Μυοσκελετικά

10+1 βιβλία για την μυοσκελετική περιτονία και τα trigger points

περιτονία

                                       Η περιτονία καλύπτει κυριολεκτικά όλες τις ανατομικές επιφάνειες του μυοσκελετικού συστήματος

Περιτονία – Μια σημαντική ανατομική δομή

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστημονική κοινότητα έχει αναδείξει με πλήθος ερευνών την σημαντικότητα της περιτονίας σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Πλέον κάθε θεραπευτική παρέμβαση οφείλει να εξετάζει και να διαχειρίζεται περιτονιακά προβλήματα καθώς αρκετές φορές η αιτία του πόνου και της δυσλειτουργίας κρύβεται σε κάποια ενεργοποιημένα trigger points.

Επομένως ένας ενημερωμένος φυσικοθεραπευτής οφείλει να γνωρίζει καλά το αντικείμενο της περιτονιακής διαχείρισης και εμείς σας παρουσιάζουμε τα 5+1 καλύτερα βιβλία ώστε να μπορείτε να γίνεται ο »ήρωας» των ασθενών σας.

1. Anatomy Trains – The myofascial meridians

Η κλασσική ανατομία δίνει έμφαση στην έκφυση και κατάφυση μεμονωμένων μυών απο οστό σε οστό.

Το Anatomy trains επεκτείνει την αντίληψη μας σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των μυοσκελετικών δυνάμεων – σε υγιείς και σε πάσχοντες – ανάλογα με την τάση της περιτονίας ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία.

Το βιβλίο εξετάζει την πλήρη λειτουργία του συνόλου της περιτονίας μέσα απο το διαχωρισμό της σε μεσημβρινούς λειτουργικότητας, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο συσχετισμός απομακρυσμένων ανατομικών σημείων.

Σταθερότητα, τάση, διάταση, κίνηση, ανατομικές συνεργίες και συνεργίες θέσης περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια.

Επίσης παρουσιάζονται καινοτόμες ολιστικές μέθοδοι, ιδιαιτέρως χρήσιμες για manual therapists και θεραπευτές που ασχολούνται με την κίνηση.

Οι θεραπευτικές στρατηγικές είναι πολύτιμα εργαλεια στην πορεία για πληρη αποκατάσταση της στάσης και της κίνησης.

Δείτε το εδώ : Anatomy Trains – The myofascial meridians

2. Functional atlas of the human fascial system

Η Carla Stecco είναι αδιαμφισβήτητα μια απο τις πλέον σημαντικές ερευνήτριες της περιτονίας.

Το βιβλίο της, βασισμένο στην ανατομική μελέτη μερικών εκατοντάδων ανθρώπινων πτωμάτων εδώ και 10 χρόνια, παρουσιάζει την σύγχρονη οπτική της περιτονίας.

Ανατομικές και ιστολογικές έγχρωμες φωτογραφίες μαζί με μικροσκοπικές αναλύσεις και βιομηχανική αξιολόγηση συνθέτουν ίσως το πληρέστερο σύγγραμμα σχετικά με την φύση και τη λειτουργία της περιτονίας.

  • Περισσότερες απο 300 φωτογραφίες της περιτονίας σε φρέσκα πτώματα (όχι σε φορμόλη)
  • Παρουσίαση της σύνθεσης, του σχήματος και της λειτουργίας των περιτονιακών συστημάτων
  • Ανάλυση του ρόλου της εν τω βάθει περιτονίας στην ιδιοδεκτικότητα και την περιφερική νευρομυϊκή συναρμογή
  • Companion website – με δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό του τρόπου που η περιτονία συνεργάζεται με μυς και συνδέσμους κατα την κίνηση

Δείτε το εδώ: Functional atlas of the human fascial system

3. Fascia – the tensional network of the human body

Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ κλινικών θεραπευτών απο το χώρο του manual therapy και επιστημόνων απο άλλους ιατρικούς χώρους.

3 μεγάλα συνέδρια σε Βοστώνη, Άμστερνταμ και Βανκούβερ και 4 εξαίρετοι θεραπευτές ουσιαστικά εμπλούτισαν το βιβλίο με οτι πιο σύγχρονο υπάρχει γνωστικά για την περιτονία.

  • Επιστημονικά δεδομένα από σχεδόν 100 διακεκριμένους επιστήμονες και κλινικούς απο όλο τον κόσμο
  • Πλήρης κάλυψη του αντικειμένου με ανατομία, φυσιολογία, κλινικές περιπτώσεις και συσχετιζόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
  • Σχεδιασμένο ώστε να είναι χρήσιμο τόσο σε θεραπευτές που ασχολούνται με την δια χειρός κινητοποίηση όσο και σε θεωρητικούς επιστήμονες που θέλουν να εντρυφίσουν στα ζητήματα της περιτονίας.
  • Ερευνά το ρόλο της περιτονίας τόσο τοπικά όσο και σαν σύνολο, με ανάλυση όλων των παραμέτρων και επεξήγηση του τρόπου μετάδοσης της μυοπεριτονιακής τάσης.
  • Ερευνά τη δράση της περιτονίας ώς αισθητήριο όργανο – για παράδειγμα πως οι ιδιοδεκτικές και αλγοδεκτικές ιδιότητες της περιτονίας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας σε μια επώδυνη και δυσλειτουργική οσφυίκή μοίρα σπονδυλικής στήλης.

