Μυοσκελετικά

Πότε ένας εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος μπορεί να προκαλέσει πόνο;

Εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος

Συμπτώματα : Η σταδιακή εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν συνοδεύεται απαραίτητα με πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Η φτωχή νεύρωση του δίσκου μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως για να εκδηλωθεί πόνος θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν επηρεαστεί οι γειτονικές ανατομικές δομές (όπως οι μύς, αρθρικα στοιχεία ή νευρικές ρίζες.)

                                   κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η εκδήλωση πόνου ως συνοδό σύμπτωμα σε εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου έχει κατά βάση τις παρακάτω 2 αιτιολογίες :

  • Φλεγμονή : Φλεγμονώδεις ουσίες μπορεί να διαρρεύσουν από το εσωτερικό του εκφυλισμένου δισκου, προκαλώντας οίδημα στις δομές γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Η φλεγμονώδης αυτή διαδικασία στον εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο μπορεί να αναπαράγει αυξημένη μυική τάση, μυικούς σπασμούς και τοπικό ερεθισμό. Εάν και κάποια νευρική ρίζα εμπλακεί στη φλεγμονή, πόνος και μουδιάσματα μπορεί να ‘’ακτινοβολήσουν’’ στον ώμο και το αντιβράχιο (προβλήματα αυχενικής μοίρας) ή στα ισχία και στα πόδια (προβλήματα οσφυικής μοίρας) .
  • Μη φυσιολογική μικροκινητική αστάθεια στον εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο : H φυσιολογική αντικραδασμικότητα και υποστήριξη που προσφέρει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, ελαττώνεται όσο η εκφύλιση του εξελίσσεται. Αυτό οδηγεί σε μικρές, μη φυσιολογικές, κινήσεις μεταξύ των σπονδύλων. Αυτή η μικρο-αστάθεια είναι ικανή να οδηγήσει σε ερεθισμό των μυικών, αρθρικών ή/και των νευρικών ριζών ενώ η σταδιακή αποσταθεροποίηση της περιοχής προκαλεί συχνότερα και εντονότερα επώδυνα επεισόδια.

                                      κηλη δισκου

Τόσο η φλεγμονώδης διεργασία όσο και η δομική αστάθεια μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε έντονους και επώδυνους μυικούς σπασμούς.

Αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να σταθεροποιησεί την περιοχή και να την προστατεύσει από πιθανό επιπλέον τραυματισμό.

Αντιμετώπισε τον πόνο στον εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο με βελονισμό : https://healthaction.gr/product-category/acupuncture/

Ακολούθησε πρόγραμμα ασκήσεων με λάστιχα ενδυνάμωσης!

 Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής PT, MT, Rfx, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password