Ορθωτικά πέλματα

Ιατρικά Ορθοπεδικά Πέλματα Formthotics – Μια διαφορετική μέθοδος πελμάτων

                                                    95c7bd1922e9fcedc1d6ace421cc146d.jpg

Ο παραδοσιακός και ευρέως γνωστός τρόπος κατασκευής ορθοπεδικού πέλματος είναι το πελματογράφημα.

Ο ασθενής αξιολογείται βάση μετρήσεων του πελματογράφου σε στάση και βάδιση, οι ψηφιακές μετρήσεις αποστέλλονται σε ένα εργοστάσιο κατασκευής και το ορθοπεδικό πέλμα έρχεται έτοιμο μετά από 1-2 εβδομάδες.

Η όλη διαδικασία ωστόσο έχει κάποια ελλειμματικά στοιχεία τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στον θεραπευτικό κόσμο.

Οι ενστάσεις ορισμένων θεραπευτών συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία :

  • Πως μπορεί ο πελματογράφος να μετρήσει αποκλίσεις σε ανώτερες αρθρώσεις;
  • Πως διασφαλίζουμε το γεγονός ότι στη δυναμική μέτρηση ο ασθενής βαδίζει φυσιολογικά όπως στην καθημερινότητα του;
  • Ακόμα και αν η μέτρηση είναι πλήρης, πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ανατομικές δομές του ασθενούς είναι έτοιμες να δεχθούν την πλήρη διόρθωση που προτείνει ο πελματογράφος;
  • Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής πονά ή θέλουμε να κάνουμε τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του ορθοπεδικού πέλματος;
  • Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ορθοπεδικό πέλμα θα προσαρμόζεται σε περισσότερα από 2 ζευγάρια παπουτσιών;
  • Τελικά είμαστε σίγουροι πως με το αποτύπωμα των πιέσεων του πέλματος μπορούμε να αξιολογήσουμε σημαντικά στοιχεία όπως την κινητικότητα της πελματιαίας απονεύρωσης, τον μηχανισμό λειτουργίας της απονεύρωσης σε σχέση με το μέγα δάκτυλο και το γόνατο, την ικανότητα του άκρου ποδός να υπτιάσει ώστε να ολοκληρωθεί σωστά ο κύκλος της βάδισης, την κατεύθυνση του άξονα της υπαστραγαλικής;

Αυτά και άλλα ερωτήματα αποτέλεσαν την αφετηρία ώστε να δημιουργηθεί το σύστημα αξιολόγησης, τα υλικά, ο τρόπος διαμόρφωσης και η διαδικασία εφαρμογής των εξειδικευμένων ορθοπεδικών πελμάτων της Formthotics. 

 

                         Formthotics-in-shoe-1024x683.jpg  

H Formthotics σε συνεργασία με την Foot Science θεσμοθέτησαν το σύστημα των 6 βημάτων αξιολόγησης και 6 βημάτων διαμόρφωσης.

Η αξιολόγηση ξεκινά με τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και συνεχίζεται σε ύπτια θέση ώστε σε ανοικτή κινητική αλυσίδα να αξιολογηθεί η κινητικότητα  αλλά και η εικόνα των κάτω άκρων, χωρίς τη φόρτιση του βάρους του σώματος.

                                                Formthotics-6-tests-test-1a-5573-0018-683x1024.jpg           

Μετά τη συλλογή κλινικών ευρημάτων, συνεχίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης σε όρθια θέση με παρατήρηση, αξιολόγηση θέσης άκρου ποδός σύμφωνα με το Foot Posture Index (FPI), ειδικά τέστ αξιολόγησης της λειτουργίας όλων των μηχανισμών που συμμετέχουν στον κύκλο της βάδισης, δοκιμασίες ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας και εμβιομηχανικών λειτουργιών άκρου ποδός.

                                                  Formthotics-6-tests-test-4a-5573-0034-683x1024.jpg

Τα ευρήματα από την παραπάνω εξέταση μας οδηγούν σε ένα κλινικό συλλογισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα επιλέξουμε το κατάλληλο ορθοπεδικό πέλμα και θα το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να επιφέρουμε τη διόρθωση που επιθυμούμε.

Η όλη διαδικασία γίνεται παρουσία του ασθενούς. Έτσι και η  διαμόρφωση γίνεται στο 1ο κιόλας  ραντεβού πάνω στα πόδια του πελάτη μας, κάτι που μας επιτρέπει να κάνουμε διορθώσεις μέχρι εκείνο το σημείο που νιώθει άνετα ο ασθενής αλλά και να του παραδώσουμε άμεσα τα ορθοπεδικά πέλματα του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα καθορίσει κατά πόσο το άτομο θα είναι δεκτικό να φορέσει το ορθοπεδικό πέλμα σε καθημερινή βάση για αρκετές ώρες, ώστε να έχουμε τελικά τις διαφοροποιήσεις  εκείνες στην εμβιομηχανική λειτουργία,  που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Το ορθοπεδικό πέλμα της Formthotics είναι δυναμικό, που σημαίνει πως αφενός επιδέχεται συνεχείς  διορθώσεις , αφετέρου το υλικό είναι θερμοδιαμορφούμενο και προσαρμόζεται διαρκώς στο πέλμα του ασθενούς χωρίς  να χάνει τις δικές μας διορθώσεις.

Η χρήση του πελματογράφου είναι προαιρετική, καθώς η αξιολόγηση μας είναι πλήρης. Ωστόσο εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει και τα στοιχεία της πελματογραφίας φυσικά και μπορεί.

Τέλος τα υλικά της εταιρείας είναι μαλακά και εύκαμπτα ώστε να μην δημιουργούν ενοχλήσεις στις ήδη ερεθισμένες δομές, ενώ ταυτόχρονα διέπονται από μοναδικά χαρακτηριστικά όπως η προαναφερθείσα ικανότητα θερμοδιαμόρφωσης, η ειδική χάραξη της κάτω επιφάνειας, η βαθειά τρισδιάστατη θέση πτέρνας, ο αφρός κλειστού κυττάρου formax κ.α

                                       Formthotics-Medical-stack-1024x768.jpg

Με όλους τους παραπάνω τρόπους η εταιρεία Formthotics κατάφερε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της θεραπευτικής κοινότητας και να προσφέρει το καλύτερο ορθοπεδικό πέλμα της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο!

Η Healthaction είναι υπερήφανη καθώς αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο των υλικών στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ήδη ένα ισχυρό δίκτυο συνεργαζόμενων θεραπευτηριών σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε τα χαρακτηριστικά εδώ :Πάτοι για παπούτσια Formthotics

Θέλετε περισσότερες πληροφοριες; Καλέστε μας 2130996505

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής BSc, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password