Λεμφοίδημα & Οιδήματα

Μυοπεριτονιακός πόνος μετά από μαστεκτομή

Πόνος μετά τη μαστεκτομή

Ο επίμονος πόνος μετά από μια ολική ή μερική μαστεκτομή απασχολεί περίπου μια στις τρεις γυναίκες. Συχνά όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο είναι ένα ιατρικό φαινόμενο γνωστό και ως Post Mastectomy Pain Syndrome (PMPS).   

Ένας βασικός λόγος για το φαινόμενο PMPS είναι ένας πιθανός τραυματισμός νεύρου ως αποτέλεσμα της επέμβασης, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα το προκαλέσουν.

Ο πιο συχνός λόγος παραμονής του πόνου είναι η ύπαρξη επώδυνων μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών.

Αυτός ο πόνος επομένως οφείλεται σε τραυματισμό ή κάποιο σύνδρομο στους μυς, το συνδετικό ιστό ή την περιτονία.

Εξαιρετικά συχνά θα βρούμε ενεργά επώδυνα μυοπεριτονιακά σημεία, trigger points, στους μύες που περιβάλλουν την υπό θεραπεία περιοχή του μαστού.

Η τάση ή η συμπίεση των σημείων αυτών πολύ συχνά θα ενεργοποίησει έντονο πόνο και θα αναπαραστήσει με ένταση αυτό που νιώθει η ασθενής στην καθημερινότητας της.

Trigger points σαν επίπτωση ενός χειρουργείου μαστού

Μια έρευνα του 2010 έδειξε πως το 44% των γυναικών θα παρουσιάσει επώδυνα μυοπεριτονιακά σημεία σε χρονικό διάστημα εως 1 χρόνο μετά το χειρουργείο μαστεκτομής.

Άλλη έρευνα του 2012 βρήκε σημαντικά πιο ενεργά τα trigger points στους μύες του αυχένα και των ώμων στις γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή σε σχέση με εκείνες που ακολούθησαν μη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου.

‍Θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή του PMPS είναι πολλές φορές η λύση εκλογής από τους θεράποντες ιατρούς. Ωστόσο είναι σημαντικό να έχουν στο νου τους οι ασθενείς πως η φυσικοθεραπεία διαθέτει καταπληκτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των επώδυνων μυοπεριτονιακών σημείων, και έτσι θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφύγουν περιττές λήψεις παυσίπονων.

Παθητικές μέθοδοι όπως η δια χειρός πίεση, το dry needling, το FDM και το TENS είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση του πόνου.

Ενεργητικές τεχνικές όπως η διάταση, η στοχευμένη κινητοποίηση, η ενδυνάμωση και η αύξηση τροχιάς κίνησης με άσκηση επίσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην απενεργοποίηση των trigger points.

Η εμβιομηχανική και εργονομική ανάλυση και διόρθωση είναι μερικά ακόμα ‘όπλα’ στα χέρια των φυσικοθεραπευτών ώστε να έχετε μια συνολική θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Τέλος η διαχείριση του ‘τραυματισμένου’ λεμφικού συστήματος από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή θα βοηθήσει ώστε οι επώδυνες περιοχές να αποσυμφοριστούν από τυχόν πλεονάζον λεμφικό υγρό και ουσίες που ‘στρεσάρουν’ χημικά την χειρουργημένη περιοχή.

Γενικά μιλώντας ένας φυσικοθεραπευτής που έχει εμπειρία με καρκινοπάθειες και τις καταστάσεις που συνοδεύουν μια μαστεκτομή είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Τέτοιοι φυσικοθεραπευτές είναι αυτοί με εξειδίκευση στην διαχείριση του λεμφοιδήματος.

Καταλήγωντας

Ο επίμονος πόνος μετά από μαστεκτομή εόχι μόνο είναι συχνός και υπαρκτός, αλλά απασχολεί και σημαντικά τις γυναίκες που ζουν με αυτόν.

Ο μυοπεριτονιακός πόνος στις περιοχές γύρω από τη μαστεκτομή προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα.

Ο θεράπον ιατρός είναι κατάλληλος για να καθοδηγήσει την ασθενή ωστόσο η συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου θεραπευτή είναι απαραίτητη πριν μπεί η ασθενής στη διαδικασία λήψης αναλγητικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το σώμα μιας γυναίκας με μαστεκτομή είναι ήδη επιβαρυμένο από φαρμακευτικής-βιοχημικής απόψεως και αν μπορεί να γλιτώσει την επιπλέον λήψη φαρμάκων θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Στεφανος Μοροχλιάδης - Φυσικοθεραπευτής PT, MT, RFL, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password