ΝΕΑ

Massage gun (πιστόλι μασάζ) : Τι είναι και πως μπορεί σας προσφέρει 10 διαφορετικά οφέλη

pistoli-masaz.jpg

Massage gun – Τι είναι;

Το Massage gun είναι μια ειδική συσκευή παλμικών κρούσεων υψηλής συχνότητας με εύρος κίνησης κεφαλής ικανό να φτάσει και να επηρεάσει θετικά εν τω βάθει μυοτενόντιες και μυοπεριτονιακές δομές που πονούν ή έχουν την ανάγκη αιμάτωσης και αποθεραπείας.

FLOW-MASSAGE-GUN-MINI-BLACK-BLUE.jpg

Αποτελείται από μια εργονομική λαβή ώστε να είναι άνετο στη χρήση και συνήθως έχει μια ποικιλία εντάσεων αλλά και κεφαλών κρούσης ώστε να είναι κατάλληλο για όλες τις ανατομικές περιοχές.

Massage gun στην αγορά θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία, τόσο σε μεγέθη και σχήματα όσο και σε τιμές ή ποιότητα κατασκευής. Ωστόσο, μιας και θα το χρησιμοποιήσετε σε ζωντανό και ευάισθητο ιστό, όπως είναι ο μυϊκός ιστός ή η περιτονία, είναι καλό να δώσετε έμφαση στην ποιότητα και την προέλευση της συσκευής.

 

Massage gun –  Είναι κάτι καινούριο ή προϋπήρχε;

Πρόκειται για μια νέα τάση στη διαχείριση της περιτονίας που »χτύπησε» δυνατά τόσο τον επαγγελματικό κόσμο της υγείας όσο και τον απλό καθημερινό κόσμο, δίνοντας μια νέα προοπτική. Παλαιότερα υπήρχαν κάποιες δύσχρηστες συσκευές γνωστές ως συσκευές ηλεκτρομάλαξης, οι οποίες όμως τελικά δεν βόλεψαν ποτέ στη χρήση.

Το πιστόλι μασάζ είναι μια σχετικά καινούρια εφεύρεση που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανακούφιση του μυοσκελετικού συστήματος. Έχει γίνει το αγαπημένο καθημερινό εργαλείο σε ιατρούς και φυσικοθεραπευτές αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό διευκολύνοντας τη διαδικασία της αποθεραπείας.

flow_mini___anna_davey_10smaller.jpg

Το massage gun σε γενικές γραμμές βοηθά την εν τω βάθει διαχείριση του μυοτενόντιου και του μυοπεριτονιακού συνόλου. Το πραγματικά αξιοθαύμαστο γεγονός είναι πως με ένα ποιοτικό πιστόλι μάλαξης μπορεί κάποιος να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ μικρότερο χρόνο, συγκριτικά με την παραδοσιακή εν τω βάθει μάλαξη. Επίσης δίνει την ευκολία και την δυνατότητα στον καθένα να αυτοδιαχειριστεί τον μυϊκό του πόνο, όταν το έχει ανάγκη.

Τελικά αυτή η συσκευή πιστόλι μασάζ μπορεί να ανακουφίσει από μυϊκές ενοχλήσεις, μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης αλλά και να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης μέσω μηχανισμών που εξηγούνται αναλυτικά παρακάτω.

