-
-
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
-
-
-
- Ζέρσεϋ
- Επίδεσμοι δακτύλων
- Ελαστικοί Επίδεσμοι
- Tape συγκράτησηs
- Περιποίηση δέρματος και έλκους
- Εργαλεία μέτρησης και θεραπείας
- Ανομοιόμορφα υποστρώματα
- Αφρώδη υποστρώματα και επιθέματα
- Πακέτα Υλικών Θεραπείας
- Αυτοπερίδεση - Περίδεση ύπνου
- Βοηθήματα εφαρμογής ενδυμάτων
- Ενδύματα διαβαθμισμένης συμπίεσης
- Προστατευτικά μπάνιου
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Μυοσκελετικά
- Θεραπευτική άσκηση
- Εμβιομηχανική - Κινησιολογία
- Manual Therapy
- Κλινικός συλλογισμός
- Θεραπευτικές τεχνικές
- Trigger Points
- Διαχείριση περιτονίας
- Νευρολογικά
- Taping - Περίδεση
- Ανατομία - Φυσιολογία
- Εναλλακτικές θεραπείες
- Βελονισμός
- Αφίσες ανατομίας
- Λεξικά
- Οίδημα - Λεμφοίδημα
- Ψυχολογία
- Οστεοπαθητική
- Aναπνευστική/Καρδιαγγειακή φυσικοθεραπεία
- Αθλητική φυσικοθεραπεία
- Προσφορές
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- ESSENTIALS
- SUPER OFFERS
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- BLOG
-
BRANDS
-
- Wishlist
Πονοκέφαλος και trigger points – Τελικά συσχετίζονται;
Πονοκέφαλος – Μια συχνή παθολογία
Ο πονοκέφαλος είναι αδιαμφισβήτητα μια απο τις συχνότερες κλινικές παθολογικές οντότητες που συναντά ένας θεραπευτής και βιώνει ένας ασθενής. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα ένα 78% των ενηλίκων θα βιώσει τουλάχιστον έναν τύπο πονοκεφάλου.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο πονοκέφαλος στην παγκόσμια κατάταξη ασθενειών κατατάσσεται στην 3η συχνότερη διαταραχή και η 7η αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Φυσικά ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και αιτιολογίες, αλλά οι συχνότερες μορφές είναι ο πονοκέφαλος τύπου τάσης και ο αυχενικής αιτιολογίας πόνος, στους οποίους και αναφερόμαστε στο παρόν άρθρο.
Trigger points και πονοκέφαλος
Τα trigger points της αυχενοθωρακικής περιοχής είναι επώδυνα σημεία σε μυς, που μπορεί να προκληθούν απο τραυματισμό, επαλαμβανόμενη καταπόνηση, κακή εργονομία, κακή στάση, λανθασμένη επιλογή μαξιλαριού ή σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως το αυχενικό σύνδρομο.
Είναι γενική ομολογία των θεραπευτών με κλινική εμπειρία πως η κεφαλαλγία πολύ συχνά συνοδεύεται με ενοχλήσεις μυοσκελετικών δομών και μάλιστα όχι απαραίτητα της κρανιακής περιοχής.
Οι ασθενείς με συμπτώματα πονοκεφάλου συνήθως παραπονιούνται για επώδυνα σημεία σε μυοσκελετικές κατασκευές του αυχένα, της πλάτης και του θώρακα.
Έτσι ενώ θα περίμενε κανείς να βρεί επώδυνα μυοπεριτονιακά σημεία στους μασητήρες ή στον μετωποϊνιακό μυ τελικά αυτά τοποθετούνται ανατομικά σε άλλες περιοχές όπως στον τραπεζοειδή ή τον στερνοκλειδομαστοειδή μυ.
Η κλινική εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων σε αυτά επώδυνα σημεία – trigger points, τις περισσότερες φορές έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι μάλιστα τόσο εντυπωσιακά ορισμένες φορές ώστε πλέον η αντιμετώπιση των trigger points να είναι απο θεραπευτικές παρεμβάσεις πρώτης εκλογής για τους φυσικοθεραπευτές.
Έτσι η κλινική εμπειρία λέει πως πολύ συχνά ο πονοκέφαλος τύπου τάσης ή αυχενικής αιτιολογίας, έχει άρρηκτη σχέση με τα trigger points, και έτσι η θεραπευτική διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα απο την αναχαίτιση των μυοπεριτονιακών σημείων πόνου.
Αναχαίτιση trigger points
Ένα πολύ χρήσιμο, και αναγνωρισμένο απο την IMTA, εργαλείο αναχαίτισης trigger points είναι το ειδικό εργαλέιο Trigger Point . Είναι κατασκευασμένο απο ειδικά επεξεργασμένο ξύλο ώστε να είναι ευχάριστο στην επαφή.
Έχει ειδικό σχήμα ώστε να διεισδύει σε βάθος και να ανακουφίζει απο τους πόνους των trigger points και τελικά απο τους πονοκεφάλους (όταν αυτοί είναι της αιτιολογίας που προαναφέραμε).
Κάθε πονοκέφαλος είναι μια διαφορετική υπόθεση
Σε κάθε περίπτωση ένας πονοκέφαλος μπορεί να έχει πολλές αιτιολογίες, κάποιες απο τις οποίες είναι σοβαρές. Επομένως ο μόνος ειδικός ώστε να αποφασίσει σε ποια μορφή πονοκεφάλου κατατάσσεται ο δικός σας, είναι ο εξειδικευμένος ιατρός.