Λεμφοίδημα & Οιδήματα

Λεμφοίδημα και καλοκαίρι - Τι να κάνετε για να νικήσετε τη ζέστη;

hot-weather-1024x576.jpg

Ζέστη και λεμφοίδημα

Λεμφοίδημα το καλοκαίρι;

Η καλοκαιρινή ζέστη πολλές φορές μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Φυσικά η διαχείριση του λεμφοιδήματος σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να γίνει πραγματικά βασανιστική!

Υπάρχουν ωστόσο μερικά tips που ίσως αντιστρέψουν την κατάσταση! Και μπορεί να μην τα είχατε καν φανταστεί!!

Δείτε παρακάτω απλές και εύκολες συμβουλές απο θεραπευτές και ασθενείς που λειτούργησαν καταπληκτικά και μετέτρεψαν το καλοκαίρι σε αυτό που πρέπει να είναι. Περίοδος ξενοιασιάς!

 

1)Πάγωσέ τα..

landscape-1446655420-freezer-inside.jpg

Το λεμφοίδημα όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πάντα διαχειρίζεται με συμπιεστική περίδεση.

Η ιδέα της τοποθέτησης των υλικών περίδεσης στην κατάψυξη είναι ριζοσπαστική αλλά μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τοποθετήστε τους επιδέσμους για 30-50 λεπτά στην κατάψυξη, πριν τους τοποθετήσετε στο λεμφοίδημα.

Τα δροσερά αποτελέσματα θα τα αισθάνεστε για περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή. Ίσως μετά από την πρώτη εφαρμογή να αποζητάτε την περίδεση, ειδικά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Προσοχή! Σιγουρευτείτε πως τα υλικά δεν είναι βρεγμένα όταν τα τοποθετείτε, ώστε να αποφύγετε ερεθισμούς δέρματος και βακτηριακές μολύνσεις..

2)Ψεκάστε το εξωτερικό μέρος των επιδέσμων

PP_360975-1024x701.jpg

Ο ελαφρύς ψεκασμός της επιφανειακής στοιβάδας των επιδέσμων μπορεί να κάνει μια ενοχλητικά ζεστή στιγμή να μετατραπεί σε δροσιστική όαση.

Αφού έχετε τοποθετήσει το επιδεσμικό υλικό, ψεκάστε με παγωμένο νερό το περιδεμένο μέλος εξωτερικά.

Από τη μία θα νίωσετε άμεσα μια δροσερή ανακούφιση από την άλλη είστε ασφαλής καθώς η ποσότητα του νερού δεν διαπερνά τα υλικά, ενώ λόγω της ζέστης εξατμίζεται γρήγορα.

Προσέξτε ώστε το νερό να είναι καθαρό και να μην περιέχει χλώριο ή άλλα χημικά συστατικά, καθώς μπορεί έτσι να χαλάσουν τα υλικά σας.

Επίσης εάν το παρακάνετε και τελικά το νερό φτάσει στα εσωτερικά υλικά της περίδεσης (αφρώδες υπόστρωμα) μην αφήσετε την περίδεση για πολύ ώρα. Αφαιρέστε την, αφήστε τη να στεγνώσει και επανατοποθετήστε. Ειδικά στην περίπτωση ανοιχτών πληγών η επαφή με το νερό σε κλειστό επιδεσμικό περιβάλλον θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

3)Πάγος και πάλι, για εκδρομές και επισκέψεις!

Therapearl-sports-pack-therapy-1024x768.jpg

Επειδή δεν μπορείτε να έχετε παντού μια κατάψυξη, η χρήση παγοκυστών, όπως της thera-pearl, μπορεί να φανεί σωτήρια.

Αν για παράδειγμα είστε σε μια επίσκεψη, παγώστε επι τόπου την παγοκύστη σας και τοποθετήστε την εξωτερικά της περίδεσης, εστιάζοντας στο σημείο που ενοχλεί περισσότερο. Η παγοκύστη θα ανακουφίσει το λεμφοιδηματικό άκρο, θα μειώσει πιθανές φλεγμονές και τα συμπτώματα τους, θα ελαττώσει πιθανούς πόνους και η επίσκεψη θα γίνει αυτόματα ευχάριστη και λιγότερο αγχωτική.