Δείτε το εδώ:  Fascia – the tensional network of the human body

4. Myofascial trigger points

Ο πόνος και η περιορισμένη λειτουργικότητα, είναι οι συνηθισμένοι λόγοι επίσκεψης ενός ασθενούς στον φυσικοθεραπευτή.

Το μυϊκό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαταραχή της κανονικότητας, με τις έρευνες να φέρνουν στο προσκήνιο του χρόνιου και οξύ πόνου τις διαταραχές στην ισορροπία δυνάμεων, την μυίκη τάση και τα επώδυνα σύνδρομα.

Αρκετές φορές όλα αυτά συνοψίζονται σε κάποιο επώδυνο μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης, το γνωστό trigger point.

Πως όμως ενεργοποιείται ένα trigger point; Ποια είναι η υπόσταση του; Ποιός είναι ο ρόλος του στην πορεία της αποκατάστασης και κατα πόσο τελικά παίζει ρόλο στην δυσλειτουργία; Ποιά μπορεί να είναι η θεραπευτική προσέγγιση;

Όλα αυτά τα ερωτήματα πραγματεύεται το διάσημο παγκόσμιο best seller Myofascial Trigger Points του Irnich.

Ένα βιβλίο ιδανικό για manual therapists, φυσικοθεραπευτές, οστεοπαθητικούς, βελονιστές, χειροπρακτικούς και massage therapists.

Δείτε το εδώ: Myofascial trigger points

5. Trigger point dry needling

Η επανάσταση στο χώρο της αποκατάστασης, με την αποκάλυψη του ρόλου της περιτονίας και των trigger points, έφερε και μια νέα τεχνική αντιμετώπισης των επώδυνων σημείων πυροδότησης.

Το dry needling ή αλλιώς μέθοδος ξηράς βελόνας αποτελεί σήμερα μια αρκετά αποτελεσματική τεχνική, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον περιορισμό του πόνου και την επαναφορά της κίνησης, της τροχιάς κίνησης και της μυϊκής δύναμης.

Μάθετε τα πάντα για τον τρόπο εφαρμογής και δράσης της ξηράς βελόνας.

Παράλληλα δείτε πως μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε νευρολογικά περιστατικά, τενοντοπάθειες ή σε ουλώδη ιστό.

Γραμμένο απο έμπειρους κλινικούς με διεθνή πορεία αποτελεί ιδανικό κλινικό βοηθό για φυσικοθεραπευτές, βελονιστές, οστεοπαθητικούς και προπονητές αθλητών.

Δείτε το εδώ: Trigger point dry needling

6. A Practical guide to fascial manipulation

Το βιβλίο A Practical Guide to Fascial Manipulation εστιάζει σε διάφορες μεθόδους και concept γύρω από την αξιολόγηση, τις λειτουργικές δοκιμασίες, την κίνητοποίηση και τις κατευθύνσεις λειτουργίας της περιτονίας.

 Επίσης εξετάζει σε βάθος τη διασύνδεση της με άλλες ανατομικές δομές, κοντινές ή απομακρυσμένες, έτσι ώστε το θεραπευτικό σας πλάνο να είναι πλήρες και αποτελεσματικό. Με έμφαση σε μια σειρά από εξαιρετικά χρήσιμες και έυκολα προσβάσιμες πληροφορίες, το βιβλίο αυτό υποστηρίζεται και από μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα – www.guidefascial.com – η οποία εμπεριέχει πολύτιμο υλικό (photo & videos) με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες βήμα -βήμα.

Δείτε το εδώ: A practical guide to fascial manipulation

7. Fascia in sport and movement

Το βιβλίο Fascia in Sport and Movement είναι η καλύτερη πηγή πληροφορίας για την πρακτική διαχείριση της περιτονίας σε αθλητικό επίπεδο και επίπεδο κίνησης.

Εμπεριέχει καταπληκτικό υλικό για τον τρόπο που η αθλητική κίνηση και απόδοση επηρεάζει και επηρεάζεται από το μυοπεριτονιακό σύνολο.

Αποτελεί ένα απαραίτητο αναγνωστικό βοήθημα για αθλητές, προπονητές, αθλητικούς φυσικοθεραπευτές, καθηγητές κίνησης και κινησιολογίας, manual therapists και οποιουδήποτε άλλου εμπλέκεται στην ανάλυση κίνησης, στον εντοπισμό τραυματισμών και στην αύξηση της απόδοσης σε αθλητές.

