Άσκηση

Bosu : Τι είναι η bosu ball και που θα βρείς όλες τις ασκήσεις;

The BOSU Ball

Ιστορία και παρουσίαση της Bosu ball

Κόψτε μια μπάλα σταθερότητας στη μέση και τι έχετε; Η διάσημη μπάλα BOSU® στα χέρια σας. 

Κοιτάξτε σε οποιοδήποτε γυμναστήριο ή σύγχρονο φυσικοθεραπευτήριο σήμερα και θα δείτε μπάλες BOSU να χρησιμοποιούνται από μέλη και επαγγελματίες  ως τρόπος προπόνησης, ενδυνάμωσης, εξάσκησης ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας. 

Ένας εκπληκτικός τρόπος για την εντυπωσιακή ενίσχυση ενός προγράμματος άσκησης- ειδικότερα, λειτουργική γυμναστική και προπόνηση ισορροπίας.

Ο David Weck, ένας προσωπικός γυμναστής, εφηύρε την μπάλα-πλατφόρμα ισορροπίας BOSU.

Η μπάλα έκανε το ντεμπούτο της το 2000 και έγινε ένα δημοφιλές προϊόν προπόνησης γυμναστικής παγκοσμίως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 

Αρχικά, η ονομασία "BOSU" ήταν ένα ακρωνύμιο για το "Both Sides Utilized".

Αυτό σήμαινε ότι η BOSU Balance Trainer μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές: τον θόλο ή την πλατφόρμα. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της BOSU,

 προπόνηση BOSU αφορά την επέκταση των κινητικών δυνατοτήτων, την αναδιαμόρφωση του σώματος και την εξάσκηση του μυαλού

Πρόκειται για την εισαγωγή της σκέψης στην κίνηση.

Είναι ο τρόπος να ζητάμε από τους πελάτες μας, τους σπουδαστές γυμναστικής/κινησιολογίας και τους αθλητές μας να συμμετέχουν σωματικά αλλά και να είναι παρόντες και πλήρως αφοσιωμένοι στην προπονητική διαδικασία".

Ο επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί την μπάλα BOSU κυρίως για λειτουργική γυμναστική, με έμφαση στην προπόνηση ισορροπίας και την προπόνηση του κορμού. 

"Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτήν, όπως η δόμηση ενός συνδυασμού κινήσεων που λειτουργούν μαζί. Βασικά, είναι σαν ένας σεφ που μαγειρεύει με πολλά υλικά που ρίχνει μέσα. Πρέπει να πειραματιστείτε για να δημιουργήσετε νέα πρωτόκολλα άσκησης", λέει ο Weck.

Bosu και Φυσιολογία

Οι στρατηγικές που είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν έναν πελάτη να επιτύχει τη βέλτιστη ισορροπία απαιτούν την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και των δύο πλευρών του σώματος. 

Όταν ο David Weck ανέπτυξε το BOSU Balance Trainer, δημιούργησε ένα εργαλείο που είναι κατάλληλο για την ενίσχυση του συντονισμού μέσω της βελτίωσης της συμμετρικής δύναμης στο ανθρώπινο σώμα. 

Η ασυμμετρία εμφανίζεται όταν η μία πλευρά του σώματος είναι ισχυρότερη από την άλλη. 

Η χρήση του BOSU Balance Trainer μπορεί να βοηθήσει την ασθενέστερη πλευρά να βελτιωθεί και να φτάσει σε δύναμη και την ισχυρότερη πλευρά . 

Η δομή και η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος υπαγορεύουν τα βασικά στοιχεία της προπόνησης BOSU ball. 

Δύο κύριοι στόχοι είναι η εξισορρόπηση της αριστερής και της δεξιάς πλευράς (έλεγχος του κέντρου μέσω συμμετρικής περιστροφής) και η αποτελεσματικότητα του συγχρονισμού κατά την κίνηση κάτω/πάνω. 

Η βελτίωση αυτών των δύο θεμελιωδών ικανοτήτων οχυρώνει τα θεμέλια για βελτιωμένη απόδοση σε όλες τις κινήσεις, με ταυτόχρονη αποφυγή τραυματισμών.

Αν το σκεφτούμε καλύτερα, ο εναλλασσόμενος αμφίπλευρος συντονισμός των δύο πλευρών του σώματος είναι το κοινό σημείο στο περπάτημα, το τρέξιμο και μια σειρά άλλων βασικών κινήσεων. 

Οι γοφοί, τα πόδια και τα πέλματα λειτουργούν αντίθετα από τους ώμους και τα χέρια, σε μια ισορροπημένη ισότιμη και αντίθετη σχέση. 