1. Αθλητική ικανότητα και πρόληψη τραυματισμών

Η κρουστική μάλαξη που προσφέρει ένα massage gun μπορεί δυνητικά να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία, καθώς η ευκολία της διαδικασίας θα κάνει τη μάλαξη μια καθημερινή ρουτίνα. Η καθημερινή χρήση της συσκευής θα διατηρήσει τον μυ σε μια διαρκώς καλή κατάσταση, κάνοντας τη διάταση και την ενδυνάμωση ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Η εν τω βάθει μάλαξη μέσω κρούσης θα απομακρύνει το μυϊκό στρες, θα μειώσει δραστικά τη φάση της αποθεραπείας μεταξύ των προπονήσεων και θα απομακρύνει σε συστηματική βάση όλα τα χημικά στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την μυϊκή σύσπαση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μυοσκελετικό σύστημα πάντα έτοιμο να δεχθεί την επόμενη καταπόνηση-προπόνηση με ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού λόγω κόπωσης ή βιοχημικής ανισορροπίας. Οι αθλητικές επιδόσεις βελτιώνονται καθώς οι μύες και η περιτονία μπορούν να δεχθούν με καλύτερο τρόπο το προπονητικό στρές, που οδηγεί σε βελτιωμένες επιδόσεις.

 muscle massage gun

2. Ανακούφιση από τον πόνο με τη δύναμη της δόνησης και της κρούσης

Η δόνηση είναι μια μορφή θεραπευτικής μάλαξης που συχνά χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της υγείας. Οι ιστοί σε κυτταρικό επίπεδο μπορούν να αξιοποιήσουν τη δόνηση προάγοντας χημικές διεργασίες που θα βελτιώσουν την ανατομική υγεία των υπο θεραπεία περιοχών. Η κρούση από την άλλη επίσης είναι μια τεχνική που θα χρησιμοποιήσει κάθε έμπειρος θεραπευτής καθώς και αυτή έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ιδιοδεκτικό επίπεδο στους επιφανειακούς αλλά και εν τω βάθει αλγοϋποδοχείς (υποδοχείς του πόνου).

masssage gun

Το Massage gun δίνει τον απόλυτο συνδυασμό δόνησης και κρούσης, σε τέτοια επίπεδα που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προσφέρει ένα ανθρώπινο χέρι. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται ιδιαιτέρως θετικά όλοι οι αισθητήρες του πόνου και τα ειδικά σωμάτια υποδοχής πόνου, απομακρύνοντας έτσι τα επώδυνα συμπτώματα σε σύντομο χρόνο και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ειδικά ο πόνος που οφείλεται σε κόπωση, μυϊκή καταπόνηση ή μικροτραυματισμούς μπορεί να απομακρυνθεί αποτελεσματικά, Εαν ο πόνος οφείλεται σε δυσλειτουργία, μεγάλο τραυματισμό ή απλά νευρική ευαισθητοποίηση (χρόνιος πόνος), το πισόλι μασάζ μπορεί να γίνει ένα σημαντικό μέρος ενός συνολικού προγράμματος αποκατάστασης ενός φυσικοθεραπευτή.

Προφανώς επώδυνα συμπτώματα σε αυχένα, πόνος στη μέση, πόνος στον ώμο ή σε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως ο τετρακέφαλος μπορεί να απομακρυνθούν σχεδόν άμεσα.

3. Θεραπευτική Αποκατάσταση

Η θεραπευτική μάλαξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο των φυσικοθεραπευτών, που συνδυαστικά με manual therapy ή kinetic control μπορούν να προάγουν συναρπαστικά αποτελέσματα στα πλαίσια ενός πλάνου αποκατάστασης. Το Massage gun είναι πλέον ένα εργαλείο της κλινικής καθημερινότητας σε επαγγελματίες αποκατάστασης καθώς δίνουν τη δυνατότητα για εν τω βάθει μάλαξη με γρήγορο και δραστικό τρόπο.

massage gun

Η φορητότητα, η αποτελεσματικότητα και η ευχρηστία είναι στοχεία που εκτιμούν οι ειδικοί της υγείας στην κλινική πράξη, με θεραπευτική δράση που μπορεί να τη συνοψίσουμε σε μυϊκή χαλάρωση σε συνδυασμό με αύξηση της τροχιάς κίνησης της άρθρωσης.

