-
-
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
-
-
-
- Ζέρσεϋ
- Επίδεσμοι δακτύλων
- Ελαστικοί Επίδεσμοι
- Tape συγκράτησηs
- Περιποίηση δέρματος και έλκους
- Εργαλεία μέτρησης και θεραπείας
- Ανομοιόμορφα υποστρώματα
- Αφρώδη υποστρώματα και επιθέματα
- Πακέτα Υλικών Θεραπείας
- Αυτοπερίδεση - Περίδεση ύπνου
- Βοηθήματα εφαρμογής ενδυμάτων
- Ενδύματα διαβαθμισμένης συμπίεσης
- Προστατευτικά μπάνιου
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Μυοσκελετικά
- Θεραπευτική άσκηση
- Εμβιομηχανική - Κινησιολογία
- Manual Therapy
- Κλινικός συλλογισμός
- Θεραπευτικές τεχνικές
- Trigger Points
- Διαχείριση περιτονίας
- Νευρολογικά
- Taping - Περίδεση
- Ανατομία - Φυσιολογία
- Εναλλακτικές θεραπείες
- Βελονισμός
- Αφίσες ανατομίας
- Λεξικά
- Οίδημα - Λεμφοίδημα
- Ψυχολογία
- Οστεοπαθητική
- Aναπνευστική/Καρδιαγγειακή φυσικοθεραπεία
- Αθλητική φυσικοθεραπεία
- Προσφορές
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- ESSENTIALS
- SUPER OFFERS
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- BLOG
-
BRANDS
-
- Wishlist
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - 'Οσα πρέπει να γνωρίζεις
Οστεοαρθριτιδα γονατος – Όσα πρεπει να γνωριζεις
Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και συμβαίνει συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.
Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί σταδιακά να λεπτύνει και αυτή είναι μια σχετικά φυσιολογική εξέλιξη λόγω της φθοράς που υπόκειται από την πάροδο της ηλικίας. Ωστόσο αυτή η φθορά έχει σαν αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση των αρθρικών επιφανειών και να προκαλείται ένας σταδιακά εξελισσόμενος πόνος μαζί με δυσλειτουργία.
Έχω οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Εάν βιώνετε καθημερινό πόνο στο γόνατο και έχετε ακόμα τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω σημάδια, είναι πολύ πιθανό να έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
• Ηλικία άνω των 50 ετών
• Πρωϊνή δυσκαμψία στην άρθρωση που διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά
• Ακούτε περίεργους ήχους από το γόνατο κατά την φυσιολογική κίνηση
• Ευαισθησία οστικής φύσεως κατά το άγγιγμα της περιοχής
• Μεγέθυνση των οστών της περιοχής
• Πρήξιμο και υγρό στην άρθρωση
Πρέπει να κάνω απεικονιστικές εξετάσεις;
Μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση, όπως μια μαγνητική τομογραφία, θα ήταν χρήσιμη περισσότερο για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις της περιοχής του γόνατος. Επίσης η μαγνητική μπορεί να καταδείξει το βαθμό στον οποίο έχει αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Ενδιαφέρον είχε μια ανασκόπηση των Culvenor et al., το 2019 που έδειξε πως σε 63 έρευνες με μαγνητική τομογραφία, ατόμων άνω των 40 ετών βρέθηκε ένα ποσοστό εως 43% να έχει αναπτύξει οστεοραθρίτιδα γόνατος χωρίς όμως να έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα πόνου!
Επομένως μια απεικονιστική εξέταση μπορεί να μας δώσει χρήσιμα δεδομένα, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αποκλειστικό διαγνωστικό κριτήριο σε μια πιθανή ενόχληση στο γόνατο.
Ο ιατρός οφείλει να κάνει εκτενή εξέταση και διαφοροδιαγνωστικές δοκιμασίες πριν καταλήξει σε μια τελική διάγνωση.
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;
Σε μια ανασκόπηση 42 μελετών των Verhagen et al. (2019) σε σχεδόν 7000 παθόντες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η θεραπευτική άσκηση, επιβλεπόμενη από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό πλάνο για τη μείωση του πόνου και της δυσλειτουργίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Αν η θεραπευτική άσκηση συνδυαστεί με μια συντηρητική ανταλγική αντιμετώπιση με χρήση φυσικών μέσων τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά και αυτό είναι πλέον καθολικά αποδεκτό από την ιατρική επιστημονική κοινότητα.
