Βελονισμός

Βελόνες βελονισμού : Τα 8 κριτήρια επιλογής

Πως να επιλέξω τις σωστές βελόνες βελονισμού για τις θεραπευτικές εφαρμογές μου;

Η επιλογή σε σωστές βελόνες βελονισμού μπορεί να είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία, ειδικά στα πρώτα στάδια εφαρμογής. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ή ένα συγκεκριμένο μέγεθος που να καλύπτει όλες τις περιστάσεις.

Ας δούμε όμως τα 8 κριτήρια επιλογής

1)Βελόνες βελονισμού – Ποίο μέγεθος να επιλέξω;

A1-Needle_Angle2.jpg

Το 1ο κριτήριο επιλογής βελόνας είναι το μήκος της. Ανάλογα την ανατομική περιοχή διαλέγουμε το κατάλληλο μήκος που υποδηλώνεται σε χιλιοστά και ποικίλει από 15mm εως και 75mm. Για παράδειγμα σε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως ο γλουτός θα διαλέξουμε μια διάσταση 40-75mm ώστε να έχουμε περιθώριο να εισχωρήσουμε σε βάθος. Για την επιλογή μήκους θα λάβουμε υπόψιν και την τεχνική εφαρμογής, δηλαδή εαν θα κάνουμε κλασσικό κινέζικο βελονισμό, ξηρά βελόνα ή απλά intramuscular stimulation.

2)Παίζει ρόλο στις Βελόνες βελονισμού το πάχος;

Το 2ο σε σημαντικότητα κριτήριο επιλογής είναι το πάχος. Έτσι έχουμε διάφορες διαμέτρους από 0,18mm εως και 0,35mm και επίσης θα διαλέξουμε σύμφωνα με ανατομική περιοχή και είδος τεχνικής.

3)Ασήμι ή χαλκός ως υλικό κατασκευής;

Οι βελόνες μπορεί να είναι κατασκευασμένες από ασήμι ή από χαλκό. Οι χάλκινες (copper) ουσιαστικά έχουν ακριβώς την ίδια θεραπευτική επίδραση με το silver (ασήμι) , απλά μας δίνει τη δυνατότητα και για ηλεκτροβελονισμό λόγω της αγωγιμότητας του.

4)Ποιά μάρκα είναι αξιόπιστη;

Είναι σημαντικό η μάρκα της βελόνας να είναι αξιόπιστη. Η αξιοπιστία της καθορίζεται από την ποιότητα υλικού, την απρόσκοπτη εισαγωγή τους στο δέρμα (χωρίς να λυγίζει) και φυσικά τα επίπεδα υγιεινής (πρέπει να είναι απαραιτήτως αποστειρωμένες και σωστά συσκευασμένες).

Στη Healthaction έχουμε τις 3 πιο αξιόπιστες μάρκες βελόνων βελονισμού της αγοράς για απρόσκοπτες εφαρμογές.

5)Βελόνες βελονισμού – Με οδηγό ή χωρίς;

                                                     

                     acupuncture.jpg

Οι βελόνες μπορεί να τοποθετούνται με οδηγό ή χωρίς οδηγό. Η εφαρμογή με οδηγό είναι ασφαλέστερη και σαφώς πιο εύκολη. Όμως είναι πιο χρονοβόρα.

Από την άλλη η χρήση βελόνας χωρίς οδηγό είναι ταχύτερη αλλά απαιτεί εμπειρία, δεξιοτεχνία και πολύ καλή γνώση των σημείων τοποθέτησης και του επιτρεπόμενου βάθους εισχώρησης.

6)Βελόνες βελονισμού και αιχμηρότητα/ελαστικότητα

                                          

              βελόνες βελονισμού

Η αιχμηρότητα/ελαστικότητα έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας και τα υλικά κατασκευής.

Ο μόνος τρόπος να αξιολογήσουμε την αιχμηρότητα και την ελάστικότητα είναι μέσω δοκιμής στον εαυτό μας και μάλιστα σε κάποιο ευαίσθητο σημείο. Έτσι θα καταλάβουμε πως θα νιώσει ο ασθενής, ειδικά οι πιο ευαίσθητοι, αλλά και κατά πόσο η βελόνα μας έχει τη δυνατότητα να ειχωρεί σε πιο σκληρά δέρματα και συμπαγείς ιστούς.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δείγματα καλής ποιότητας και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απρόσκοπτη και ανώδυνη (όσο γίνεται) εφαρμογή στους ασθενείς μας.

7)Ποιό είδος λαβής είναι κατάλληλο;

Υπάρχουν βελόνες με στρογγυλεμένη, με επίπεδη, με χοντρή ή με λεπτή λαβή. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έχει να κάνει και πάλι με την τεχνική (πχ moxa) αλλά και υποκειμενικά τι βολέυει περισσότερο τον θεραπευτή.

8)Έχουν οι Βελόνες βελονισμού ημερομηνία λήξης;

Οι βελόνες βελονισμού έχουν μια διάρκεια ζωής περίπου στα 5 χρόνια. Επομένως καλό είναι οι βελόνες που αγοράζετε να έχουν τουλάχιστον 1-2 ακόμα χρόνια ζωής, ώστε να προλάβετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Classic Plus - ORCA - DONGBANG

Η Healthaction σας προμηθεύει με 3 από τις ποιοτικότερες και πιο εμπορικές βελόνες βελονισμού.

Αμφότερες διατηρούν υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά σε χαμηλή τιμή ώστε να είναι προσιτές στην καθημερινή κλινική πρακτική των επαγγελματιών υγείας.

Δείτε τις όλες εδώ : https://healthaction.gr/velonismos/belones-belonismou/

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής MT,RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password