Μυοσκελετικά

Tennis Elbow – 13 μη χειρουργικά tips για την αντιμετώπιση του

Η πλειοψηφία – κοντά στο 95% – των περιπτώσεων επικονδυλίτιδαςtennis elbow μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με εξαιρετικά συνήθως αποτελέσματα.

                             tennis elbow

Υπάρχει μια σειρά μη χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών διαθέσιμες για τους θεραπευτές και τους ασθενείς τους, μεταξύ των οποίων ο βελονισμός και η φυσικοθεραπεία, και αυτές θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

Οι συντηρητικοί λοιπόν τρόποι αντιμετώπισης συνοψίζονται ως εξής

 1. Ξεκούραση και παρακολούθηση :  Πολλές φορές η ανάπαυση από τις επώδυνες δραστηριότητες και η παρακολούθηση της έντασης των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρκετή για την ανακούφιση και την ίαση του τραυματισμού.
 2. Πρωτόκολλο άμεσης αντιμετώπισης, Ο συνδυασμός ανάπαυστης, παγοθεραπείας, επιδεσμικής συμπίεσης και τοποθέτησης σε ανάρροπη θέση είναι μια λύση πρώτης εκλογής στη θεραπεία της επικονδυλιτιδας. Έτσι μαζί με την ξεκούραση μπορούμε να εφαρμόσουμε παγοκύστες στην περιοχή πάντα τυλιγμένες σε κάποιο ύφασμα για 15-20 λεπτά κάθε 3 ώρες. Συμπιεστικά ενδύματα αγκώνα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στην περιοχή και τέλος καλό θα είναι το τραυματισμένο άνω άκρο να τοποθετηθεί σχετικά ψηλά (πάνω από το ύψος της καρδιάς) με τη βοήθεια πχ ενός μαξιλαριού. Όλα τα παραπάνω είναι ικανά από μόνα τους να προσφέρουν αποτελεματική βοήθεια ειδικά σε περιπτώσεις άμεσου τραυματισμού.
 3. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, το ibuprofen ή naproxen μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πόνου και της φλεγμονής των ιστών.
 4. Κρυοθεραπεία – κρυομάλαξη κατά την οποία πάγος εφαρμόζεται απευθέιας στο δέρμα και με κυκλικές κινήσεις συνοδευόμενες από ήπια πίεση γίνεται ένας τύπος μάλαξης. Εδώ η εφαρμογή του πάγου θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 5 λεπτά και μέχρι 2 φορές τη μέρα. Αυτοί οι περιορισμοί μαζί με την προσοχή για πιθανές αντενδείξεις θα αποτρέψουν πιθανή δερματική βλάβη.
 5. Εν τω βάθει μάλαξη συνοδευόμενη από αρθρική κινητοποίηση (manual therapy).  Αυτή η θεραπευτική λύση μπορεί να λάβει χώρα μόνο από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή ή χειροπρακτικό και ουσιαστικά επιδρά στην εμβιομηχανική της περιοχή και όλους τους νευρο- μηχανο υποδοχείς.
 6. Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό προστατευτικό επίδεσμο, ώστε να αποτρέψεται τις επώδυνες κινήσεις και να βοηθήσετε τους τραυματισμένους ιστούς να αποκατασταθούν.
 7. Βελονισμός. Αυτή η πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος περιλαμβάνει την χρήση βελόνας βελονισμού και την εισοδό της μέσω της επιδερμίδας σε ειδικά σημεία βελονισμού με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και τη διευκόλυνση της ίασης.
 8. Βελονισμός με χρήση ξηράς βελόνας( Dry–needling), όπου μια βελόνα βελονισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πιθανών μυοπεροτονιακών σημέιων πυροδότησης πόνου(trigger points) τόσο στην παθούσα περιοχή όσο και σε περιφερικά αναφεόμενα σημεία. Ο βελονισμός με χρήση ξηράς βελόνας πραγματοποιείται από ειδικό θεραπευτή εκπαιδευμένο στη μέθοδο.
 9. Αλλαγές τεχνικής δραστηριότητας η οποία περιλαμβάνει την ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με το μηχανισμό κάκωσης και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τον τραυματισμό αλλά κυρίως πιθανές αλλαγές στην τεχνική και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην επώδυνη δραστηριότητα.
 10. Φυσικοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα περιλαμβανομένων του βελονισμού και βελονισμού με ξηρά βελόνα αλλά και με έμφαση στην χρήση άλλων φυσικών μέσων και ειδικών ασκήσεων αποκτάστασης.
 11. Shock wave therapy (SWT) ένα φυσικό μέσο που μαζί με το Tecar  μπορούν να προσφέρουν μια επιπλέον θεραπευτική ώθηση μέσω ενεργοποίησης του κυτταρικού μεταβολισμού και περιλαμβάνονται στα εργαλεία της φυσικοθεραπείας.
 12. Τοπική χρήση στεροϊδών ή/και κορτιζονούχας γιέλης ώστε να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος.
 13. Ενέσιμη έγχυση κορτικοστεροειδών ουσιών στην οποία φαρμακευτικό σκεύασμα εγκεκριμένο εγχύεται από ιατρό ακριβώς πάνω στον τραυματισμένο τένοντα.

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής Bcs, MT, RT

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password