Δείτε το εδώ: Fascia in sport and movement

8. Fascial Dysfunction - Manual therapy approaches

Το βιβλίο Fascial dysfunction έχει λάβει τη διεθνή αναγνώριση ως ένα από τα καλύτερα βιβλία για manual therapists που επιθυμούν να συμπεριλάβουν στα θεραπευτικά πλάνα τους και τη διαχείριση του μυοπερινιακού συνόλου.

Η μυοπεριτονιακή δυσλειτουργία έχει πλέον αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως μια από τις βασικές υποβόσκουσες αιτίες για τον μυοσκελετικό πόνο και τον κινητικό περιορισμό. Ο πόνος και η κινητική δυσλειτουργία είναι βασικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο manual therapist στην καθημερινή κλινική πρακτική, επομένως το βιβλίο είναι σχεδόν απαραίτητο αν ο θεραπευτής επιθυμεί να έχει σφαιρική αντιμετώπιση των ασθενών. Ο πασίγνωστος Leon Chaitow σε αυτό το βιβλίο φέρνει τη συνδυαστική γνώση από περισσότερους από 20 διεθνώς αναγνωρισμένους θεραπευτές και ερευνητές από το χώρο του manual therapy. 

Το Fascial Dysfunction – Manual Therapy Approaches, Second Edition στοχεύει να βοηθήσει εκείνους τους επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μια ακριβέστερη και πληρέστερη εικόνα και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών τους, με τεχνικές και θεωρία γύρω από τη σχέση πόνου-κίνησης-περιτονίας.

Δείτε το εδώ: Fascial dysfunction - Manual therapy approaches

9. Mobilizing the myofascial system

Πολλοί φυσικοθεραπευτές, ενώ έχουν ακουστά ή γνωρίζουν το ρόλο του μυοπεριτονιακού συνόλου, θεωρούν πως δεν αξίζει να αφιερώσουν χρόνο για την διαχείριση της περιτονίας. Κάποιοι ακόμα αγνοούν τον κομβικό ρόλο της περιτονίας στην κίνηση, δίνοντας αποκλειστικά σημασία σε μύες, αρθρώσεις και νεύρα.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να αναδείξει την σημαντικότητα της κινητοποίησης της περιτονίας αλλά και τους τρόπους που αυτό μπορεί να γίνει. Αξιολόγηση, τεχνικές κινητοποίησης και αναγνώριση μυοπεριτονιακής δυσλειτουργίας είναι οι 3 βασικοί άξονες του βιβλίου.

Δείτε το εδώ: Mobilizing the myofascial system

10. Fascia in Motion - Fascia focused movement for Pilates

Αυτό το εξαιρετικά όμορφα εικονογαφημένο βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος ΄συνεργάτης' όσων ασχολούνται με θεραπευτική άσκηση ή όσων θέλουν να διαχειριστούν τον μυοπεριτονιακό πόνο/δυσλειτουργία μέσω της άσκησης.

Χρησιμοποιώντας κινήσεις της πασίγνωστης μεθόδου Pilates σε στρώμα ή reformer, θα σας αναδείξει πρακτικούς τρόπους ώστε σε 14 κεφάλαια να μπορείτε να εφαρμόζετε με ασφάλεια κα επιτυχία τεχνικές pilates σε προβλήματα και επώδυνα σύνδρομα  της περιτονίας.

Δείτε το εδώ:Fascia in Motion - Fascia focused movement for Pilates

Bonus Book – Surface anatomy

Ένας βασικός τρόπος εξέτασης και αξιολόγησης των ασθενών απο τους θεραπευτές είναι η ψηλάφηση.

Μέσω της ψηλάφησης πολλές φορές μπορούμε να διακρίνουμε εαν για ένα επώδυνο σύμπτωμα μπορεί να φταίει ο μυς, ο τένοντας, ο σύνδεσμος ή η περιτονία.

smartmockups_jrvre3k3-1024x683.jpg

Όμως με την αλληλοεπικάλυψη ιστών και την πολυπλοκότητα της ανατομίας, η ψηλάφηση μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολη και τελικά να μας οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια, εαν δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι αγγίζουμε και τι βρίσκεται κάτω απο τα δάκτυλα μας.

Η περιτονία είναι ένας ιστός που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει σύγχυση στην πορεία ενός κλινικού συλλογισμού με συνοδή ψηλάφηση.

Το Surface anatomy με περιγραφή του τρόπου ψηλάφησης και 240 λεπτομερείς εικόνες θα είναι ο απόλυτος οδηγός σας σε όσους ιστούς μπορούν να αγγιχτούν, να κινηθούν ή ακόμα και να γίνουν αντιληπτοί μέσω ακοής.

Tην κάθε εικόνα συνοδεύει κείμενο με έμφαση στην κλινική σχετικότητα των σημαντικών σημείων ψηλάφησης ανα περιοχή.

Δείτε το εδώ : Surface anatomy

 Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής PT, MT,RFL, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password