Η μπάλα BOSU βοηθά στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας δεξιά/αριστερά τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο.

Λειτουργική εκπαίδευση με Bosu ball

Η λειτουργική προπόνηση είναι μια ταξινόμηση της άσκησης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με περισσότερη ευκολία και αρτιότερη τεχνική.

Αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι το απλό τρέξιμο, η απλή καθημερινή επιβάρυνση στην προπόνηση με βάρη ή η άρση του βάρους των παιδιών από μια μητέρα - όλοι και όλες θέλουν να εκτελούν αυτές τις δραστηριότητες χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. 

Η λειτουργική προπόνηση προσπαθεί να προσαρμόσει ή να αναπτύξει ασκήσεις που επιτρέπουν στα άτομα να εκτελούν αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες εύκολα και χωρίς τραυματισμούς. 

Η λειτουργική γυμναστική είναι μια δημοφιλής λέξη στον τομέα της άσκησης.

Bosu pro

 Η λειτουργική γυμναστική ή προπόνηση, ωστόσο, έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση. 

Οι φυσικοθεραπευτές ανέπτυξαν ασκήσεις που μιμούνταν αυτό που έκαναν οι ασθενείς στο σπίτι ή στη δουλειά τους, ώστε να επιστρέψουν στη ζωή ή τη δουλειά τους μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. 

Έτσι, εάν η εργασία ενός ασθενούς απαιτούσε επανειλημμένη άρση βαρέων αντικειμένων, το πρωτόκολλο αποκατάστασης ή εργασιακής επανένταξης ‘εργαζόταν’ προοδευτικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τα συνήθη μηχανήματα άσκησης με αντιστάσεις είναι περιορισμένης χρήσης για λειτουργική προπόνηση, επειδή τα σταθερά μοτίβα τους σπάνια μιμούνται τις φυσικές κινήσεις.

Τα μηχανήματα γενικά εστιάζουν την προσπάθεια σε μία μόνο μυϊκή ομάδα αντί να εμπλέκουν τους σταθεροποιητές και τους περιφερικούς μύες. 

Η λειτουργική γυμναστική επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός σώματος ικανού να κάνει πραγματικές δραστηριότητες σε πραγματικές θέσεις, όχι απλώς να σηκώνει ένα συγκεκριμένο ποσό βάρους σε μια καθορισμένη στάση που δημιουργείται από το μηχάνημα. 

Ως εκ τούτου, η χρήση εργαλείων όπως η μπάλα BOSU μπορεί να παρέχει μια πληθώρα επιλογών λειτουργικής προπόνησης ως μέρος της αποκατάστασης και της ενδυνάμωσης.

Η μπάλα Bosu, μαζί με άλλες μεθόδους εξάσκησης όπως το σύστημα TRX, είναι ίσως η επιτομή της λειτουργικής προπόνησης σε πραγματικές συνθήκες.

Ο εξοπλισμός

Τα βασικά εργαλεία BOSU για τη λειτουργική προπόνηση είναι ο BOSU instructor (δηλαδή εσείς) και φυσικά μια μπάλα BOSU. 

Συνδυαστικά επιλέξτε τον εξοπλισμό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σας, όπως μπορεί να είναι λάστιχα γυμναστικής ή άλλα μικροόργανα και αξεσουάρ. (πχ mini μπάλες με βάρος, loops, waterbags κλπ)

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, οι δυνατότητες απεριόριστες. Χρειάζεται μόνο καλή γνώση της άσκησης, συγκεκριμένοι στόχοι και φαντασία.

Επιλογές άσκησης με μια Bosu ball

Ο ιστότοπος της μπάλας BOSU αλλά και αμέτρητα videos στο youtube, προσφέρουν ασκήσεις που μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα προπόνησης ενός πελάτη.

Δείτε εδώ τον επίσημο ιστότοπο ασκήσεων της Bosu: https://www.bosu.com/pages/exercise-videos

Οι επιλογές για τον επαγγελματία περιλαμβάνουν την "Προπόνηση της εβδομάδας", λίστες αναπαραγωγής βίντεο και ασκήσεις ειδικά προσαρμοσμένες στη γενική γυμναστική, τη θεραπεία/αποκατάσταση, τη νεολαία και τους ηλικιωμένους.

Επειδή η μπάλα BOSU είναι μια ασταθής επιφάνεια, είναι ο τέλειος εξοπλισμός για χρήση σε μια προπόνηση, καθώς απαιτεί από το άτομο να ενεργοποιήσει τους μύες του κορμού για να διατηρήσει την ισορροπία του, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την ένταση της άσκησης. 