Πλέον είναι στη διάθεση των φυσικοθεραπευτών ακόμα και έτοιμα δοκιμασμένα φυσικοθεραπευτικά πλάνα που εξασφαλίζουν πως το αποτελέσμα της θεραπείας θα είναι το μέγιστο δυνατό! Τα πλάνα αυτά έχουν δοκιμαστεί και βελτιστοποιηθεί μετά από χρόνια πρακτικής εμπειρίας από διακεκεριμένους φυσικοθεραπευτές και ορθοπαιδικούς ιατρούς.
Το βιβλίο του Brotzman, Ορθοπαιδική αποκατάσταση στην κλινική πράξη, είναι το καλύτερο παράδειγμα και αποτελεί το 'χρυσό κανόνα' στα πρωτόκολλα φυσικοθεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος αλλά και για όλα τα μυοσκελετικά και μετεγχειρητικά περιστατικά.
Θα με βοηθούσε μια θεραπεία με ένεση κορτιζόνης;
Ο γιατρός σας έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, και πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπευτική επιλογή της ενέσιμης κορτιζόνης μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο.
Ωστόσο λάβετε υπόψιν και την παρακάτω πρόφατη έρευνα του 2020. Σε αυτή την έρευνα των Dayle et al.συμμετέιχαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μέσω συνδυασμού εξέτασης, x-ray και μαγνητικής τομογραφίας γόνατος.
Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 2 group, ένα το οποιό ακολούθησε φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση και ένα το οποίο ακολούθησε θεραπεία με ενέσεις κορτιζόνης.
Μετά από 4 εβδομάδες τα 2 group είχαν ακριβώς την ίδια βελτίωση τόσο σε πόνο όσο και σε λειτουργικότητα.
Όμως μετά από 12 μήνες, τα άτομα που ακολούθησαν το δρόμο της φυσικοθεραπείας είχαν πολύ καλυτερη εικόνα και συνέχιζαν να παρατηρούν βελτίωση στην καθημερινότητα τους.
Τα άτομα που ακολούθησαν την αγωγή της ενέσιμης κορτιζόνης (με μέσο όρο 2,6 ενέσεις στους 12 μήνες), δεν παρουσίασαν πρόοδο και έμειναν στην ίδια κατάσταση μετά το πρώτο 4μηνο.
Τι άλλο μπορεί να με βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Αν δεν έχετε δοκιμάσει φαρμακευτική αγωγή κατά του πόνου ίσως θα μπορούσε να σας βοηθήσει τις περιόδους των επώδυνων κρίσεων.
Επίσης η εφαρμογή κρυοθεραπείας (είτε με κρύο επίθεμα είτε με μια απλή συσκευασία από παγωμένο αρακά) μετά από έντονη δραστηριότητα είναι μια καλή λύση για τον περιορισμό των ενοχλήσεων.
Η διαχείριση του βάρους σας και η διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα είναι σίγουρα μια πολύ καλή λύση, καθώς λιγότερα κιλά σημαίνει λιγότερη πίεση και καταπόνηση στην άρθρωση του γόνατος.
Η τοποθέτηση ορθωτικών πελμάτων στα παπούτσια σας είναι επίσης μια σοφή επιλογή, καθώς η διόρθωση του τρόπου που το πέλμα σας έρχεται σε επαφή με τις επιφάνειες κατά τη βάδιση μπορεί να γλιτώσει το γόνατο σας από μεγάλες καταπονήσεις.
Τέλος η χρήση ενός νάρθηκα γόνατος, για μικρό χρονικό διάστημα όταν είστε σε φάση μεγάλου πόνου, είναι μια συντηρητική λύση εκλογής.
Θα χρειαστώ μια αρθροπλαστική γόνατος;
Η αρθροπλαστική γόνατος είναι ένα χειρουργείο απαραίτητο μόνο σε στην περίπτωση που το γόνατο έχει υποστεί τεράστια φθορά, η κινητικότητα έχει περιοριστεί σημαντικά, η δυσλειτουργία είναι μεγάλη και ο πόνος είναι παρών ακόμα και στην ξεκούραση.
Το συγκεκριμένο χειρουργείο θεωρείται ως μεγάλο και επίπονο και είναι το τελευταίο θεραπευτικό μέσο αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές (φυσικοθεραπείας, στεροειδη, φαρμακευτική αγωγή)
Η απόφαση φυσικά είναι στα χέρια του θεράποντος ιατρού ο οποίος θα πρέπει να σας ενημερώσει για τα προσδόκιμα αποτελέσματα, τη μετεγχειρητική αποκατάσταση και το χρόνο ζωής της τεχνητής άρθρωσης.