ΝΕΑ

Εργασία από το σπίτι – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εργονομία θέσης;

«Μένουμε σπίτι»… και εργασία.

Η καραντίνα δυστυχώς αποτελεί πλέον την πραγματικότητα  μέσα στην οποία προσαρμόζεται η ζωή μας. Όσες δραστηριότητες είναι εφικτό να γίνουν στο σπίτι έχουν τροποποιηθεί και συνεχίζουν. Άλλες πάλι έχουν ανασταλεί.

Μια μεγάλη μερίδα από εμάς λοιπόν, και κυρίως αυτοί που εργάζονται σε γραφείο, συνεχίζουν πλέον την εργασία από το σπίτι.

Δυστυχώς όμως στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει ο χώρος ή οι κατάλληλες συνθήκες για εργασία.

r0_248_3601_2273_w1200_h678_fmax.jpg

Οι καρέκλες και τα γραφεία του σπιτιού μας, όπου υπάρχουν αυτά, συνήθως δεν έχουν την κατάλληλη εργονομία για εργασία γραφείου και μάλιστα πολύωρη.

Επίσης οι υπολογιστές γραφείου (desktop) προσφέρουν πολύ καλύτερη εργονομία και επιλογές τροποποίησης της θέσης μας κατά την διάρκεια της καθιστικής μας εργασίας. Όπου υπάρχει η δυνατότητα και η επιλογή του desktop προτιμήστε τον.

Η χρήση του ούτως η άλλως μας βάζει στην διαδικασία να δουλέψουμε σε ένα γραφείο και μια σωστή καθιστή θέση. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί δουλεύουν με το laptop ή το tablet στα πόδια καθισμένοι σε έναν καναπέ.

Χρησιμοποιήστε την ελευθερία που σας δίνει η εργασία από το σπίτι στο να κάνετε πιο συχνά διαλείμματα για κάποιες διατατικές ασκήσεις ακόμα και ολιγόλεπτη ανάπαυση.

Χρησιμοποίειστε ένα ειδικό μαξιλάρι υποστήριξης μέσης.

Ποιά είναι η ενδεδειγμένη θέση εργασίας;

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια σειρά από προϋποθέσεις που πλαισιώνουν την σωστή εργονομία κατά την εργασία σε γραφείο.

Πολλές από αυτές χρειάζονται κάποια τροποποίηση  όταν δουλεύουμε από το σπίτι.

%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF-6-1024x724.png

Δεδομένου λοιπόν ότι το πιθανότερο είναι να δουλεύουμε με laptop στο σπίτι, καλό θα ήταν να προσέξουμε τις παρακάτω οδηγίες που θα προστατεύσουν το σώμα μας από τραυματισμούς και  περιττή κόπωση ενώ παράλληλα θα μας κάνουν πιο παραγωγικούς.

  • Η οθόνη καλό είναι να απέχει 40-60 εκατοστά από τα μάτια σας. Διατηρήστε αυτή την απόσταση ώστε να αποφύγετε το σκύψιμο προς τα εμπρός, την προβολή του κεφαλιού και κατ’ επέκταση του αυχένα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την κλίση της οθόνης προς τα πίσω ώστε να έχει καλύτερη γωνία με τα μάτια σας. Σε περίπτωση που η θέση σας και η εργασία στο laptop δεν σας το επιτρέπει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο με USB ώστε να το φέρετε όσο κοντά σας χρειάζεται και η οθόνη να παραμείνει στην απόσταση που συστήνεται. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε εξωτερική οθόνη όταν αυτό είναι εφικτό.
  • Τοποθετήστε ένα ή όσα βιβλία χρειάζονται για να ανυψώσετε το λαπτοπ ή η οθόνη στο επίπεδο των ματιών σας. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε τα βιβλία στο πίσω μέρος του laptop ώστε να αποκτήσει κλίση με αποτέλεσμα το πληκτρολόγιο να είναι χαμηλά και η οθόνη ψηλά.
  • Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ειδική καρεκλά γραφείου καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα επίπεδο, μαλακό μαξιλάρι ή πρόσθετο στο κάθισμα της καρέκλας ώστε να είναι από τη μία αναπαυτική αλλά ταυτόχρονα σταθερή και στο κατάλληλο για εσάς ύψος.
  • Προσπαθήστε να υιοθετείτε μια ευθυτενή θέση έχοντας τους ώμους σας χαλαρούς. Ένα μαξιλάρι σε σχήμα κυλίνδρου πίσω από τη λεκάνη σας, στο κάτω μέρος του κορμού βοηθάει για να γίνει η στάση πιο εύκολη.
  • Ο καρπός και ο αγκώνας ιδανικά θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το πληκτρολόγιο.
  • Προσπαθήστε να κάθεστε σε ευθεία θέση σε σχέση με τον υπολογιστή και όχι λοξά ή με κλίση δεξιά ή αριστερά προσπαθώντας να προσέξετε παράλληλα τα παιδιά που παίζουν. Για αυτό τον λόγο μπορείτε να γυρίσετε το γραφείο για να μην κοιτάει στον τοίχο αλλά προς το δωμάτιο.
  • Κάντε πιο συχνά διαλείμματα από ότι συνηθίζατε.

getty_615403718_353558.jpg

Θετική ενέργεια και πρόληψη

Το περιβάλλον στο σπίτι μας είτε λόγω έλλειψης υποδομής είτε λόγω της χαλαρότητας ότι βρισκόμαστε στο χώρο μας, είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσει στο να δουλεύουμε σε λάθος θέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Να θυμάστε ότι πρέπει να παραμένουμε θετικοί.

Κάποια στιγμή θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα και κάλο θα ήταν να έχετε προσέξει τον εαυτό σας για όσο καιρό εργάζεστε από το σπίτι.

Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δραστήριοι!

Προσέχουμε για να μπορούμε να δουλεύουμε τώρα αλλά και για όσο καιρό χρειαστεί.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password