Η μέθοδος αυτή, επειδή δεν εμπεριέχει το στοιχείο της υγρασίας εφόσον είναι καλή η παγοκύστη, είναι ασφαλέστερη ακόμα και για ευάισθητα δέρματα ή ανοιχτές πληγές στο εσωτερικό των περιδέσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ενδιάμεσου υλικού μεταξύ παγοκύστης και συμπιεστικού υλικού. Μια λεπτή πετσέτα είναι ιδανική.

4)Καλοκαίρι και καθιστική εργασία

                                                 electric-table-fan-500x500.jpg

Ευτυχώς πλέον οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι.

Ωστόσο πολλές φορές ακόμα και αυτό δεν φτάνει. Θέλουμε να δυναμώσουμε το κλιματιστικό αλλά έχουμε και συναδέλφους που πιθανόν να μην αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εδώ θα θυμηθούμε τον κλασσικό καλοκαιρινό μας φίλο, τον ανεμιστήρα. Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα μπροστά από το άκρο που έχει περιδεθεί ώστε να εστιάζεται ο κρύος αέρας του κλιματιστικού στο λεμφοίδημα.

Έτσι θα ενισχύσετε την ένταση του κρύου αέρα χωρίς να ενοχλείτε τους συναδέλφους.

Extra tip : μπορείτε ακόμα και να ψεκάσετε ελάχιστο νερό εξωτερικά της περίδεσης για ακόμα εντονότερα αποτελέσματα! Αν φοβάστε την υγρασία του ψεκασμού, μπορείτε να βάλετε ένα μπόλ με παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα. Το άκρο σας θα παραμείνει δροσερό με μια αίσθηση φρεσκάδας.

5)Άσκηση στο νερό

                                abdominal-pool-exercise.jpg

Έχει αναλυθεί εκτενώς ο ρόλος της άσκησης στο λεμφοίδημα.

Ωστόσο το καλοκαίρι τα πράγματα δυσκολεύουν, γίνονται αποπνικτικά και η παρουσία των συμπιεστικών υλικών ή του συμπιεστικού ενδύματος κάνει την κατάσταση απογοητευτική.

Η έντονη εφίδρωση ειδικά μέσα από μια κάλτσα ή μερικές στρώσεις επιδέσμων θα σας κάνει να νιώσετε άβολα. Και φυσικά θα δίνατε τα πάντα στον κόσμο για να αφαιρέσετε έστω και για μια 1 ώρα τα συμπιεστικά υλικά και να νιώσετε για λίγο ελεύθεροι.

Τα καλά νέα υπάρχουν και είναι δροσιστικά! Η άσκηση στο νερό συνδυάζει τα οφέλη της μυϊκής αντλίας και της ανακούφισης με αυτά της δροσίας και της αφαίρεσης του ενδύματος για όση ώρα προπονείστε.

Πρόπονηση σε ομαδικά προγράμματα aqua aerobics, ποδήλατο μέσα στο νερό ή απλή ατομική άσκηση στην πισίνα θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στην θερμή καθημερινότητα του καλοκαιριού.

Μην ξεχνάτε πως το νερό ασκεί εξωτερική πίεση παρόμοια με αυτή ενός συμπιεστικού ενδύματος. Οπότε μείνετε ήσυχοι όσο δεν φοράτε την κάλτσα, το γάντι ή την περίδεση σας.

Αν αποφασίσετε να κάνετε την άσκηση σας στη θάλασσα θυμηθείτε να φορέσετε ειδικά λαστιχένια παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από πετραδάκια και αιχμηρά αντικείμενα.

Για όσους η άσκηση στο νερό είναι δυσάρεστη ή ακατάλληλη λόγω τραυμάτων, ελκών κλπ η άσκηση σε κλιματιζόμενο χώρο και με μικρότερη ένταση είναι η λύση. Αν πάλι θέλετε να ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ή τις απογευματινές ώρες ώστε να έχει πέσει η θερμοκρασία.

