Μυοσκελετικά

Τενοντίτιδα: Αιτίες, διάγνωση, μορφές και συμπτώματα

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα. Συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο υπερκαταπονεί ή τραυματίζει έναν τένοντα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Μπορεί να επηρεάσει τους τένοντες στη φτέρνα, τον ώμο, τον αγκώνα και άλλες αρθρώσεις.

Οι τένοντες είναι ινώδεις σκληροί ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Αν και μία από τις λειτουργίες τους είναι να αποφορτίζουν μερικώς τους μύες, η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να τους τραυματίσει.

Η επαναλαμβανόμενη, υπερβολικά έντονη άσκηση/κίνηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ενός τενοντα. 

Η φλεγμονή αυτή, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων, των αστραγάλων ή των γονάτων.

Το προσβεβλημένο μέρος του σώματος μπορεί να δώσει το όνομά του στον τραυματισμό, όπως η αχίλλειος τενοντίτιδα ή η επικονδυλίτιδα αγκώνα.

Οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας με ξεκούραση, πάγο και παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή.

Τι είναι οι τένοντες;

Οι τένοντες είναι ζώνες ινών κολλαγόνου που συνδέουν τους μύες με τα οστά.

Είναι εύκαμπτοι αλλά και σκληροί, ώστε να μπορούν να τεντώνονται και να αντέχουν τις εφελκυστικές δυνάμεις.

Τόσο οι τένοντες όσο και οι μύες συνεργάζονται για να κινούν τις αρθρώσεις και τα άκρα. 

Κανονικά, οι τένοντες είναι ανθεκτικοί και μπορούν να πάρουν μεγάλο μέρος της πίεσης από τους μύες. Ωστόσο, εάν υποβληθούν σε υπερβολική καταπόνηση, μπορεί να γίνουν πηγή πόνου και φλεγμονής. Αυτό ονομάζεται τενοντίτιδα.

Τενοντίτιδα έναντι τενόντωσης/τενοντοπάθειας

Μερικές φορές, οι γιατροί διαγιγνώσκουν λανθασμένα την τενοντίτιδα ως τενόντωση (ή και αντίθετα), μια χρόνια πάθηση που προκαλεί την μόνιμη ρήξη των τενόντων με την πάροδο του χρόνου.

Οι κατεστραμμένες ή αποδιοργανωμένες ίνες κολλαγόνου σκληραίνουν και αναπτύσσουν ουλώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να μειώσει την κινητικότητα.

Αν και έχει παρόμοια συμπτώματα με την τενοντίτιδα, η τενόντωση θεωρείται πιο σοβαρή πάθηση.

Προκαλεί μακροχρόνια βλάβη στους τένοντες και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί μη χειρουργικά.

Ουσιατικά η τενόντωση είναι το αποτελέσμα μιας τενοντίτιδας που δεν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ενώ ο ασθενής συνέχισε να εκτελεί την καταπόνηση με αμείωτη ένταση.

Τύποι τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τένοντα του σώματος, αλλά ορισμένοι τύποι τενοντίτιδας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι.

Αχίλλειος τενοντίτιδα

Ο αχίλλειος τένοντας είναι μια παχιά ζώνη ιστού που συνδέει τη φτέρνα με τον μυ της γάμπας. Αυτός ο τένοντας, ο οποίος βοηθά ένα άτομο να περπατά, να τρέχει και να πηδά, υπομένει μεγάλη καταπόνηση.

Εξαιτίας αυτού, η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι ένας κοινός αθλητικός τραυματισμός. Επιπλέον, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αχίλλειο τενοντίτιδα.

Τενοντίτιδα του υπερακανθίου

Στην τενοντίτιδα του υπερακάνθιου τένοντα, ο τένοντας στην κορυφή της άρθρωσης του ώμου φλεγμαίνει. Αυτό προκαλεί πόνο κατά την κίνηση του βραχίονα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν άβολο να ξαπλώνουν στον πάσχοντα ώμο τη νύχτα. Εάν τραυματιστούν και άλλοι τένοντες στην ίδια περιοχή, το άτομο μπορεί να έχει μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο του στροφικού πετάλου.

Αγκώνας του τένις ή του γκολφέρ

Η έξω επικονδυλίτιδα, κοινώς αποκαλούμενη αγκώνας του τένις, προκαλεί πόνο όταν ένα άτομο λυγίζει τον καρπό του προς τα έξω. Ο πόνος αυτός μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω στον καρπό.