4. Απομάκρυνση γαλακτικού οξέος

Το γαλακτικό οξύ είναι η ουσία που απομένει στο μύ μετά τη χρήση της λακτάσης ως πηγή ενέργειας, λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά την έντονη δρατηριότητα. Όταν πλέον το κυκλοφορικό σύστημα δεν μπορεί να απομαρύνει αποτελεσματικά το γαλακτικό οξύ, αυτό συγκεντρώνεται στο μυ και δημιουργεί το αίσθημα της κόπωσης και της αδυναμίας μυϊκής σύσπασης.

                              unnamed.jpg

Ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί το γαλακτικό οξύ σε αυτή την περίπτωση είναι ο μηχανικός τρόπος με εξωτερικό ερέθισμα. Πολλες φορές θα δείτε αθλητές να »ανακινούν» έντονα κάποιον κουρασμένο μυ ώστε να απομακρύνουν το γαλακτικό οξύ και να δώσουν στο μυ λίγο ακόμα »χώρο» να λειτουργήσει σωστά. Το massage gun με τη δόνηση και την κρούση απομακρύνει με πολύ καλύτερο ρυθμό το γαλακτικό οξύ, ξεκουράζοντας το μυ και επιφέροντας την αποθεραπεία γρηγορότερα.

5. Άύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λεμφικής κυκλοφορίας

Όπως και η απλή μάλαξη, έτσι και η μάλαξη από ένα πιστόλι μασάζ αυξάνει την αιματική ροή και επομένως την οξυγόνωση των μυοτενόντιων και μυοπεριτονιακών δομών.

Ταυτόχρονα η αυξημένη αιμάτωση θα απομακρύνει τις τοξικές ουσίες από το μεταβολισμό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφήνοντας τους μύες και την περιτονία να λειτουργούν σε ένα σαφώς καλύτερο ανατομοφυσιολογικό και κυτταρικό περιβάλλον.

                        red-blood-cells-medical-hemoglobin-erythrocytes-medical-artery-blood-flow-red-blood-cells-vein-medicine-human-biology-science-healthcare-microbiology-blood-transfusion_8071-1699.jpg

Η δόνηση από την άλλη βοηθά τα λεμφικά αγγεία να δραστηριοποιηθούν εντονότερα απομακρύνοντας όλα τα κυτταρικά απορρίματα από το κυτταρικό περιβάλλον και μειώνοντας πρηξίματα και τα οιδήματα λόγω μικροτραυματισμών.

6. Ενεργοποίηση του νευρικού συστηματος

Το σώμα μας είναι γεμάτο νευρικούς υποδοχείς ώστε ο εγκέφαλος να είναι διαρκώς ενήμερος για την κατάσταση των οργάνων και των δομών. Έτσι για το μυοσκελετικό σύστημα θα βρούμε μια πληθώρα υποδοχέων από το δέρμα ως και τους εν τω βάθει μύες, τις αρθρώσεις κλπ.

Το Massage gun μέσω των παλμικών κρούσεων επηρεάζει θετικά τους αλγοϋποδοχείς και γενικότερα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας την μυϊκή χαλάρωση και την μείωση της μεταφοράς ερεθισμάτων πόνου στον εγκέφαλο.

7. Βελτιώνει την ελαστικότητα στον ουλώδη ιστό (μετατραυματικά ή μετεγχειρητικά)

Το massage gun δεν λειτουργεί μόνο χαλαρωτικά ή σαν μέσο αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να δώσει ελαστικότητα στον σκληρό ουλώδη ιστό μετά από τραυματισμό ή μετεγχειρητικά. Ουλώδης ιστός είναι ο συνδετικός ιστός που δημιουργείται ώστε να καλύψει το κενό που αφήνει ένας τραυματισμός. Είναι η »απάντηση» του οργανισμού ώστε το σώμα να έχει μια συνέχεια (πχ όταν κόβουμε το δέρμα μας).

