνηγγίτιδας .Όταν 2 από τα 3 αυτά συμπτώματα συνυπάρχουν, ο ασθενής προληπτικά πρέπει να δεί τον ειδικό για την ασθένεια ιατρό!
Τα περαιτέρω συμπτώματα της μηνηγγίτιδας συνήθως αναπτύσσονται εντός 48-72 ωρών και αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά ή και ραγδαία. Επομένως η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι κρίσιμης σημασίας.
Καθυστερημένη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες όπως η απώλεια της ακοής ή κινητικά προβλήματα ενώ μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δύσκαμπτος αυχένας δεν είναι σύμπτωμα που θα συναντήσουμε οπωσδήποτε στη μηνηγγίτιδα. Αλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι ναυτία, υψοφοβία, φωτοφοβία, όξυνση των ήχων, σύγχηση κλπ.
Άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν δύσκαμπτο αυχένα
Ιατρικές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και περιλαμβάνουν δυσκολία κίνησης αυχένα είναι οι εξής :
Μόλυνση – Πέραν της μηνηγγίτιδας που προαναφέρθηκε, υπάρχουν πολυάριθμες μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσκινησία στον αυχένα. Ο πυρετός είναι συνήθως συνυπάρχον σύμπτωμα.
Όγκος – Ένας εγκεφαλικός ή αυχενικός όγκος μπορεί να προκαλέσει δύσκαμψία αυχένα. Ειδικά αν ο όγκος εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα έχουμε ένα σφικτό αυχένα αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και από έναν καρκινικό όγκο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Στην τελευταία περίπτωση η αιτιολογία είναι κυρίως μηχανική και περιλαμβάνει και έντονο πόνο.
Αυχενική δυστονία – Αυτή η νευρολογική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει τον ανεξέλεγκτο σπασμό των μυών της περιοχής του αυχένα. Η κεφαλή μπορεί να στραφεί ή να ακινητοποιηθεί σε διάφορες μη φυσιολογικές θέσεις.
Αυτή η λίστα φυσικά δεν περιλαμβάνει όλες τις ασθένειες ώστοσο μπορεί να σας δώσει μια πρώτη εικόνα με τις συνηθέστερες καταστάσεις. Το σημαντικό είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις κόκκινες σημαίες ώστε να προειδοποιήσετε τον ασθενή πως δεν πρόκειται απλά για μια ορθοπεδική περίπτωση αλλά για μια σοβαρή ιατρική κατάσταση με επείγον χαρακτήρα.
Και φυσικά μην προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση, βάσει του διαδικτύου.
Η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι η μόνη λύση στην υποψία μιας τόσο σοβαρής παθολογίας.
Δείτε όλα τα άρθρα μας στο Healthaction Blog
Στέφανος Μοροχλιάδης
BSc, MT, RT, Formthotics specialist