Άσκηση

Clinical Pilates: Αποκαλύπτοντας τη μαγεία του.

Clinical pilates: Τι το διαφοροποιεί από το κλασσικό Pilates;

Το Pilates, που συχνά συνδέεται με ισορροπημένες κινήσεις και ενδυνάμωση πυρήνα του κορμού, έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα με την πάροδο των ετών. 

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν διακριτοί κλάδοι του Pilates, συμπεριλαμβανομένου του Clinical Pilates

Σε αυτό το blog post, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο του Clinical Pilates και θα αποκαλύψουμε τις κύριες διαφορές του από την κλασική μέθοδο Pilates.

Η γένεση του Clinical Pilates 

Ο Joseph Pilates, ο δημιουργός της μεθόδου Pilates, ανέπτυξε τις ασκήσεις του στις αρχές του 20ου αιώνα. Σκοπός του ήταν να αποκαταστήσει τραυματισμένους στρατιώτες και να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τη δύναμη και την κινητικότητά τους. 

Ενώ η κλασική μέθοδος Pilates είναι εξαιρετική για γενική γυμναστική και ενδυνάμωση, δεν σχεδιάστηκε ειδικά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Clinical Pilates, από την άλλη πλευρά, γεννήθηκε από την ανάγκη για μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στην αποκατάσταση. Μια προσέγγιση με συγκεκριμένα όρια, τεχνικές και εφαρμογές ακολουθώντας όμως τις βασικές αρχές του Joseph Pilates.

Συνδυάζει τις αρχές του κλασικού Pilates με σύγχρονες τεχνικές φυσιοθεραπείας και αρχές κινησιολογίας, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την αποκατάσταση από τραυματισμούς και χρόνιες παθήσεις.

Ποιες είναι όμως οι 4 βασικές διαφορές των κλασσικού Pilates από το Clinical Pilates;

1. Η εξατομίκευση είναι το κλειδί

Μία από τις πρωταρχικές διαφορές μεταξύ του Clinical Pilates και του κλασικού Pilates είναι το επίπεδο εξατομίκευσης

Οι συνεδρίες Clinical Pilates διεξάγονται συχνά ένας προς έναν ή σε μικρά γκρούπ ατόμων με παρόμοιο πρόβλημα, με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή που προσαρμόζει τις ασκήσεις ώστε να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους περιορισμούς βάσει της παθολογίας.

Αυτή η προσωπική επαφή διασφαλίζει ότι οι ασκήσεις είναι τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικές. Η στόχευση είναι τόσο ισχυρή, που τα αποτελέσματα είναι συχνά εντυπωσιακά.

Στα κλασικά μαθήματα Pilates, η προσέγγιση είναι πιο γενική, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό. 

Ενώ αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για μια συνολική φυσική κατάσταση, μπορεί να μην είναι τόσο κατάλληλο για όσους έχουν μοναδικές απαιτήσεις υγείας ή αποκατάστασης.

Ουσιαστικά το Clinical Pilates είναι η απάντηση σε όσους ‘φοβούνται΄να ενταχθούν σε ένα τμήμα άσκησης εξαιτίας κάποιας ενόχλησης, τραυματισμού, χρόνιου πόνου ή παθολογίας.

2. Εστίαση στην αποκατάσταση

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Clinical Pilates χρησιμοποιείται κυρίως για την αποκατάσταση. Συχνά συστήνεται από τους επαγγελματίες υγείας για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως:

Μυοσκελετικοί τραυματισμοί: Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας για παθήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη, η αρθρίτιδα και οι τραυματισμοί των αρθρώσεων. Επίσης έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε διαταραχές της στάσης σώματος και σε άτομα με κακή εργονομία.

Νευρολογικές παθήσεις: Τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Πάρκινσον μπορούν να επωφεληθούν από το Clinical Pilates για να βελτιώσουν την ισορροπία και τον συντονισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο instructor να έχει τέλεια γνώση τόσο της αποκατάστασης νευρολογικών παθήσεων όσο και της μεθόδου πιλατες. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ασκούμενος να έχει ανάποδα αποτελέσματα από τα προσδωκόμενα.

Προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα: Το Clinical Pilates προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο για τις μέλλουσες και νέες μητέρες να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τυχόν ειδικά θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Επίσης πρέπει το άτομο που καθοδηγεί την άσκηση να έχει εξειδικευμένη γνώση σε άσκηση εγκύων.

3. Ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνικών

Το Clinical Pilates παίρνει τις βασικές αρχές του κλασικού Pilates και τις συνδυάζει με σύγχρονες φυσιοθεραπευτικές και εμβιομηχανικές γνώσεις. 

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους θεραπευτές να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά συγκεκριμένα ζητήματα παθολογίας και χρόνιου πόνου αλλά και μετεγχειρητικά περισταστικά.

Με την ενσωμάτωση αυτών των σύγχρονων τεχνικών, το Clinical Pilates μπορεί να στοχεύσει σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και κινητικά μοτίβα, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο στη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων.

Το εξειδικευμένο βιβλίο Teaching pilates for postural faults, illness and injury

4. Παραλλαγή του εξοπλισμού

Το κλασικό Pilates περιλαμβάνει συχνά τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως το reformer, το Cadillac και η καρέκλα Wunda

Το Clinical Pilates μπορεί επίσης να ενσωματώνει αυτά τα εργαλεία, αλλά η έμφαση δίνεται περισσότερο στις ασκήσεις με βάση το στρώμα, οι οποίες είναι προσιτές σε ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων. Ο εξοπλισμός στο Clinical Pilates είναι συχνά απλός και προσιτός.

Αυτή η απλότητα επιτρέπει την ευκολότερη προσαρμογή στις συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών. Αυτή η απλότητα είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το clinical pilates είναι πλέον τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους φυσικοθεραπευτές και τα κέντρα αποκατάστασης.

Clinical Pilates - Μια θεραπευτική λύση της σύγχρονης φυσικοθεραπείας

Συνοψίζοντας, ενώ το κλασικό Πιλάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή για γενική φυσική κατάσταση και ευλυγισία, το Clinical Pilates είναι ιδανικό ως επιλογή θεραπευτικής άσκησης. Απαιτεί εξαιρετική γνώση ανατομίας, κλινικού συλλογισμού και θεραπευτικής παρέμβασης, καθώς οι ασκούμενοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Η εξατομικευμένη προσέγγισή του, η εστίαση στην αποκατάσταση, η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνικών και η προσαρμοστικότητά του το διαφοροποιούν από την κλασική μέθοδο Pilates και το καθιστούν ένα υπέροχο εργαλείο των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την κίνηση.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password