Μυοσκελετικά

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας - 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας. Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζεις;

-Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης των συνδετικών ιστών που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του μηρού και του γόνατος.

-Η λαγονοκνημιαία ταινία τοποθετείται κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του μηρού, από τη λεκάνη  ως την κνήμη, ενώνοντας ουσιαστικά το ισχίο με το γόνατο. Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι εξαιρετικά σημαντική στην σταθεροποίηση της εξωτερικής πλευράς του γόνατος κατά την κάμψη και την έκταση.

-Η βασική κίνηση στην οποία συμμετέχει η λαγονοκνημιαία ταινία είναι η απαγωγή του κάτω άκρου. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε συμμετέχει και στην κάμψη-έκταση γόνατος. Αυτή η συμμετοχή στις κινήσεις του γόνατος ευθύνεται ως επι το πλείστον για το ομόνυμο σύνδρομο.

                                    συνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας                       

-Φλεγμονή και ερεθισμός της λαγονοκνημιαίας ταινίας  μπορεί να επισυμβεί σχετικά συχνά καθώς ο ιστός αυτός διατηρεί μια επαφή τριβής με το οστικό έπαρμα του μηριαίου επικόνδυλου κατά τις κινήσεις του γόνατος.

-Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, αφότου παρουσιαστεί συνήθως μετά από υπέρχρηση, θα παροσιάσει έντονο πόνο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο τρέξιμο και καθώς η πτέρνα έρχεται σε επαφή με το έδαφος κατά τον κύκλο της βάδισης.

-Κρυοθεραπεία, ανάπαυση, πίεση, ανύψωση, το γνωστό μας Κ.Α.Π.Α., είναι ένα πρώτο αλλά εντελώς βασικό στάδιο συντηρητικής αντιμετώπισης. Σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αντιμετώπιση θα επιφέρουν μια απομάκρυνση των επώδυνων συμπτωμάτων, χωρίς φυσικά αυτό να απομακρύνει τελικά την βασική αιτία εμφάνισης του προβλήματος.

φυσικοθεραπεία είναι μια άριστη λύση συντηρητικής θεραπείας και έχει τις περισσότερες φορές μόνιμο αποτελέσμα. Η χειρουργική λύση είναι σπάνια επιλογή και έρχεται ως αποτελέσμα αποτυχίας όλων των άλλων μέσων αντιμετώπισης.

-Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας μπορεί να προληφθεί τόσο  πριν την αρχική του εμφάνιση όσο και ως αποτελέσμα επανατραυματισμού. Οι τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ελαστικότητας και της δύναμης της οσφυϊκης μοίρας της σπονδυλικής στήλης, των ισχίων, των γονάτων. Ειδικότερα οι άρτιες διατάσεις, αλλά και η σωστή τεχνική σε περίπτωση αθλητών, είναι σημεία κλειδιά στην αποτροπή εμφάνισης του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας.

-Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας συμβαίνει συνήθως σε ποδηλάτες ή σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν το τρέξιμο στις δραστηριότητες τους. Για να το πούμε και ανάποδα, όταν συναντήσετε το εν λόγω σύνδρομο είναι καλό να αναζητήσετε τα αίτια στην τεχνική και τον τρόπο εκτέλεσης των παραπάνω δραστηριοτήτων.

-Ο έντονος πόνος στην περιοχή του γόνατος, εφόσον παραμείνει για καιρό θα προκαλέσει ανταλγικές και αντανακλαστικές εμβιομηχανικές αλλαγές στη λειτουργία της άρθρωσης. Έτσι δεν είναι σπάνιο σε χρόνια σύνδρομα λαγονοκνημιαίας ταινίας να συνυπάρχουν και ανατομικές βλάβες σε άλλους συνδέσμους της περιοχής, στους μηνίσκους ή στον αρθρικό θύλακα.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password