Βελονισμός

Dry needling ή Ξηρά βελόνα – Ποιές είναι οι επιδράσεις της ;

Ξηρά βελόνα - Τι είναι;

Η τεχνική της ξηράς βελόνας (dry needling) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της μυϊκής έντασης και του σπασμού, καταστάσεων που αποτελούν συνοδευτικά συμπτώματα καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, ο νευρικός ερεθισμός, τα διαστρέμματα και οι εκφυλισμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Πως όμως επιδρά σε όλα τα παραπάνω;

ξηράς βελόνας 1

Ξηρά βελόνα (Dry needling) και Μηχανικές Επιδράσεις

  • H ξηρά βελόνα σε μηχανικό επίπεδο μπορεί να διακόψει την εσφαλμένη λειτουργία μια τελικής κινητικής πλάκας.
  • Ο βελονισμός έχει σαν αποτέλεσμα ένα τοπικό διατατικό ερέθισμα (Local Twitch Response)
  • Το τοπικό διατατικό ερέθισμα που προκαλεί ο βελονισμός είναι ουσιαστικά μια εναλλακτική λύση στην επιμήκυνση των μυϊκών ινών αλλά έχει και ανασταλτική λειτουργία στους ανταγωνιστές μύς. 

Νευροφυσιολογικές Επιδράσεις στην ξηρά βελόνα (Dry needling)

  • O Baldry (2001) σε έρευνα που διεξήγαγε, υποστηρίζει πως ο βελονισμός με την τεχνικής της ξηράς βελόνας ενεργοποιεί τις A-νευρικές ίνες (group III) για περισσότερο από 72 hours
  • Η εκτεταμμένη χρονικά ενεργοποίηση των A νευρικών ινών μπορεί να  θέτει σε λειτουργία την έκκλυση οποιοειδών ουσιών οδηγώντας έτσι σε αναλγησία
  • Ένας νευροφυσιολογικός μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει την θετική επίδραση του βελονισμού αφορά την ενεργοποίηση του συστήματος μείωσης εισερχόμενων ερεθισμάτων κάτι το οποίο αποκλείει τη μεταφορά επιβλαβών ερεθισμάτων στο ραχιαίο κέρας του νωτιαίου μυελού.

 

Ξηρά βελόνα (Dry needling) και Χημικες Διεργασιες

  • Έρευνες των Shah και συνεργατών(2001) κατέδειξαν αυξημένα επίπεδα διάφορων χημικών ουσιών (Bradykinin, Substance P, CGRP) στην ερεθισμένη τελική κινητική πλάκα. Τα χημικά αυτά στοιχεία εμφανίστηκαν σημαντικά μειωμένα μετά τη χρήση βελονισμού με την τεχνική της ξηράς βελόνας.
  • Η εισαγωγή της βελόνας βελονισμού θα προκαλέσει ένα μικρο-τραύμα και μικρο-φλεγμονή τοπικά και ως αποτέλεσμα θα εισαχθεί PDGF (growth factor) στην περιοχή ώστε να προαχθεί η ίαση.

ξηράς βελόνας 2

Όπως βλέπουμε η ξηρά βελόνα μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα καθώς έχει μια πολυπαραγοντική δράση στον οργανισμό. Το μόνο που έχουμε εμείς σαν θεραπευτές να κάνουμε είναι η σωστή και υπεύθυνη εφαρμογή χρησιμοποιώντας αξιόπιστες βελόνες βελονισμού!

Δείτε εδώ Βελόνες Βελονισμού

Στέφανος Μοροχλιάδης

BSc, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password