Το πρόβλημα είναι πως ο συνδετικός ιστός που χρησιμοποιεί το σώμα είναι »ποιοτικά» χαμηλότερος με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσουμε και εμείς εξωτερικά με διάφορες τεχνικές ένα εύρος κίνησης και ελαστικότητας ώστε να προσομοιάσει στον αρχικό ιστό. Το πιστόλι μασάζ είναι μια καλή λύση καθώς μαλακώνει το συνδετικό ιστό, δεν επιτρέπει τη δημιουργία συμφύσεων και αυξανει την ελαστικότητα σε ήδη δημιουργημένο ουλώδη ιστό.

 massage gun

9. Ταχύτερη αύξηση της τροχιάς κίνησης

Ένας βασικός παράγοντας μειωμένης τροχιάς κίνησης είναι οι συσπασμένες ή μη ελαστικές συσταλτές ανατομικές δομές που περιβάλλουν μια άρθρωση (μύες, τένοντες, περιτονία). Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας στην αρθρική κίνηση είναι ο πόνος σε κάποια δομή που συμμετέχει στην κίνηση, ακόμα και σταθεροποιητικά.

                                                           shoulder-arm-banner-499x249.jpg

Το Massage gun είδαμε πόσο θετικά επηρεάζει ποικιλοτρόπως τις συσταλτές δομές μιας άρθρωσης, επομένως επηρεάζει θετικά και την τροχιά κίνησης. Ορισμένες φορές λίγα λεπτά θεραπείας με το πιστόλι μασάζ μπορεί να έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο έυρος κίνησης και την ελαστικότητα.

10. Ευεξία και καλύτερη διάθεση

Είναι ευρέως αποδεκτό πως ο πόνος, η δυσλειτουργία, η μειωμένη κινητικότητα και η κόπωση μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη διάθεση μας και την ψυχική μας κατάσταση. Αυτό μπορεί είτε να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα μας είτε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αθλητικές μας δραστηριότητες, τις επιδόσεις μας, τη συχνότητα της δραστηριοποίησης ή την ένταση αυτής.

Το massage gun απομακρύνοντας κόπωση και πόνο θα κάνει το άτομο να νιώσει αμέσως πιο ευδιάθετο και με μεγαλύτερη όρεξη για δράση και κίνηση.

wellbeing-head-913x1024.png

Επιπλέον η διατήρηση μιας »ομοιοστατικής» φυσιολογικότητας στο μυϊκό σύστημα θα επιτρέψει να υπάρχει μια γενικευμένη θετική διάθεση και ευεξία.

Αρκετοί θεραπευτές αναφέρουν πως η χρήση massage gun σε ανθρώπους με χρόνιο πόνο (πχ με ινομυαλγία, αρθρίτιδα κλπ) μειώνει το άχγος και το στρές και δημιουργεί έστω και για λίγο μια θετική διάθεση, προφανώς λόγω της πρόσκαιρης ανακούφισης.

Να το προμηθευτώ;

Η μάλαξη, και ιδιαίτερα η εν τω βάθει, είναι ένα »αγαθό» που όλοι θέλουμε και θα έπρεπε να το έχουμε όλοι μας σε καθημερινή βάση. Το πιστόλι μασάζ είναι ένας καλός τρόπος ώστε θεραπευτές, ασθενείς, αθλητές και απλά άτομα να έχουν πρόσβαση σε έναν εύκολο και ασφαλή τρόπο εφαρμογής ανακουφιστικής μάλαξης μέσω κρούσης και δόνησης.

massage gun

Το κόστος πλέον για ένα ποιοτικό επαγγελματικό massage gun είναι αποδεκτό, αναλογικά με όσα έχει να προσφέρει. Η Healthaction σας προμηθεύει τα Flow Tech Massage guns κατασκευασμένα στη Γερμανία και σχεδιασμένα με ειδική πατέντα flow από φυσικοθεραπευτές της Μεγάλης Βρετανίας. Ο συνδυασμός χαμηλής τιμής, υψηλής ποιότητας, φορητότητας και επιλογών σε ένταση και κεφαλές επαφής είναι οι λόγοι που προτείνουμε το εν λόγω massage gun σε επαγγελματίες αλλά και σε ασθενείς.

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής Bcs, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password