6)Φορέστε συμπιεστικά ενδύματα με ανοικτά δάκτυλα

                    truform-anti-embolism-thigh-high-support-stockings-open-toe-18-mmhg-6b8-1024x645.jpg

Εφόσον δεν έχετε πρόβλημα στα δάκτυλα και το επιτρέπει ο θεραπευτής σας, δοκιμάστε να κατασκευάσετε το επόμενο ένδυμα σας με ανοικτά δάκτυλα.

Σίγουρα η αίσθηση της ζέστης θα μειωθεί αρκετά και η κάλτσα σας θα είναι πιο ευχάριστη στην εφαρμογή.

7)Μην εστιάζετε στο λεμφοίδημα, υπάρχει και το υπόλοιπο σώμα.

                                 a0ce52892dca80cc775c43b7eb278adf.jpg

Σίγουρα το άκρο που πάσχει απο λεμφοίδημα σας απασχολεί περισσότερο.

Μη ξεχνάτε όμως πως η διαχείριση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται συνολικά. Για να το πούμε απλούστερα, ντυθείτε ανάλαφρα, καλοκαιρινά ώστε να νιώσετε πιο άνετα στις θερμές συνθήκες.

Σόρτς, φούστες, αμάνικα πρέπει να μπούν στην ημερήσια διάταξη. Επίσης προσέξτε ώστε τα ρούχα σας να είναι λεπτά, καλής ποιότητα και αν είναι εφικτό να είναι λινά ώστε να είναι πιο δροσερά.

Τέλος το χρώμα των ενδυμάτων παίζει ρόλο. Προτιμήστε ανοικτά χρώματα και αποφύγετε το μαύρο.

Μην ξεχνατε ότι στο ρουχισμό ανήκουν και τα αξεσουάρ όπως ζώνες, ρολόγια κλπ. Έχετε υπόψιν ότι το καλοκαίρι το οίδημα μπορεί να αυξηθεί λιγάκι, οπότε ρυθμίστε ανάλογα τα αξεσουάρ (πχ μεγαλώστε το μέγεθος στο λουρί του ρολογιού) ή αν είναι δυνατόν αποφύγετε τα περιττά επιπλέον αξεσουάρ.

8)Οι πετσέτες δεν είναι μόνο για σκούπισμα

                     1415954562162_wps_48_Brightly_coloured_towels_.jpg

Σαν μια παραλλαγή της παγοκύστης, μπορείτε να βάλετε μια βρεγμένη πετσέτα στην κατάψυξη για 30 λεπτά και έπειτα να την τοποθετήσετε πάνω από το συμπιεστικό ένδυμα.

Συνδυάστε αυτή την εφαρμογή με ανάρροπη θέση και δώστε στο λεμφικό σας την ανάσα που χρειάζεται εύκολα και γρήγορα.

Προσέξτε όταν αρχίζει η πετσέτα να γίνεται υγρή, ώστε να μην περάσει το νερό στο εσωτερικό της περίδεσης.

9)Πιείτε δροσιστικά ροφήματα

strawberry-lemonade-1024x512.jpg

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι βασική για το λεμφοίδημα.

Φυσικά είναι λανθασμένη η άποψη κάποιων ασθενών πως το νερό αυξάνει το οίδημα.

Έτσι ειδικά το καλοκαίρι τα κρύα ροφήματα (χωρίς αλκοόλ και ανθρακικό εννοείται..) είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να νιώσετε τη δροσιά κυριολεκτικά στο εσωτερικό του οργανισμού σας.

Ιδανικά καλό θα ήταν να πίνετε 2-3 λίτρα τη μέρα.

Και αν το νερό είναι…βαρετό, δοκιμάστε να βάλετε μέσα λίγα βότανα, λεμόνι, νερό καρύδας, χυμό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας ευχαριστεί!

Στέφανος Μοροχλιάδης

BSc, MT, RT, Formthotics specialist

πηγή : www.mylymph.com

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password