Διάδρομος γυμναστικής - 8 βασικά κριτήρια επιλογής
Οι διάδρομοι γυμναστικής, είτε πρόκειται για χρήση σε σπίτι είτε για επαγγελματικό σκοπό, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Αποτελούν τον τέλειο τρόπο καρδιοαναπνευστικής άσκησης, ειδικά για άτομα που δεν θέλουν να αποχωρίζονται την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο στα χέρια των φυσικοθεραπευτών και των γυμναστών, όσο για άσκηση όσο και για αποκατάσταση.
Επομένως είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά είναι τα σημαντικότερα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψιν, πριν αγοράσουμε το δικό μας διάδρομο γυμναστικής.
Εξάλλου οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες και είναι εύκολο να μπερδευτούμε και να επιλέξουμε κάτι που τελικά δεν μας εξυπηρετεί.
Ας δούμε τα βασικά κριτήρια επιλογής.
1. Διάδρομος γυμναστικής - Τα 2 είδη
Υπάρχουν 2 βασικά είδη διαδρόμων γυμναστκής: Οι ηλεκτρικοί (βλ. εικόνα ροζ χρώμα) και οι μηχανικοί - μαγνητικής αντίστασης (βλ. εικόνα κίτρινο χρώμα).
Η διαφορά τους είναι θεμελιώδης. Στους μεν ηλεκτρικούς διαδρόμους, ο διάδρομος κινείται από ένα μοτέρ και ο ασκούμενος προ-επιλέγει την ταχύτητα με την οποία θέλει να κινηθεί, απλά ακολουθώντας τον ρυθμό του ιμάντα.
Οι μηχανικοί διάδρομοι έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία αφού ο ίδιος ο ασκούμενος είναι το ‘μοτερ’ με το οποίο κινείται ο ιμάντας. Επομένως ο ασκούμενος τρέχει με την ταχύτητα που επιθυμεί και ο ιμάντας απλά γλιστρά με τη δύναμη των ποδιών.
Οι ηλεκτρικοί διάδρομοι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προ-ρυθμιστεί η ταχύτητα με ακρίβεια και σε μεγάλο εύρος, η ταχύτητα μπορεί να αλλάζει στιγμιαία με το πάτημα ενός κουμπιού, διαθέτουν μια πληθώρα έτοιμων προγραμματων προπόνησης.
Οι μηχανικοί/μαγνητικοί διάδρομοι από την άλλη είναι συνήθως πιο αθόρυβοι, δίνουν μια πιο φυσική αίσθηση στο τρέξιμο ή τη βάδιση, είναι πολύ πιο compact σε μέγεθος και βάρος και δεν απαιτούν παροχή ρεύματος.
2. Διάδρομος Γυμναστικής και διαστάσεις ιμάντα κίνησης
Ο ιμάντας κίνησης είναι ίσως το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής (μαζί με το μοτέρ σε περίπτωση ηλεκτρικού διαδρόμου).
Τα 3 ‘σημεία’ που κοιτάζουμε είναι το μήκος, το πλάτος και το πάχος.
Το μήκος αφορά κυρίως τη χρήση που θα κάνουμε. Τα τυπικά μεγέθη που θα βρούμε είναι 110-160εκ. Οι μικρότεροι σε μήκος ιμάντες είναι ιδανικοί για περπάτημα ή πολύ χαλαρό τρέξιμο με μικρές ταχύτητες.
Οι μεγαλύτεροι σε μήκος ιμάντες θα μας χρειαστούν όταν σκοπεύουμε κυρίως να τρέχουμε στο διάδρομο μας. Βέβαια, το μεγαλύτερο μήκος συνεπάγεται και μεγαλύτερο μέγεθος, επομένως θα χρειαστούμε και μεγαλύτερο χώρο.
Το πλάτος από την άλλη πάιζει ρόλο ανάλογα με τη σωματοδομή. Τα τυπικά μεγέθη είναι 40-60εκ και ενώ οι πιο μικρόσωμοι (πχ γυναίκες) θα βολευτούν και σε έναν πιο στενό ιμάντα, οι πιο μεγαλόσωμοι χρήστες θα εκτιμήσουν πολύ καλύτερα έναν φαρδύ ιμάντα κίνησης.