Η έσω επικονδυλίτιδα, ή αγκώνας του γκολφέρ, προκαλεί πόνο όταν λυγίζετε τον καρπό προς τα μέσα. Ο πόνος είναι εντονότερος όταν προσπαθείτε να σηκώσετε βάρος, ειδικά με τεντωμένο αγκώνα.

Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα de Quervain

Αυτή η μορφή τενοντίτιδας συμβαίνει όταν το περίβλημα που περιβάλλει τους τένοντες μεταξύ του αντίχειρα και του καρπού φλεγμαίνει. Το έλυτρο του τένοντα παχαίνει και διογκώνεται, καθιστώντας επώδυνη την κίνηση του αντίχειρα.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger)

Το trigger finger είναι μια κοινή πάθηση που συμβαίνει όταν ένα δάχτυλο κάνει το χαρακτηριστικό click κατά την έκταση, ενώ λαι η ίδια η κίνηση σταδιακά γίνεται με δυσκολία και πόνο. 

Με τον καιρό το δάκτυλο ακινητοποιείται σε θέση κάμψης, επειδή το έλυτρο του τένοντα στην παλάμη παχύνεται και φλεγμαίνει. Αυτό περιορίζει την κίνηση του τένοντα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

Τενοντίτιδα του καρπού

Η τενοντίτιδα του καρπού μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εκτελεί επανειλημμένα τις ίδιες κινήσεις με τους καρπούς του. Είναι συχνή σε άτομα που δακτυλογραφούν πολύ, γράφουν και αθλούνται (πχ τενίστες)

Τενοντίτιδα και Συμπτώματα

Αν και τα συμπτώματα της τενοντίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, συνήθως περιλαμβάνουν:

  • πόνο στον προσβεβλημένο τένοντα
  • ευαισθησία και πόνο κατά τη κίνηση της άρθρωσης
  • αίσθημα πιασίματος ή τριξίματος
  • πρήξιμο, οίδημα τοπικά

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τόσο οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί όσο και οι ξαφνικοί οξείς τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα. 

Αιτίες

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης ή υπερβολικής χρήσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει :

  • την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως το κόψιμο ή η πληκτρολόγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • κακή στάση του σώματος
  • χρήση ακατάλληλων υποδημάτων
  • υπερβολική άσκηση ή απότομο ξεκίνημα προπονήσεων μετά από διάστημα αδράνειας

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν τενοντίτιδα από άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου για τενοντίτιδα περιλαμβάνουν:

Ηλικία: Οι τένοντες γίνονται πιο δύσκαμπτοι με την ηλικία, καθιστώντας το άτομο πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς.

Το επάγγελμα: Εάν η εργασία ενός ατόμου περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών από υπερβολική χρήση.

Αθλητισμός: Αθλήματα όπως το τρέξιμο, το τένις και το γκολφ περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα.

Ορισμένες παθήσεις της υγείας: Οι άνθρωποι με ουρική αρθρίτιδα, νεφροπάθειες και ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τενοντίτιδα.

Εάν ο πόνος χειροτερεύει ξαφνικά ή εάν ξαφνικά καθίσταται αδύνατη η κίνηση μιας άρθρωσης, το άτομο θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Τενοντίτιδα και Διάγνωση

Ένας επαγγελματίας υγείας θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση.

Μπορεί να μετακινήσει απαλά τον προσβεβλημένο τένοντα. Αυτό μπορεί να εντοπίσει ευαισθησία και ήχο τριξίματος, ο οποίος συμβαίνει όταν το περίβλημα του τένοντα γίνεται παχύ και φλεγμονώδες.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας, ο γιατρός θα συστήσει ξεκούραση, πάγο και παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή.

Σπάνια, εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, ο γιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις. 

Μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει εναποθέσεις ασβεστίου γύρω από τον τένοντα, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. 

Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, μπορεί να αποκαλύψουν διόγκωση του θηκαριού του τένοντα.

Τενοντίτιδα και Θεραπεία

Η θεραπεία της τενοντίτιδας αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση της φλεγμονής.

Η ξεκούραση, η θερμότητα και ο πάγος και τα παυσίπονα είναι κοινές επιλογές θεραπείας στο σπίτι.

Εάν αυτά δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα ενός ατόμου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω παρεμβάσεις.

Ξεκούραση

Η τενοντίτιδα είναι ένας τραυματισμός από υπερβολική χρήση. Η ανάπαυση του προσβεβλημένου τένοντα επιτρέπει τη μείωση της φλεγμονής. Εάν ένα άθλημα ή μια συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη κίνηση προκάλεσε την τενοντίτιδα, το άτομο θα πρέπει να αποφύγει αυτή τη δραστηριότητα.

Ένας επίδεσμος, νάρθηκας ή νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κίνησης.

Θερμή και ψυχρή θεραπεία

Μια παγοκύστη μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Η εφαρμογή πάγου για 10-15 λεπτά μία ή δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Το άτομο πρέπει πάντα να τυλίγει τον πάγο σε μια πετσέτα για να αποφεύγεται η άμεση επαφή με το δέρμα.

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν επίσης χρήσιμο να εναλλάσσουν θερμότητα και πάγο. Μπορούν να χρησιμοποιούν ζεστές πετσέτες ή ζεστές κομπρέσες ή να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο.

Ο πάγος είναι συνήθως καλύτερος για τραυματισμούς που συνέβησαν μέσα στις τελευταίες 48 ώρες. Μετά από αυτό, η θερμότητα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Αναλγητικά

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον πόνο, μεταξύ των οποίων:

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή: Η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στους τένοντες.

Ενέσεις κορτικοστεροειδών

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αυτές τις ενέσεις γύρω από τον τένοντα εάν η φλεγμονή και ο πόνος είναι έντονοι.

Φυσικοθεραπεία

Οι χειρισμοί και η θεραπευτική μάλαξη στην πληγείσα περιοχή μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.

Διατάσεις και άσκηση

Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες ασκήσεις για τη διάταση και την ενδυνάμωση του προσβεβλημένου τένοντα και του μυός.

Θεραπεία με κρουστικά κύματα ή χειρουργική επέμβαση

Εάν η τενοντίτιδα επιμένει και υπάρχουν εναποθέσεις ασβεστίου γύρω από τον τένοντα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει θεραπεία με κρουστικά κύματα υπερήχων, την οποία θα εκτελέσει ο φυσικοθεραπευτής σας.

Αυτό περιλαμβάνει τη διέλευση ενός κρουστικού κύματος μέσω του δέρματος και τη διάσπαση των εναποθέσεων ασβεστίου. Με τη θεραπεία κρουστικών κυμάτων μπορεί να θεραπευτεί η τενοντίτιδα και να βελτιώθούν σημαντικά τα συμπτώματα.

Σπανιότερα ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική παρέμβαση, εφόσον ο τραυματισμός του τένοντα είναι πλέον εκτενής.

Τενοντίτιδα και Πρόληψη

Η τενοντίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να είναι δύσκολο να προληφθεί. 

Ενώ η προσπάθεια αποφυγής της υπερβολικής χρήσης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάθει τενοντίτιδα, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν έχει ένα επάγγελμα που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους να πάθουν τενοντίτιδα με:

  • προθέρμανση πριν από την άσκηση
  • αυξάνοντας σταδιακά την ένταση μιας δραστηριότητας
  • να αθλούνται τακτικά και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα
  • χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική κατά την άσκηση
  • εξασφαλίζοντας ότι τα παπούτσια και ο εξοπλισμός εφαρμόζουν κατάλληλα
  • διακοπή αν μια κίνηση προκαλεί πόνο
  • ενδυνάμωση των γύρω μυών, η οποία μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των τενόντων
  • αποφεύγοντας τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν
  • να κάνετε συχνά διαλείμματα από τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες

Συνοπτικά για την τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι ένας κοινός τραυματισμός από υπερβολική χρήση που προκαλεί φλεγμονή ενός τένοντα. Τα άτομα που έχουν δουλειές ή δραστηριότητες ή αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τραυματισμών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση με ξεκούραση, πάγο και παυσίπονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει πρόσθετες θεραπείες και παρεμβάσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας επούλωσης.

Η στοχευμένη φσυικοθεραπεία είναι μια λύση εκλογής καθώς ο φυσικοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια, εμβιομηχανικές συμβουλές και εξατονικευμένη άσκηση στην λύση του προβλήματος.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password