Λεμφοίδημα & Οιδήματα

Λεμφική Παροχέτευση: Για την Υγεία αλλά και την Ομορφιά

Η Λεμφική Παροχέτευση με τα Χέρια (MLD) είναι μία αλληλουχία τεχνικών που εφαρμόζονται στο δέρμα και σκοπό έχουν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Είναι ρυθμικές ακολουθίες κινήσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιοχές του σώματος και προσαρμόζονται ανάλογα με το αν έχουμε να κάνουμε με υγιής ιστούς ή μία παθολογική κατάσταση. Η επίδραση της είναι σε ένα ευρύ πεδίο ιστών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Emil Vodder στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα όπου και αναπτύχθηκαν οι πρώτες τεχνικές, οι οποίες αφού προσαρμόστηκαν και εξελίχθηκαν συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η Λεμφική Παροχέτευση με τα χέρια;

Το πεδίο εφαρμογής των τεχνικών είναι τεράστιο.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους που έχουν σοβαρά οιδήματα όπως το λεμφοίδημα, ως τμήμα της Ολοκληρωμένης

Αποσυμφωρητικής Θεραπείας, αλλά και σε περιπτώσεις πιο ήπιων οιδημάτων όπως αυτά που οφείλονται στη Φλεβική Ανεπάρκεια.

Παράλληλα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις οιδημάτων που οφείλονται σε φαρμακευτική αγωγή όπως η κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία αλλά και σε οιδήματα οφειλόμενα σε ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη ορθοστασία και η υπερβολική κούραση.

Σε ιδιαίτερες συνθήκες όπως σε οιδήματα που προέρχονται από σοβαρές παθολογικές καταστάσεις (διάφορα συστημικά νοσήματα) απαιτεί μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του θεραπευτή και φυσικά στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Τέλος έχουν μεγάλο πεδίο δράσης σε περιπτώσεις τραυματισμών και επεμβάσεων.

Βοηθούν την ταχύτερη απορρόφηση του μετεγχειρητικού οιδήματος, επιταχύνουν την επούλωση και ποιοτικοποιούν την αποκατάσταση. Μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο βοηθό του πλαστικού χειρουργό για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και φυσικά βοηθούν την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. 

Η εφαρμογή των τεχνικών είναι μόνο για περιπτώσεις που υπάρχει οίδημα:

Το οίδημα είναι ο κύριος στόχος των Τεχνικών Λεμφικής Παροχέτευσης με τα Χέρια. Όμως η δράση τους δεν σταματά εκεί. Οι τεχνικές είναι ρυθμικές, απαλές, ενίοτε πιο έντονες αλλά πάντα ανώδυνες.

Ο τρόπος που εφαρμόζονται έχει και νευροφυσιολογική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης ειδικά για τους ανθρώπους που είναι σε έντονη ψυχική ένταση. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κοιμηθούν κατά την διάρκεια της θεραπείας. 

Μπορεί να επιδράσουν θετικά στην ομορφιά;

Η ενεργοποίηση του λεμφαγγειακού συστήματος βελτιώνει την λεμφική ροή και κατά συνέπεια την απομάκρυνση όλων των τοξικών ουσιών, των νεκρών κυττάρων, των παθογόνων μικροοργανισμών και άλλων περιττών συστατικών  από τον χώρο ανάμεσα στα κύτταρα, παράλληλα με την μείωση του οιδήματος.

Αποτέλεσμα είναι τα κύτταρα να λειτουργούν και να μεταβολίζουν καλύτερα άρα να είναι πιο υγιή. Ένας υγιής οργανισμός έχει πάντα πιο όμορφη εξωτερική όψη!

Ακούμε συχνά τον όρο Λεμφική Μάλαξη, σε τι διαφέρει;

Η Λεμφική Παροχέτευση με τα Χέρια ουσιαστικά αποτελεί την ιατρική, επιστημονική εκδοχή.

Απαιτεί γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας και παθοφυσιολογίας για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα οιδήματα. Δεν πονάει, δεν δημιουργεί μωλωπισμούς και έχει ελάχιστες πιθανές παρενέργειες. 

Πότε δεν πρέπει να εφαρμοστούν οι τεχνικές;

Υπάρχουν συγκεκριμένες, σαφής αντενδείξεις για τις τεχνικές:

Όταν υπάρχει ένα σοβαρό συστημικό οίδημα όπως στις περιπτώσεις βαριάς καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όταν υποψιαζόμαστε κάποια σοβαρή κατάσταση, να παραπέμπουμε τον ασθενή μας για ιατρική αξιολόγηση. 

Όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη μαλακών μορίων. Θα την ακούσουμε με τους ιατρικούς όρους «ερυσίπελας» και «κυτταρίτιδα». Η δεύτερη δεν πρέπει να συγχέεται με την μορφή φλοιού πορτοκαλιού! Είναι σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη και απαιτεί ιατρική θεραπεία. 

Όταν υπάρχει οξεία θρομβοφλεβίτιδα ή υποψία αυτής! 

Ακόμα και αν υποψιαζόμαστε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις πρέπει να παραπέμψουμε τον ασθενή για ιατρική εξέταση. 

 Πόσες θεραπείες απαιτούνται για να δει κάποιος αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών δεν είναι συγκεκριμένος αλλά εξαρτάται από την πάθηση, τις συνοδές παθολογίες, την ηλικία του ασθενή και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος.

Αν έχουμε να κάνουμε με λεμφοίδημα τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις αρχές τις Ολοκληρωμένης Αποσυμφωρητικής Θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει από 2-3 μέχρι 12-15 συνεχόμενες θεραπείες ανάλογα με τον όγκο και τη σκληρότητα του οιδήματος. 

Όταν έχουμε ήπια οιδήματα λόγω κούρασης ή φαρμακευτικής αγωγής συστήνετε να εφαρμόζονται 3-4 συνεχόμενες θεραπείες για να δώσουν μία «ώθηση» στο λεμφικό σύστημα.

Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα αυτής της πρώτης εντατικής φάσης, ακολουθούμε έπειτα μία συντήρηση με μία θεραπεία ανά 7, 14 ή 30 ημέρες. 

Πως μπορώ να βρω τον κατάλληλο θεραπευτή;

Η Λεμφική Παροχέτευση με τα Χέρια αποτελεί μία μεταπτυχιακή εξειδίκευση της φυσικοθεραπείας.

Ένας φυσικοθεραπευτής έχει όλο το θεωρητικό υπόβαθρο και τις πρακτικές δεξιότητες για να εφαρμόσει αυτές τις τεχνικές, θα πρέπει όμως να έχει ακολουθήσει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Η ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ που αποτελεί την επιστημονική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών που αφορά τη διαχείριση οιδημάτων, διατηρεί μητρώο πιστοποιημένων θεραπευτών. 

Συμπερασματικά:

Η Λεμφική Παροχέτευση με τα Χέρια αποτελεί μία εξαιρετική θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί είτε ως μία αποτελεσματική θεραπεία οιδημάτων είτε ως ένα εργαλείο για την ευεξία και την ομορφιά.

Απαιτεί γνώσεις και εμπειρία από την πλευρά του θεραπευτή και προσφέρει ποιότητα ζωής στον άνθρωπο!

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password