Λεμφοίδημα & Οιδήματα

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και περιποίηση – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

csm_medi-spring-colours-oedema-treatment-coral-mint-green-jeans-blue-m-174836_76baead6d7.jpg

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης – Είναι απλά άλλο ένα ζευγάρι κάλτσες;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, καθώς και όλα τα συμπιεστικά ενδύματα, είναι ένα υλικό καθημερινής χρήσης για τους ασθενείς με προβλήματα στο λεμφικό και φλεβικό δίκτυο.

Αν και ουσιαστικά στην εμφάνιση είναι απλά κάλτσες , θα τις χαρακτηρίζαμε περισσότερο ως “ιατρικό υλικό”.

Αντίθετα με μια απλή ελαστική κάλτσα, η κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης απαιτεί ειδική διαχείριση και προσοχή.

Αυτή η ελεγχόμενη διαβάθμιση της συμπίεσης επιτυγχάνεται από μια αναλογία στην ποιότητα των υλικών τα οποία είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες και υλικά επαφής.

Επομένως και η αποτελεσματικότητα τους στο πρόβλημα σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή και ενδεδειγμένη καθημερινή συντήρηση.

str%C3%BCmpfe.png

Τι μπορώ να κάνω για να μείνουν οι κάλτσες μου σαν καινούριες;

Η σχολαστική περιποίηση θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και θα αποτρέψει πιθανά δερματικά προβλήματα στο ήδη ευαίσθητο δέρμα ενός άκρου με κυκλοφορικά προβλήματα.

Μάλιστα οι κατασκευαστές σχεδόν πάντα προειδοποιούν ότι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορεί αρχικά να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης στην περιοχή των αστραγάλων, μια πίεση που θα μπορούσε να δημιουργήσει και τοπικούς ερεθισμούς εφόσον το υλικό δεν έχει μεταχειριστεί σωστά.

Επομένως είναι άκρως σημαντικό να ελέγχουμε όλα τα παρακάτω στην λίστα φροντίδας συμπιεστικού ενδύματος

Λίστα φροντίδας συμπιεστικού ενδύματος

 • Ελέγχετε τακτικά το ένδυμα σας για πτυχές ή φθορές στην πλέξη. Η φθορά σε οποιοδήποτε σημείο της κάλτσας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην θεραπευτική ανταπόκριση.
 • Αφαιρέστε με προσοχή το ένδυμα πριν ξαπλώσετε το βράδυ για ύπνο. Η σωστή αφαίρεση του ενδύματος θα ελαχιστοποιήσει τις φθορές αλλά και τους δερματικούς τραυματισμούς.

tratamento-conservador-varizes.jpg

 • Η τοποθέτηση της συμπιεστικής κάλτσας θα πρέπει να είναι το 1ο πράγμα που θα κάνετε το πρωί με το ξύπνημα σας. Έτσι θα προλάβετε μια πιθανή αύξηση του πρηξίματος. Όμως και η πρωινή τοποθέτηση θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να αποφευχθούν φθορές και τραυματισμοί.
 • Βοηθητικά μέσα όπως το JUZO Easy Fit ή το JUZO Arion είναι οι πλέον σύγχρονες λύσεις για εύκολη και ασφαλή τοποθέτηση.

juzo-easyfit.jpg

 • Αποφύγετε τον πειρασμό της περιστασιακής χρήσης της κάλτσας. Κάποιοι ασθενείς με λεμφοίδημα βάζουν/βγάζουν το ένδυμα μέσα στη διάρκεια της μέρας κατά το δοκούν. Αυτό είναι πρωτίστως θεραπευτικά καταστροφικό. Αλλά και από την άποψη της χρήσης του ενδύματος, η συχνή τοποθέτηση και αφαίρεση μεγαλώνει σημαντικά τις πιθανότητες για φθορά.

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης – Πλύσιμο και περιποίηση

 • Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι πλενόμενες. Το πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο επιτρέπεται ακόμα και σε καθημερινή βάση.
 • Εάν πρόκειται να πλύνετε τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης στο πλυντήριο τοποθετείστε τις πρώτα σε ένα διχτάκι πλυντηρίου. Έτσι η πλύση θα είναι πιο ήπια και το ένδυμα σας προστατευμένο.

