Λεμφοίδημα & Οιδήματα

Πως λειτουργούν τα συμπιεστικά ενδύματα;

Γιατί πρέπει να φοράω συμπιεστικά ενδύματα ;

Λεμφοίδημα και ενδύματα : Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν οι ασθενείς με λεμφοίδημα είναι το πόσο απαραίτητα είναι τα συμπιεστικά ενδύματα και πώς αυτά δουλεύουν.

Εφόσον ο θεραπευτής είναι εξειδικευμένος το πρώτο πράγμα για το οποίο θα σας πληροφορήσει είναι πως πρέπει να φοράτε ειδικά συμπιεστικά ενδύματα στο άκρο το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Με βάση το γεγονός πως είστε ‘καλοί ασθενείς’, παραγγέλνετε το ειδικό ένδυμα, το φοράτε σε καθημερινή βάση (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε..), συνήθως όμως χωρίς να γνωρίζετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ακολουθείτε πιστά αυτή τη διαδικασία καθημερινα και τακτικά.

Τα συμπιεστικά ενδύματα δεν έχουν καμία σχέση με τις κάλτσες συμπίεσης που βρίσκετε στα φαρμακεία για την υποστήριξη του φλεβικού συστήματος. Είναι πολύ προσεκτικά μετρημένα και κατασκευασμένα ενδύματα, βασισμένα σε τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Τα συμπιεστικά ενδύματα υποστηρίζουν το λεμφικό σύστημα που υπολειτουργεί, ουσιαστικά μιμούμενα τους φυσιολογικούς μηχανισμούς προώθησης του λεμφικού υγρού μέσω των λεμφαγγείων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μια διαδικασίας που ονομάζουμε διαβαθμισμένη/διαδοχική συμπίεση, ουσιαστικά οδηγώντας μέσω προσεκτικής δημιουργίας διαφοράς πιέσεων το λεμφικό υγρό προς τις φλεβώδεις γωνίες.

Με απλά λόγια λοιπόν το συμπιεστικό ένδυμα προάγει τη σωστή λεμφική κυκλοφορία αλλά και φλεβική κυκλοφορία. Ειδικά σε όρθια θέση, όπου για να οδηγηθεί το λεμφικό υγρό προς την καρδιά πρέπει το λεμφικό σύστημα να υπερνικήσει τη βαρύτητα, το ένδυμα αποκτά ύψιστη σημασία.

%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-1.png

Τι εννοούμε διαβαθμισμένη πίεση;

Το συμπιεστικό ένδυμα ουσιαστικά ασκεί μια συγκεκριμένη πίεση στην απομακρυσμένη περιοχή (πχ αστράγαλος ή καρπός) η οποία βαίνει μειούμενη όσο κατευθυνόμαστε κεντρικά προς την καρδιά. Με αυτόν τον τρόπο παροχετεύεται το υγρό, ανακουφίζονται οι ιστοί της περιοχής και μειώνεται το οίδημα ενώ παράλληλα συντηρείται η όποια θεραπευτική παρέμμβαση έχει γίνει.

Ιατρικές Εφαρμογές της διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η εφαρμογή συγκεκριμένης (εξειδικευμένης για κάθε περίπτωση) πίεσης στο πόδι, το χέρι, το πρόσωπο ή τον κορμό είναι η βάση της επιτυχημένης διαχείρισης του Λεμφοιδήματος.

Τα υλικά κατασκευής των συμπιεστικών ενδυμάτων είναι εξαιρετικά μαλακά και προστατευτικά. Φυσικά τα συμπιεστικά ενδύματα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο αλλά και την περιοχή εφαρμογής (πχ κάτω γόνατος, ριζομηρίου, γάντι, μανίκι κλπ). Οι μετρήσεις καταγράφονται σε χιλιοστά υδραργύρου (mmHg), αντανακλόντας την πίεση που ασκεί το ένδυμα στο κάθε επιμέρους σημείο.

