Ισορροπία - Ιδιοδεκτικότητα

Ιδιοδεκτικοί υποδοχείς - Οι 4 βασικοί τύποι που πρέπει να γνωρίζεις

Οι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς διαδραματίζουν έναν πολύ βασικό ρόλο στην ισορροπία και την κιναίσθηση.

Ιδιαίτερα για έναν φυσικοθεραπευτή, η επανεκπαίδευση των ασθενών σε ιδιοδεκτικά ερεθίσματα μετά από μυοσκελετικό τραυματισμό είναι από τα σημαντικότερα στάδια της αποκατάστασης.

Ποια είναι όμως τα είδη ιδιοδεκτικών υποδοχέων και που βρίσκονται;

Οι 4 βασικοί τύποι – ιδιοδεκτικοί υποδοχείς – είναι οι εξής

1)      1.Μέσα στην άρθρωση ,και συγκεκριμένα στο αρθρικό θύλακα, θα βρούμε ειδικούς ιδιοδεκτικούς αρθρικούς κιναισθητικούς υποδοχείς. Με κάθε απλή ή σύνθετη κίνηση, στέλνουν χρήσιμες πληροφορίες στον εγκέφαλο για το είδος της κίνησης και τη θέση της άρθρωσης.

2)      2.Οι σκελετικοί μυς φιλοξενούν νευρομυϊκούς υποδοχείς. Η ποσότητα αυτών των υποδοχέων είναι πολύ μεγαλύτερη στα πόδια. Αυτό οφείλεται στον σημαντικό τους ρόλο καθώς δίνουν πληροφόρηση στον εγκέφαλο σχετικά με το μήκος των μυϊκων ινών κάθε στιγμή. Αυτήξ η πληροφόρηση θα αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που θα κοθορίσουν την αύξηση ή τη μείωση της μυϊκής σύσπασης καθώς και την ταχύτητα σύσπασης του μυός.

3)     3. Ακριβώς εκεί που ενώνεται η γαστέρα του μυός με τον τένοντα οι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς, γνωστοί και ως τενόντια όργανα Golgi, βρίσκονται για να στείλουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο διάτασης του μυός. Είναι πολύ σημαντικοι υποδοχείς καθώς μπορούν να αποτρέψουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

                                        

4)      4.Ένας σωστός θεραπευτής δεν θα πρέπει να ξεχνα ότι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς υπάρχουν και στο λαβύρινθο του αυτιού. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ισορροπία, και πολλές φορές μια διαφοροδιάγνωση θα μας δείξει πως όσο και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ιδιοδεκτικότητας με τους παραπάνω τρείς υποδοχείς, πάντα θα μας λείπει ένα σημαντικό κομμάτι αν δεν τους λάβουμε υπόψιν.

Φυσικά είναι αυτονόητο πως η ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ επηρεάζεται και από άλλες αισθήσεις όπως όραση, αφή κλπ.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως η εξάσκηση της ιδιοδεκτικότητας μετά από έναν μυοσκελετικό τραυματισμό αφενός είναι υψίστης σημασίας αφετέρου χρήζει σωστής αξιολόγησης ώστε να καταλάβουμε ποιοι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς έχουν το πρόβλημα.

Πρέπει ο θεραπευτής να μπορεί να κατάλαβει ξεκάθαρα σε ποιά μυοσκελετική δομή υπάρχει πρόβλημα.

Η χρήση εξειδικευμένων και στοχευμένων ασκήσεων ή διατάσεων ή κινήσεων θα φέρει γρηγορότερα το αποτέλεσμα και θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως οι γενικευμένες ασκήσεις χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να επιφέρει ακόμα και επανατραυματισμό!

Πλέον μεγάλες εταιρείες, όπως η Pedalo, κατασκευάζουν όργανα άσκησης ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας ώστε να διευκολύνεται το θεραπευτικό και κλινικό έργο των επαγγελματιών υγείας.

Δείτε εδώ ποιά είναι τα βασικά εργαλέια εξάσκησης της ιδιοδεκτικότητας

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password