Άσκηση

Χρόνιος πόνος και άσκηση - Είναι συμβατές έννοιες;

γράφει ο Μοροχλιάδης Στέφανος, , Φυσικοθεραπευτής, Medical Social & Digital Marketeer της Healthaction

Χρόνιος πόνος - Τι είναι;

Ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο επούλωσης και αρχίζει να παρεμβαίνει στη φυσιολογική ζωή.

Στα άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο, ο πόνος είναι αισθητός πολύ καιρό μετά την επούλωση του τραυματισμού ή την ανάρρωση του ασθενούς από την ασθένεια.

Χρόνιος πόνος και άσκηση

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια περίοδος παρατεταμένης αδράνειας αυξάνει την αδυναμία και προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης και φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει στην ανάκτηση της δύναμης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στην ανάπτυξη μιας πιο θετικής στάσης απέναντι στη ζωή.

Βασικά οφέλη

Η άσκηση προσφέρει μια τεράστια σειρά πλεονεκτημάτων για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο.

Εδώ έχουμε παραθέσει εν συντομία κάθε ένα από τα οφέλη που σχετίζονται με ένα πρόγραμμα άσκησης σε χρόνιο πόνο.

1)Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενδορφινών: - Οι ενδορφίνες είναι οι χημικές ουσίες που εμποδίζουν τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Επιπλέον, οι ενδορφίνες βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη.

2)Χτίζει δύναμη: - Η άσκηση σας βοηθά να χτίσετε σωματική δύναμη κάνοντας τους μυς πιο δυνατούς, γεγονός που σας βοηθά περαιτέρω να αποφορτίσετε τα οστά και τους χόνδρους σας. Αυτό τελικά δίνει μια αυξημένη ανακούφιση από τον πόνο.

3)Αυξάνει την ελαστικότητα και την τροχιά κίνησης: - Οι αρθρώσεις γίνονται όλο και πιο ευκίνητες μέσω της τακτικής άσκησης. Κατά συνέπεια, οι αρθρώσεις που μπορούν να κινούνται σε πλήρες εύρος κίνησης έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από πόνους.

4)Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: - Οι ορμόνες του στρες μειώνονται με την τακτική άσκηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

5)Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας:- Η τακτική άσκηση αυξάνει το συνολικό επίπεδο ενέργειας, το οποίο βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο.

6)Βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους:- Η άσκηση καίει πολλές θερμίδες που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αυτό μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων, βοηθώντας στη μείωση του χρόνιου πόνου.

7)Η άσκηση βοηθά επίσης στην ενίσχυση της διάθεσης, η οποία συμβάλλει στη συνολική κατάσταση της υγείας. Έτσι και αλλιώς ο χρόνιος πόνος προκαλεί μιας μορφής ήπια κατάθλιψη, επομένως η άσκηση είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές

Οι ειδικοί σε θέματα γυμναστικής και οι επαγγελματίες της υγείας προτείνουν να ξεκινάτε με πιο αργούς ρυθμούς και στη συνέχεια να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα της άσκησης.

Για να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης το μέγιστο όφελος για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο, είναι σημαντικό να ακολουθούνται ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. 

Εδώ παραθέτουμε εν συντομία τις πιο σημαντικές από αυτές.

1) Γνωρίστε τον στόχο σας

2) Να γνωρίζετε τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης και της αντοχής σας

3) Αναπτύξτε ένα κατάλληλο εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης

4) Να λαμβάνετε κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση όποτε απαιτείται

5) Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό και φορέστε άνετα ρούχα κατά την άσκηση

6) Να ξεκουράζεστε σωστά σε τακτά χρονικά διαστήματα

7) Να παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε τακτική βάση

Τύποι ασκήσεων

Σε αυτή την ενότητα, δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τους διάφορους τύπους ασκήσεων που μπορούν να εκτελεστούν για να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνιου πόνου.

Αερόμπικ στο νερό

Γνωστή και ως υδροθεραπεία, η αερόβια στο νερό είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις που συνιστώνται για τον χρόνιο πόνο.

Η άσκηση στο νερό είναι γνωστό ότι μειώνει το ποσό της δύναμης που επιβαρύνει τις αρθρώσεις και επιτρέπει στους μύες να κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις, αυξάνοντας παράλληλα τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μία από τις πιο φυσικές και προσανατολισμένες στα αποτελέσματα μορφές άσκησης για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Ενισχύει τα γενικά επίπεδα ενέργειας και αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και των αρθρώσεων, βοηθώντας έτσι στη μείωση του χρόνιου πόνου.

Αεροβική

Ένα τακτικό πρόγραμμα αεροβικής έχει επίσης βρεθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του χρόνιου πόνου.

Ωστόσο, συνιστάται ανεπιφύλακτα, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή αεροβικής, να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον γυμναστή σας για τον πόνο σας, τις σχετικές παθήσεις και το ιατρικό ιστορικό σας.

Ένα τροποποιημένο πρόγραμμα Pilates και η ποδηλασία είναι οι άλλες μορφές άσκησης που είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Διατάσεις

Οι διατάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρέχετε τη μέγιστη δυνατή ευλυγισία στους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας, προστατεύοντάς σας έτσι από την έξαρση του πόνου και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια χρόνιου πόνου.

Συμπέρασμα - Η άσκηση επιβάλλεται σε ασθενείς με χρόνιο πόνο

Η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο ανησυχούν για την μορφή της άσκησης λόγω του φόβου μήπως τραυματιστούν ή επιδεινώσουν τον πόνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι αν το πρόγραμμα άσκησης σχεδιαστεί με την κατάλληλη τεχνογνωσία και καθοδήγηση, μπορεί πράγματι να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password