ΝΕΑ

13 Facts για τη Σπονδυλική στήλη

1. Η σπονδυλική σας στήλη είναι πιο εύκαμπτη απ' ό,τι νομίζετε

Η σπονδυλική σας στήλη είναι πραγματικά ευλύγιστη! Αν τη διαχωρίζατε από το σώμα, θα μπορούσε να λυγίσει ώστε να σχηματίσει το ⅔ ενός πλήρους κύκλου.

2. Η σπονδυλική στήλη λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλός σας είναι συνδεδεμένος με τον νωτιαίο μυελό. Ωστόσο, ο νωτιαίος μυελός δεν δέχεται όλες τις εντολές από τον εγκέφαλο και έχει τη δυνατότητα να στέλνει απευθείας σήματα στους μυς. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο μυϊκός σπασμός, όπου τα αντανακλαστικά σήματα που προκαλούν κίνηση δεν προέρχονται από τον εγκέφαλο.

3. Το κάπνισμα επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και αυξάνει τον πόνο στην πλάτη

Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη. "Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι οι νυν καπνιστές που κάπνιζαν περισσότερα τσιγάρα την ημέρα είχαν υψηλότερο επιπολασμό οσφυαλγίας".

Εν ολίγοις, η νικοτίνη μειώνει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία του , έτσι, καθυστερεί την επούλωση ενός τραυματισμού και μειώνει την αντοχή των οστών. Αυτός θα πρέπει να είναι άλλος ένας λόγος για να κόψετε το κάπνισμα!

4. Ο νωτιαίος μυελός σας μπορεί να αποθηκεύσει μια μνήμη για τον πόνο

Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τη σπονδυλική στήλη είναι ότι όταν βιώνετε έντονο πόνο, για παράδειγμα χτυπώντας το χέρι σας με μια πόρτα, τότε όχι μόνο ο εγκέφαλός σας θα το θυμάται, αλλά και το υπόλοιπο σώμα σας. Οι νευρώνες στον νωτιαίο μυελό σας μεταφέρουν σήματα πόνου στα νεύρα του τραυματισμένου χεριού σας για μερικές ημέρες. Ως εκ τούτου, το χέρι σας θα αισθάνεται πιο ευαίσθητο, οπότε ακόμη και ένα ελαφρύ άγγιγμα θα διεγείρει μια δυσάρεστη αντίδραση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σπονδυλική σας στήλη φέρει μια μνήμη για τον πόνο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η σπονδυλική σας στήλη έχει μεγάλη μνήμη, θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε σωστά από μικρή ηλικία και να τη φροντίζετε. Ελέγξτε τη στάση του σώματός σας, κάντε γυμναστική και διατείνετε τους μυς της πλάτης σας για να απολαμβάνετε μακροπρόθεσμα την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης.

5. Οι άνθρωποι και οι καμηλοπαρδάλεις έχουν την ίδια ποσότητα σπονδύλων στον αυχένα

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά τόσο οι άνθρωποι όσο και οι καμηλοπαρδάλεις έχουμε επτά αυχενικούς σπονδύλους στο λαιμό μας.

6. Γνωρίζατε ότι είστε ψηλότεροι το πρωί και... στο διάστημα;

Οι αστροναύτες που επιστρέφουν από το διάστημα είναι κατά 3% ψηλότεροι από ό,τι πριν από την αναχώρηση. Είναι ψηλότεροι λόγω της έλλειψης βαρύτητας και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι τους διαστέλλονται στη μικροβαρύτητα.

Είστε ψηλότεροι το πρωί επειδή η σπονδυλική σας στήλη έχει 6-8 ώρες χωρίς την καθοδική έλξη της βαρύτητας. Η ξεκούραση αφήνει επίσης τον χόνδρο στους σπονδυλικούς σας δίσκους να διογκωθεί και να ενυδατωθεί, γεγονός που σας κάνει ψηλότερους τις πρωϊνές ώρες.

7. Γεννιόμαστε με 33 σπονδύλους και χάνουμε μερικούς καθώς μεγαλώνουμε

Όταν γεννιόμαστε, η σπονδυλική μας στήλη περιέχει 33 σπονδύλους, αλλά οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε με μόλις 26.

Τι συμβαίνει σε αυτούς; Καθώς μεγαλώνουμε, μερικοί από τους σπονδύλους συγχωνεύονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το ιερό οστό (πίσω μέρος της λεκάνης) και τον κόκκυγα (κόκκυγα).

8. Γνωρίζατε ότι η ονομασία κόκκυγας (coccyx) προέρχεται από το "κούκος" (cuckoo);

Αν αναρωτιέστε, γιατί η ονομασία κόκκυγας προέρχεται από ένα πουλί όπως ο "κούκος", ορίστε η εξήγηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόκκυγας έχει το σχήμα του ράμφους του κούκου.

9. Είμαστε τα μόνα θηλαστικά που πάσχουμε από σκολίωση.

Δεν υπάρχουν άλλα θηλαστικά που πάσχουν από σκολίωση. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη διαταραχή από ό,τι οι άνδρες.

10 .Το βάρος του νωτιαίου μυελού είναι περίπου 35 γραμμάρια

Η σπονδυλική σας στήλη προστατεύει και εξασφαλίζει την ακεραιότητα του νωτιαίου μυελού. Όπως γνωρίζετε, η βάση του εγκεφάλου συνδέεται με τον νωτιαίο μυελό. Μαζί, είναι γνωστά ως το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Μπορείτε να πιστέψετε ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός σας ζυγίζει μόλις 35 γραμμάρια;

11. Η σπονδυλική σας στήλη διαθέτει μεγάλο αριθμό λειτουργικών μερών

Η μέση σπονδυλική στήλη έχει πάνω από 120 μύες, περίπου 220 συνδέσμους, 100 αρθρώσεις και γεννιέστε με 33 μεμονωμένους σπονδύλους.

12. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης.

Είναι γεγονός ότι η πιο συχνή αιτία πόνου στη μέση, ειδικά, προβλημάτων του νωτιαίου μυελού, είναι τα τροχαία ατυχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα οδηγούν στο 47% όλων των περιπτώσεων τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

13. 8 στους 10 ανθρώπους επηρεάζονται από πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους

Γνωρίζατε ότι περίπου 8 στους 10 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στην ενηλικη ζωή τους; Εάν υποφέρετε από πόνο στην πλάτη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη σπονδυλική στήλη, αλλά πάντως δεν είναι ούτε κάτι σπάνιο ούτε κάτι που συνέβη μόνο σε εσάς.

πηγή: https://southfloridabackspineandscoliosis.com/

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password