Λεμφοίδημα & Οιδήματα

5 τρόποι που μπορεί να αποκαλύψουν το παιδικό πρωτοπαθές λεμφοίδημα

Τι μπορεί να ενεργοποιήσει την εμφάνιση ενός παιδικού πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος;

Ένα παιδί που έχει μια διαταραχή στο λεμφικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει οίδημα χωρίς προφανή άλλο λόγο. Απλά φτάνει σε μια ηλικία ή μια τυχαία στιγμή που το λεμφικό του σύστημα αδυνατεί να διαχειριστεί το λεμφικό φορτίο. Έτσι μπορεί τυχαία και χωρίς εμφανή προειδοποιητικά σημάδια ή πόνο να παρατηρήσει ο γονέας μια ξαφνική εμφάνιση οιδήματος ή μια διαφορά στην περίμετρο κάποιου άκρου.

Ωστόσο αν θέλουμε να ορίσουμε ορισμένα συμβάντα που μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή ενός διαρκούς οιδήματος αυτά μπορεί να είναι :

1.Ένας μικροτραυματισμός, όπως ένα ελαφρύ διάστρεμμα στο σχολείο. Ο τραυματισμός θα προκαλέσει οίδημα στην περιοχή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το οίδημα θα έκανε έναν σύντομο κύκλο συμπτωμάτων εώς την αποδρομή. Ένα παιδί με πρωτοπαθές λεμφοίδημα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει τοπικά στην αποδρομή του πλεονάζοντος οιδηματικού υγρού και έτσι το πρήξιμο θα παραμένει ή θα αποδράμει με πολύ αργό και σίγουρα μη φυσιολογικό ρυθμό. Για αυτό μπορεί να φταίει το γεγονός πως δεν υπάρχουν εκεί επαρκείς λεμφικές δομές ή υπήρχαν οριακά επαρκείς λεμφικές δομές και ο τραυματισμός λεμφικού ιστού διατάραξε τις ισορροπίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή απέκρυπταν το πρόβλημα.

2.Ιατρικές πράξεις, όπου ένας ιατρικός χειρισμός προκαλεί τραυματισμό του ήδη οριακού λεμφικού συστήματος και έτσι αποκαλύπτεται το πρόβλημα με επίμονο οίδημα – λεμφοίδημα. Χαρακτηριστική περίπτωση η περιτομή που μπορεί να οδηγήσει σε λεμφοίδημα γεννητικών οργάνων.

3.Τσίμπημα από έντομα, όπου το οίδημα που προκαλείται από τη φλεγμονή παραμένει και σηματοδοτεί την απαρχή στο παιδικό πρωτοπαθές λεμφοίδημα

4.Μόλυνση της περιοχής με τη δυσλειτουργία. Άκόμα και πριν την εμφάνιση λεμφοιδήματος θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός πως μια συγκεκριμένη περιοχή παθαίνει επαναλαμβανόμενες μολύνσεις. Αυτό στην περίπτωση που έχουμε πρωτοπαθές λεμφοιδήμα συμβαίνει λόγω κακής ανοσοποιητικής προστασίας από το ανεπαρκές λεμφικό σύστημα. Φυσικά μετά από κάποια επεισόδια φλεγμονής επέρχεται και το λεμφοίδημα.

5.Μεγάλη περίοδος ακινησίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας τυχαίος τραυματισμός με κατάκλιση ή μια μεγάλης διάρκειας πτήση αποτέλεσε την απαρχή στο πρωτοπαθές λεμφοίδημα σε μια υποβόσκουσα ανεπάρκεια του λεμφικού συστήματος τοπικά και συνήθως στα πόδια.

Στέφανος Μοροχλιάδης

BSc, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password