Το πάχος του ιμάντα έχει να κάνει με την εμπειρία χρήσης. Εδώ όσο παχύτερος ιμάντας τόσο καλύτερη αίσθηση θα έχει ο χρήστης καθώς θα απορροφούνται καλύτερα οι κραδασμοί και θα υπάρχει μεγαλύτερη ομαλότητα στις επαφές του πέλματος με τον διάδρομο. Βέβαια ορισμένοι διάδρομοι έχουν μεν πιο λεπτό ιμάντα αλλά εξοπλίζονται με εξαιρετικά αντικραδασμικά συστήματα στο σκελετό τους, οπότε η εμπειρία χρήσης είναι και πάλι άριστη.
3. Διάδρομος γυμναστικής και Ισχύς μοτέρ
Το μοτέρ που κινεί τον ιμάντα στους ηλεκτρικούς διαδρόμους είναι καθοριστικής σημασίας. Η ποιότητα κύλισης και η αίσθηση είναι άμεσα εξαρτόμενα από το μοτέρ. Συνήθως τα μοτερ ξεκινούν με ιπποδύναμη 1.5hp και φτάνουν σε μεγέθη πάνω από 3-4hp.
Η επιλογή έχει και πάλι να κάνει με τη χρήση. Αν σκοπεύετε να κάνετε χρήση 2-4 φορές τη βδομάδα για χαλαρό περπάτημα ή χαλαρό τζοκινγκ τότε ο 1,5hp μάλλον θα σας καλύψει. Αν όμως θέλετε συχνές, έντονες προπονήσεις, επιλέξτε από 3hp και πάνω.
Το μοτέρ επηρεάζει και τη μέγιστη ταχύτητα, την οποία επίσης κοιτάζουμε ως κριτήριο. Αν είστε αρχάριος ή ‘περιστασιακός’ δρομέας με βασικές απαιτήσεις, ένας διάδρομος με μέγιστη ταχύτητα 12km/h είναι μια χαρά. Αν όμως είστε έμπειρος δρομέας και έχετε απαιτήσεις, τότε στοχεύστε σε διαδρόμους με ταχύτητες 16 km/h.
4. Διάδρομος γυμναστικής και Κλίση
Η κλίση του διαδρόμου γυμναστικής είναι σημαντική. Οι περισσότεροι διάδρομοι μπορούν να υποστηρίξουν μια κλίση 10-20 μοίρες και είναι αρκετή για το μεγαλύτερο ποσοστό αθλούμενων.
Αν όμως οι ανάγκες σας είναι αυξημένες (πχ δρομέας βουνού) τότε θα βρείτε και διαδρόμους με μεγαλύτερες κλίσεις (πχ 40%).
5. Διάδρομος γυμναστικής και Μέγιστο βάρος
Το μέγιστο βάρος που δέχεται ένας διάδρομος είναι ένα κριτήριο που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε, ειδικά αν έχετε λίγα παραπάνω κιλά. Ένα όριο 100-120 κιλών είναι τις περισσότερες φορές αρκετό.
Το μέγιστο βάρος είναι κατά μια έννοια και ένας δείκτης ‘αντοχής’ βέβαια, οπότε μην το παραβλέψετε ακόμα και αν φαινομενικά δεν σας αφορά.
6. Τεχνολογίες – Συνδεσιμότητα – Παραμετροποίηση
Πλέον η τεχνολογία δίνει τεράστιες δυνατότητες στους διαδρόμους γυμναστικής. Κοιτάξτε πριν την αγορά τα εξής χαρακτηριστικά:
- Την οθόνη στην οποία θα βλέπετε όλες τις παραμέτρους, τα στατιτικά, τις ενδείξεις και τα προγράμματα. Πλέον παρέχονται σε ορισμένους διαδρόμους έγχρωμες μεγάλες οθόνες με τρομερές λεπτομέρειες. Αν όμως δεν είστε τόσο φαν της τεχνολογίας, μια απλή ποιοτική οθόνη με τις απαραίτητες ενδείξεις είναι μια χαρά.
