Νευρολογικά

Εγκεφαλικό επεισόδιο - Οι πρώτες μέρες

Εγκεφαλικό και τα πρώτα αγωνιώδη ερωτήματα

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί κάποιος και κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, μας δημιουργούνται κάποια ερωτήματα:

Θα επιβιώσει ο ασθενής; Πόσο καιρό θα μείνει στο νοσοκομείο; Πότε θα αναρρώσει; Θα εμφανίσει κάποιο κινητικό πρόβλημα; Θα μπορέσει να περπατήσει;

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την έγκαιρη παρέμβαση και την ταχύτατη δράση ιατρών, νοσηλευτών και φσυικοθεραπευτών.

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι μονάδες εγκεφαλικού είναι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές όταν υπάρχει και τομέας αποκατάστασης.

Το ιδανικό μοντέλο θεραπείας για την αποκατάσταση του ενήλικου ημιπληγικού είναι η εγκαίρη προσκόμιση του ασθενούς στο νοσοκομείο σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Στη συνέχεια μεταφέρεται στην οξεία μονάδα εγκεφαλικού όπου γίνεται η διάγνωση (αιμορραγικό, ισχαιμικό, κτλ.).

Στο επόμενο στάδιο προσκομίζεται στην ολοκληρωμένη μονάδα εγκεφαλικού (όπου οι ασθενείς λαμβάνουν και θεραπεία) και στο τέλος, εφόσον ξεφύγει τον κίνδυνο, επιλέγεται μια μονάδα αποκατάστασης εγκεφαλικών ή η λύση της κατ’ οίκον θεραπείας.

Μπορώ να γνωρίζω από πριν την εξέλιξη ενός εγκεφαλικού;

Στα πολύ πρώιμα στάδια είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και για έναν ειδικό στα εγκεφαλικά επεισόδια, να δώσει μια ακριβή πρόγνωση για το τι θα ακολουθήσει.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει και αυτό μπορεί να είναι συχνά μια αργή και απρόβλεπτη διαδικασία.

Συνήθως, η πρώτη ανάρρωση συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες και μήνες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να αναρρώνουν και μετά από ένα χρόνο, σύμφωνα με σωστή καθοδήγηση, θεραπεία και ενθάρρυνση.

Εδώ και 10-15 χρόνια, το εγκεφαλικό θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση, ακριβώς όπως και το καρδιακό επεισόδιο.

Εκτιμάται λοιπόν ότι 1,9 εκατομμύρια νευρώνες και 14 δισεκατομμύρια συνάψεις χάνονται κάθε λεπτό, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό το λόγο τονίζουμε πως οι πρώτες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμης σημασίας για τα μετέπειτα στάδια αποκατάστασης.

Δεν είναι τυχαίο πως σε διάφορες χώρες, έχουν δημιουργηθεί δημόσιες ιατρικές καμπάνιες, που επικεντρώνονται στο να ενημερώνουν το κοινό, σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να προάγουν το μήνυμα «δράστε γρήγορα».

Στο οξύ στάδιο, ο ασθενής έχει να αντιμετωπίσει λειτουργικά προβλήματα, όπως δυσκολία στο να αλλάξει θέσεις από μόνος του, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση, προβλήματα με την υγιεινή και τη χρήση τουαλέτας, προβλήματα με τη σίτιση (κατάποση).

Συνεπώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση της καθημερινότητας, στα οποία καλούνται να εκπαιδευτούν και να βοηθούν οι συνοδοί και οι συγγενείς.

Θεραπευτική παρέμβαση της φυσικοθεραπείας

Όσον αφορά τη θεραπεία, η μέθοδος Bobath, εκτός από μια καλή προσέγγιση αποκατάστασης και διαχείρισης νευρολογικών παθήσεων, αποτελεί μια μέθοδο κοινού κώδικα μεταξύ των θεραπευτών και αυτό προάγει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων (φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, νοσηλευτής, κτλ.)

Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντική η ευθυγράμμιση των τμημάτων του σώματος σε κατάλληλη θέση.

Η σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση είναι πολύ σημαντική γιατί ο ασθενής τη χρειάζεται κατά την ανάπαυση, κατά τη δραστηριότητα-συμμετοχή και γενικά όλο το 24ωρο.

Μην ξεχνάτε ότι η τοποθέτηση του ασθενή είναι μια ενεργή διαδικασία (αποτελεί θεραπευτική παρέμβαση).

Επίσης, μέσω της ευθυγράμμισης, εξομαλύνεται και ο τόνος. Από την αρχή πρέπει να δίνουμε στον ασθενή όσο περισσότερα αισθητικά ερεθίσματα μπορούμε.

Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν έναν λειτουργικό στόχο, έτσι ώστε να κερδίζουμε το ενδιαφέρον του ασθενούς.

Το κεντρικό μήνυμα εδώ είναι: Οι πρώτες ημέρες/εβδομάδες/μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση και επαναφορά στην πλήρη λειτουργικότητα.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password