Μυοσκελετικά

Προπλάσματα – Πόσο χρήσιμα είναι τελικά;

Προπλάσματα – Όταν η αγορά σημαίνει επένδυση

Τα προπλάσματα είναι αναμφίβολα μια σχεδόν απαραίτητη πλεόν προσθήκη σε κάθε ιατρείο, θεραπευτήριο ή εκπαιδευτικό φορέα. Τα ωφέλη από μια τέτοια αγορά είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Γνώση, εκπαίδευση, χρηστικότητα στην κλινική πράξη αλλά και επαγγελματισμός είναι μερικά από τα »κέρδη» μέσα από απο την αγορά ενός (ή και περισσοτέρων) προπλάσματος.

                               6052_1_web_1L6zx9JEsZm0Vb.jpg

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και την διακοσμητική χροιά που προσδίδει ένα ποιοτικό πρόπλασμα. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα πρόπλασμα φαντάζει περισσότερο σαν επένδυση παρά σαν καταναλωτική αγορά.

Προπλάσματα στην εκπαίδευση

Όσοι ετοιμάζονται να μπούν στα επαγγελματικά πεδία της επιστήμης της υγείας, περνούν από εξαντλητικά στάδια απόκτησης γνώσης.

Τα προπλάσματα είναι σημαντικός σύμμαχος σε αυτή τη »μάχη» για γνώση καθώς προσφέρουν οπτική και απτική επαφή με μια σειρά ανατομικών δομών, που σε άλλη περίπτωση θα έβλεπαν μόνο σε βιβλία μέχρι τουλάχιστον να βρεθούν σε μια αίθουσα ανατομίας πτώματος κάποιου νοσοκομείου.

Ορισμένες ειδικότητες, όπως οι φυσικοθεραπευτές ή οι νοσηλευτές, έχουν δύσκολη πρόσβαση σε μαθήματα ζωντανής ανατομίας οπότε τα προπλάσματα είναι μια φανταστική ευκαιρία να έχουν επαφή με εσωτερικές δομές.

προπλάσματα

                                                Ο Oscar είναι διάσημος και ευπώλητος σκελετός ανατομίας στην Ευρώπη

Όμως και για τους εκπαιδευτές, εισηγητές και καθηγητές τα προπλάσματα είναι άκρως απαραίτητα. Μπορούν με άμεση hands on  επαφή να δείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη μορφή και λειτουργία όλων των ανατομικών κατασκευών.

Μπορούν να αναδείξουν επίσης το πραγματικό μέγεθος, τη συσχέτιση διαφορετικών δομών και σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ ανθρώπινος σκελετός) ακόμα και την υφή της δομής που περιγράφουν. Το μάθημα γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον, διαδραστικό και παραγωγικό για δασκάλους και φοιτητές.

Προπλάσματα στον επαγγελματικό χώρο

Όλοι μας έχουμε επισκεφτεί κάποιο ιατρείο ή θεραπευτήριο και η παρουσία ενός ποιοτικού ανατομικού προπλάσματος θα μας έχει τραβήξει την προσοχή.

Η αλήθεια είναι πως τα ανατομικά μοντέλα φαντάζουν εντυπωσιακά στα μάτια των ασθενών, που πιθανώς, δεν έχουν ξαναδεί μέλη του σώματος τους τόσο κοντά και τόσο ζωντανά.

Πέρα από τον αρχικό όμως εντυπωσιασμό και την αίσθηση επαγγελματισμού που αποπνέουν, τα προπλάσματα έχουν και σημαντική χρηστικότητα στην θεραπευτική διαδικασία.

Ο επαγγελματίας υγείας, κατέχοντας ένα πρόπλασμα, έχει την ευκαιρία να καταδείξει, παραστατικά και με λεπτομέρεια, τόσο στοιχεία γύρω από την παθολογία του ασθενούς όσο και να καθορίσει τον θεραπευτικό στόχο επιδεικνύοντας το σωστό τρόπο λειτουργίας της δομής που θα μπεί στη θεραπευτική διαδικασία.

Η εκπαίδευση των ασθενών, η επεξήγηση του προβλήματος και ο διαδραστικός τρόπος μετάδοσης γνώσης για το πρόβλημα που υπάρχει, αυξάνει τα ποσοστά θεραπευτικής επιτυχίας.

                     προπλάσματα ανατομίας

                                               Δείξτε στους ασθενείς σας με ακρίβεια το πρόβλημα και τη θεραπευτική λύση.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ασθενής καταλαβαίνει ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα, νιώθει ασφάλεια και σιγουριά έχοντας τη γνώση αλλά και κατανοεί καλύτερα το θεραπευτικό στόχο, συμβάλλοντας και αυτός ενεργητικά πλέον.

Τα οπτικά ερεθίσματα που έχει λάβει είναι σαφώς πιο σημαντικά από τη λεκτική πληροφόρηση με ιατρικούς, πολλές φορές δυσνόητους, όρους.

Ο θεραπευτής από την άλλη γλιτώνει χρόνο και κόπο καθώς όλα γίνονται σαφώς πιο κατανοητά και ξεκάθαρα. Δημιουργείται μια καλυτερη σχέση με τον ασθενή και όλοι γνωρίζουμε πλέον πόσο σημαντικό είναι αυτό στη θεραπευτική διαδικασία.

Η τελική αίσθηση που αφήνει ένα πρόπλασμα στον ασθενή είναι μια αίσθηση πληρότητας, γνώσης και επαγγελματισμού, που σίγουρα θα εκτιμηθεί και αναφερθεί σε μελλοντικές παραπομπές άλλων ασθενών.

Η Healthaction συνεργάζεται με την πρωτοπόρο Erler Zimmer Germany και σας παρέχει τα ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα προπλάσματα στις καλύτερες τιμές.

Στέφανος Μοροχλιάδης

BSc, MT, RT, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password