- Τις δυνατότητες συνδεσιμότητας. Αν σας ενδιαφέρει να συνδέσετε smartwatch, smartphone, αισθητήρες παλμών, μουσική κλπ ρωτήστε για τις επιλογές συνδεσιμότητα. Αν έχετε Bluetooth ή ANT+ θα είστε καλυμμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις.
- Την ποικιλία έτοιμων πρωτοκόλων/προγραμμάτων προπόνησης. Αν θέλετε να ορίζετε εσείς την προπόνηση σας τότε δεν θα σας ενδιαφέρει τόσο αυτό το κριτήριο, αν όμως θέλετε να έχετε έτοιμα προγράμματα δώστε βάση στην ποικολία που θα έχετε διαθέσιμη.
- Ηχεία/δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής. Aρκετοί διάδρομοι διαθέτουν ηχεία για να μπορείτε να συνδέσετε το κινητό σας και να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. Αν είστε music fan μην το παραβλέψετε, αν και το σύνηθες είναι η ακρόαση μουσική από ακουστικά.
- Καρδιοσυχνόμετρο. Οι περισσότεροι διάδρομοι γυμναστικής έχουν τοποθετημένα στις λαβές καρδιοσυχνόμετρα επαφής, ώστε να βλέπετε στην οθόνη το επίπεδο καρδιοαναπνευστικής έντασης. Αν σας ενδιαφέρει αυτή η μέτρηση, και δεν έχετε εναλλακτικό τρόπο όπως πχ μετάδοση ανάλογης μέτρησης μέσω Bluetooth από έναν αισθητήρα ή ένα smartwatch, δώστε βάση σε αυτό το χαρακτηριστικό.
7. Διάδρομος γυμναστικής και Ανάκλιση/αποθήκευση
Ένα μείζον πρόβλημα σε αρκετούς είναι πως δεν έχουν χώρο να αποθηκεύσουν το διάδρομος γυμναστικής, τις ώρες που δεν προπονούνται. Εδώ θα βρείτε 2 επιλογές.
Πρώτον ανακλινόμενους διαδρόμους με λεπτό προφιλ που χωράνε κάτω από το κρεβάτι και δεύτερον ανακλινόμενους διαδρόμους γυμναστικής όπου ο ιμάντας σηκώνεται σε κλίση 90 μοιρών, εξοικονομώντας για εσάς τον ανάλογο χώρο.
Δώστε προσοχή ώστε ο διάδρομος να μετακινείται εύκολα με ροδάκια.
8. Εγγύηση/ συναρμολόγηση
Το τελευταίο κριτήριο αγοράς για διάδρομο γυμναστικής είναι η εγγύηση. Προφανώς όλοι οι διάδρομοι έχουν minimum εγγύηση 2 χρόνια και πολλές φορές αυτό είναι αρκετό. Όμως όσο μεγαλύτερη εγγύηση έχει ο διάδρομος γυμναστικής, τόσο καλύτερο ‘σημάδι’ αποτελεί για την ποιότητα κατασκευής. Μια εγγύηση 5-10 έτη για το μοτέρ/σκελετό, 3-5 έτη για τα ηλεκτρονικά και 2 έτη για τα μηχανικά μέρη (ιμάντας) είναι μια άριστη επιλογή.
Συμπέρασμα
Η επιλογή, λοιπόν, διαδρόμου γυμναστικής γίνεται κυρίως με βάση την τιμή και τη χρήση που θες να κάνεις.
Τα οικονομικότερα μοντέλα απευθύνονται σε αρχάριους και διαθέτουν τις βασικές λειτουργίες.
Στον αντίποδα, τα πιο ακριβά απευθύνονται σε πολύ έμπειρους δρομείς ή επαγγελματίες όπως φυσικοθεραπευτες, γυμναστές κλπ.
Οι περισσότεροι, πάντως, θα καλυφθούν από έναν διάδρομο με ιπποδύναμη 3 hp, μέγιστη ταχύτητα 16 χλμ./ώρα και μέγιστη κλίση 15%. Τα μοντέλα αυτά σχεδόν πάντα διαθέτουν όλες τις εξελιγμένες λειτουργίες όπως προγράμματα άσκησης και προφίλ διαδρομών.
Με βάση τα παραπάνω διάλεξε το διάδρομο που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου και απόλαυσε το τρέξιμο και το περπάτημα, χωρίς να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι.