Νευρολογικά

Εγκεφαλικό επεισόδιο και σεξουαλικότητα – Λύστε όλες τις απορίες σας

Εγκεφαλικό επεισόδιο : Επαναπροσδιορίζοντας τη σεξουαλικότητα

Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σπάνια αναφέρουν τα σεξουαλικά θέματα στην/στον σύζυγο, στον θεραπευτή ή στον γιατρό. Αλλά σε έρευνες που έχουν γίνει, η σεξουαλικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ αυτά τα άτομα, ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημιπληγία βιώνουν μια μείωση στη σεξουαλικότητά τους, εξαιτίας  της μείωσης της συχνότητας της σεξουαλικής συνουσίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο του σεξουαλικού πάθους που υπήρχε και πριν το εγκεφαλικό.

shutterstock_520560319_Fotor-16x9-1024x576.jpg

 

Μετά από μια συνέντευξη που έγινε σε άτομα με ημιπληγία, ρωτήθηκαν να αναφέρουν την εμπειρία τους από την αποκατάσταση, και σχεδόν όλοι εξέφρασαν την ανάγκη για περισσότερη παροχή πληροφοριών-συμβουλευτική πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας (Lewinter & Mikkelsen, 1995).

Όταν ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι, αντιμετωπίζει μια αβεβαιότητα όσον αφορά τις σεξουαλικές του ικανότητες, καθώς και το ρίσκο της αποτυχίας. Η σεξουαλική δυσλειτουργία που προκύπτει από το εγκεφαλικό, εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η βλάβη στον εγκέφαλο και περιλαμβάνει τη μειωμένη ικανότητα να επιτευχθεί στύση και εκσπερμάτιση όσον αφορά τους άντρες και εφύγρανση για τις γυναίκες.

Συχνά ερωτήματα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Υπάρχει πιθανότητα να πάθω ένα δεύτερο εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης;

Οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να υποστηρίζουν μια τέτοια άποψη. Η ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη σεξουαλική πράξη είναι σχεδόν η ίδια με την ενέργεια που χρειαζόμαστε να ανέβουμε δύο ορόφους με τις σκάλες. Αν υπάρχει ανησυχία, το καλύτερο θα είναι να μιλήσει το άτομο με τον γιατρό.

egkefaliko-1024x474.png

Πως θα ανταποκριθεί ο σύντροφός μου;

Ίσως ανησυχείτε για το πώς σας βλέπει ο σύντροφός σας. Μπορεί ο ίδιος/ η ίδια να φοβάται μήπως σας προκαλέσει πόνο. Και οι δύο χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας ανοιχτά, και μιλήστε με έναν σύμβουλο εάν είναι απαραίτητο.

Και αν έχω πρόβλημα επικοινωνίας;

Μετά το εγκεφαλικό ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η αφασία (προβλήματα λόγου). Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο ξέρει τι θέλει να πει αλλά οι λέξεις δεν βγαίνουν σωστά, ή το άτομο δεν κατανοεί τι λέει ο άλλος. Ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας μπορεί να είναι η επαφή.

Τι πρέπει να κάνω και τι να γνωρίζω;

Οι αισθητικές, κινητικές, οπτικές και συναισθηματικές διαταραχές της ημιπληγίας μπορεί να προκαλέσουν αδεξιότητα, αλλά αυτές οι διαταραχές μπορούν να ξεπεραστούν μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης της συζύγου όσον αφορά τις εναλλακτικές  στάσεις και τρόπους για να παραχθούν κατάλληλες αισθητικές εμπειρίες.

Οι φυσιολογικοί παράγοντες της γήρανσης μπορούν επίσης να ευθύνονται για τη σεξουαλική απόδοση των ατόμων με ημιπληγία. Η σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου πριν το εγκεφαλικό είναι καλός δείκτης για την σεξουαλική δραστηριότητα μετά το εγκεφαλικό. Η εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων επιτυγχάνεται μέσω μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής σχέσης και αυτό μπορεί να προστεθεί στην καλή ποιότητα της ζωής μετά το εγκεφαλικό.

5-great-ways-to-have-better-sex-281495210-1280-1024x768.jpg

Η εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και στην ομαλοποίηση διαφόρων κινητικών προτύπων, κυρίως με τη συμμετοχή του κορμού αλλά και τη συμμετοχή των υπολοίπων τμημάτων του σώματος.

Η καλή κινητικότητα των αρθρώσεων, η ενδυνάμωση των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών του κορμού και το κατάλληλο μυϊκό μήκος μπορεί να προσφέρει ελευθερία κινήσεων σε διάφορες κατευθύνσεις. Τέλος, με τη σταδιακή ενδυνάμωση επέρχεται και η αύξηση της αντοχής.

Πριν από οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση, μπορείτε να ξεκινήσει κάποιος με τα εξής:

Επικοινωνήστε ανοιχτά. Μιλήστε στον σύντροφό σας. Με το να κάνετε απλά μια συζήτηση μπορεί να ανακουφίσει τις ανησυχίες σας.

Ξεκινήστε αργά.

Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια, γιατί μπορεί να μειώσουν την εγρήγορση. Ίσως κάποια φάρμακα μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία ή να προκαλούν ανικανότητα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες.

Βρείτε μια άνετη στάση. Ένα κοινό γνώρισμα στο εγκεφαλικό είναι η αδυναμία ή η παράλυση περισσότερο από τη μία πλευρά του σώματος, έτσι μπορεί να χρειάζεται να αλλάξετε στάση για τη συνεύρεση.

Αφιερώστε χρόνο για πειραματισμούς.  Η αίσθηση του αγγίγματος μπορεί να επηρεαστεί μετά το εγκεφαλικό, συνεπώς πρέπει να ανακαλύψετε από την αρχή τι σας ευχαριστεί.

Θυμηθείτε ότι οι σύζυγοί σας δεν είναι τα άτομα που μόνο σας φροντίζουν, αλλά και οι σύντροφοί σας! Διατηρείστε την ενήλικη σχέση σας!

 

Πηγή: www.bioanadrasis.com

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password