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τα οφέλη της διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούμε να πούμε τα εξής :

1)H συμπίεση των ιστών κάτω από το δέρμα μειώνει την υπερβολική διαφυγή λεμφικού υγρού, αυξάνει την επανεισροή κυτταρικών υγρών στα λεμφαγγεία και βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα οι βαλβιδοειδείς μηχανισμοί μεταφοράς της λέμφου. Έτσι προκύπτει η μείωση και ο έλεγχος του λεμφοιδήματος.

2)Υποβοηθείται ο έλεγχος της διαμέτρου των επιφανειακών φλεβών κάτω από το ένδυμα. Το συμπιεστικό ένδυμα δεν επιτρέπει έτσι στις φλέβες αυτές να υπερδιασταλλούν, εμποδίζοντας το φαινόμενο της ‘λιμνάζουσας περιοχής’.

Τελικά το φλεβικό δίκτυο οδηγεί αποτελασματικά το αίμα πίσω στην καρδιά υπερνικώντας τη βαρύτητα.

%CE%A4%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89.png

Ποια η βασική διαφορά με τις κάλτσες συμπίεσης του φαρμακείου;

Τα μη εξειδικευμένα ενδύματα, κατά κανόνα ασκούν περίπου την ίδια πίεση σε όλο το μήκος τους, ενώ και η πίεση που ασκούν είναι σαφώς λιγότερη από αυτή που ασκούν τα συμπιεστικά ενδύματα λεμφοιδήματος.

Επιπλέον το εξειδικευμένο ένδυμα μπορεί να έχει ανομοιόμορφη και μη αναλογική μείωση της συμπίεσης στο μήκος του, ανάλογα με τις ανάγκες και το θεραπευτικό πλάνο.

Τα συμπιεστικά ενδύματα του εμπορίου χρησιμεύουν κατά κανόνα για την ανακούφιση από την κόπωση και την αίσθηση βάρους που δημιουργεί η ορθοστασία και για αυτό είναι κατασκευασμένα με βάση πιο γενικούς κανόνες.

Κάποιες φορές η χρήση τέτοιου ενδύματος για τις ανάγκες διαχείρισης λεμφοιδήματος μπορεί να είναι επικίνδυνη ή να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

%CE%97-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CF%8C.png

Βρίσκοντας το σωστό συμπιεστικό ένδυμα για εσάς.

Είναι πλέον απόλυτα κατανοητό πως οι ασθενείς με λεμφοίδημα θα πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιούν ένδυμα διαβαθμισμένης συμπίεσης. Επίσης είναι σαφές πως το κάθε λεμφολογικό περιστατικό έχει και διαφορετικές ανάγκες.

Ως εκ τούτου θα πρέπει το ένδυμα να είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις ανάγκές του εκάστοτε ασθενούς.

Αυτή η διαπίστωση φυσικά οδηγεί μοιραία και στο αυτονόητο πως θα πρέπει να εμπιστευτείτε ΜΟΝΟ κάποιον θεραπευτή που γνωρίζει καλά το λεμφοίδημα, ενώ οι μετρήσεις για το ένδυμα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο θεραπευτή με εμπειρία και γνώση των υλικών και των πιέσεων των ενδυμάτων.

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του συμπιεστικού ενδύματος είναι … η ίδια η εφαρμογή, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής τοποθετεί και αφαιρεί το ένδυμα αλλά και οι ώρες της ημέρας που πρέπει να το φοράει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς λόγω κακής τοποθέτησης είτε κατέστρεψαν (το ομολογουμένως ακριβό) ένδυμα είτε εφαρμόστηκε λάθος πίεση σε λάθος σημεία με αποτέλεσμα την επιδέινωση του οιδήματος.

Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι, όπως προείπαμε, ο ασθενής να είναι τακτικός και σχολαστικός στην Καθημερινή εφαρμογή του συμπιεστικού ενδύματος! Μην ξεχνάτε να εμπιστεύεστε ενδύματα αναγνωρισμένων εταιριών όπως είναι η Juzo και η BSN Jobst.

‘Εχετε ακόμα αμφιβολίες; Έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με τους καλύτερους θεραπευτές λεμφοιδήματος στην Ελλάδα. Καλέστε μας στο 2130996505 και κλειστε ένα δωρεάν ραντεβού αξιολόγησης και επεξήγησης!

Στέφανος Μοροχλιάδης

BSc, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password