                              csm_medi-laundry-net-accessories-m-72709_3a1634afd5.jpg

 • Εάν πλύνετε την κάλτσα στο χέρι, κάνετε απαλές κινήσεις και μετά αποφύγετε το στύψιμο. Ένα “ταμπονάρισμα” με καθαρή απορροφητική πετσέτα θα απομακρύνει το περισσότερο νερό.
 • Χρησιμοποιείστε πολύ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού με ήπια σύνθεση για ευαίσθητα υφάσματα. Μπορείτε δε να αναζητήσετε ειδικά απορρυπαντικά για τις κάλτσες αυτές. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης έχουν συνήθως επάνω μια ετικέτα με προτεινόμενη χρήση απορρυπαντικών. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε η θερμοκρασία πλύσης να μην ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου.
 • Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή παράγωγα της!
 • Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό!
 • Μη τα σιδερώνετε!
 • Κατά το στέγνωμα απλώστε οριζόντια χωρίς μανταλάκια και όχι σε ήλιο. Για γρηγορότερο στέγνωμα μπορείτε αρχικά να απλώσετε το ένδυμα πάνω σε μια πετσετα. Κατόπιν αφαιρέστε την πετσέτα και αφήστε το ένδυμα σε σκιερό μέρος να στεγνώσει με τον αέρα.
 • Απαγορεύεται να στεγνώνετε τα ενδύματα στο καλοριφέρ, δίπλα στο τζάκι, με πιστολάκι μαλλιών ή γενικότερα κοντά σε πολύ θερμές ή καυτές επιφάνειες. Τα ενδύματα αποτελούνται από ελαστικές ίνες οι οποίες μπορούν να καταστραφούν από την αυξημένη θερμοκρασία.

                obsessivecompullsive-683x1024.jpg

 • Μια πολύ καλή (αλλά ακριβή) λύση είναι η αγορά 2 τεμάχιων ενδυμάτων ώστε να τα χρησιμοποιείτε εναλλάξ και να είστε ασφαλείς πως αν δεν προλάβει να στεγνώσει το ένα ένδυμα θα έχετε το άλλο έτοιμο για εφαρμογή. Μακροπρόθεσμα το αυξημένο αρχικό κόστος αποσβένεται από την αυξημένη διάρκεια ζωής.
 • Η φύλαξη στις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης γίνεται σε ξηρό και σκιερό μέρος, και μέχρι 36 μήνες. Εφόσον αρχίσει η χρήση, η συνήθης διάρκεια ζωής χωρίς απώλειες είναι 3-4 μήνες για τα ενδύματα κυκλικής πλέξης και 8-10 μήνες για τα ενδύματα επίπεδης πλέξης. Ο μέγιστος χρόνος ζωής της συμπιεστικής κάλτσας είναι 1 έτος, και πρέπει μετά το 4μηνο να ελέγχεται τακτικά από τον θεραπευτή σας.
 • Εάν το ένδυμα σας έχει τμήματα σιλικόνης για καλύτερη εφαρμογή, μην ξεχάσετε να αναποδογυρίσετε την κάλτσα πριν να την πλύνετε με οποιοδήποτε τρόπο. Μάλιστα καλό θα είναι αυτές τις σιλικονούχες επιφάνειες να τις πλένετε στο χέρι πριν το πλυντήριο ώστε να είστε σίγουροι πως έχουν απομακρυνθεί πιθανά υλικά όπως κρέμες ή δερματικές σκόνες.

   dreamstime_xl_37913315.jpg

Μην ξεχνάτε πως οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι κατασκευασμένες από υλικά υψηλής αντοχής, καθώς προορίζονται για καθημερινή χρήση.

Αυτό σημαίνει πως εάν ακολουθείτε τους παραπάνω κανόνες, το ένδυμα σας θα είναι λειτουργικό και θεραπευτικά αποτελεσματικό για πολύ καιρό (εως και 1 έτος).

Αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός πως, ειδικά τα custom made, συμπιεστικά ενδύματα είναι ακριβά, τότε σίγουρα αξίζει να ακολουθείτε πιστά τους κανόνες περιποίησης.

*προσοχή : κάθε ένδυμα μπορεί να έχει τους δικούς του περιορισμούς, οι οποίοι αναγράφονται στην ετικέτα συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχετε απορίες επικοινωνήστε με την εταιρεία κατασκευής. Οι κανόνες που προαναφέραμε είναι ενδεικτικοί και η Healthaction δεν φέρει ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο περιποιείστε το συμπιεστικό σας ένδυμα.

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής Bsc, MT,RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password