Οι ισχυροί μύες του κορμού είναι ευεργετικοί σε κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και βελτιώνουν την απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες.

Εκτιμήσεις για την ασφάλεια του εκπαιδευτή ισορροπίας BOSU

Όπως συμβαίνει με κάθε εξοπλισμό γυμναστικής, η χρήση του BOSU Balance Trainer ενέχει τους κινδύνους της. 

Επειδή η μπάλα BOSU είναι μια ταλαντευόμενη πλατφόρμα, υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο επιχειρεί να σταθεί στην πλατφόρμα (επίπεδο μέρος) του BOSU επειδή αγνόησε την προειδοποίηση "η στάση στην πλατφόρμα δεν συνιστάται". 

Όπως πάντα, ο επαγγελματίας πρέπει να διατηρεί ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον και να απομακρύνει όλα τα αντικείμενα από τον χώρο προπόνησης στα οποία οι πελάτες θα μπορούσαν να σκοντάψουν, να χτυπήσουν το κεφάλι τους ή να πέσουν.

Μελλοντικές ευκαιρίες

Προχωρώντας προς τα εμπρός, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του fitness και της αποκατάστασης να ενσωματώσουν την μπάλα BOSU στο πρόγραμμα προπόνησης ενός πελάτη, ιδίως στον ενεργό πληθυσμό ηλικιωμένων, στους ασθενείς σε στάδιο αποκατάστασης, καθώς και στον γενικό πληθυσμό και στους αθλητές. 

Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η μπάλα BOSU έχει τη δυνατότητα να παρέχει λειτουργική προπόνηση φυσικής κατάστασης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ισορροπίας. 

Η ισορροπία είναι μια θεμελιώδης πτυχή για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, την απόδοση, την πρόληψη των πτώσεων και την ανεξαρτησία των ηλικιωμένων. 

Η χρήση της μπάλας για σκοπούς αποκατάστασης μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση - σε οποιονδήποτε πληθυσμό - μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική εφαρμογή του εξοπλισμού. 

Χρησιμοποιήστε και τις δύο πλευρές της BOSU για ασκήσεις δύναμης, αεροβικής ικανότητα και ευκινησίας με αθλητές, για προπόνηση ολόκληρου του σώματος. 

Για πολλούς από τους πελάτες σας, το BOSU είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για ασκήσεις ισορροπίας, απαιτώντας από αυτούς να χρησιμοποιούν περισσότερους μύες για να σταθεροποιήσουν το σώμα τους, κάτι που είναι όλο και πιο σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε.

Ο εκπαιδευτής ισορροπίας BOSU βελτιώνει τη συνολική λειτουργία της ζωής, επειδή η ζωή είναι ασταθής και απρόβλεπτη, το ίδιο και η μπάλα ισορροπίας BOSU. 

Επιπλέον, πιο μικρές αρθρώσεις όπως οι αστράγαλοι (και άλλα σημεία επαφής) εκπαιδεύονται στην συνεργική αλλά και αυτόνομη ισορροπία και ιδοδεκτικότητα, όπως ακριβώς και στη ζωή. 

Μια προπόνηση στο BOSU Balance Trainer μόνο για 10 λεπτά, ισοδυναμεί με άσκηση τουλάχιστον 1 ώρας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Φυσικά στη Healthaction θα βρείτε την επαγγελματική εκδοχή της μπάλας Bosu

Επίλογος

Κάθε πελάτης είναι μοναδικός, με μοναδικές λειτουργικές ανάγκες τις οποίες, εσείς, ο επαγγελματίας υγείας ή ο γυμναστής, πρέπει να αξιολογήσετε και να αντιμετωπίσετε όταν σχεδιάζετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. 

Έχετε κατά νου τις δυνατότητες της μπάλας BOSU, καθώς και τους περιορισμούς της, και χρησιμοποιήστε την μπάλα ως εργαλείο για την κατάλληλη προπόνηση των πελατών. 

Να θυμάστε πάντα ότι κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό οποιουδήποτε προγράμματος γυμναστικής για τον πελάτη σας είναι η αρχή της εξειδίκευσης, όπου ο επαγγελματίας προσαρμόζει το πρόγραμμα άσκησης στις ανάγκες, τις ικανότητες και τους στόχους του ατόμου. 

Με άλλα λόγια, αναπτύξτε μια ασφαλή, στοχευμένη και αποτελεσματική συνεδρία άσκησης για κάθε πελάτη, ανεξάρτητα από τα εργαλεία που ενσωματώνετε στην προπόνηση.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password