Kinesiology tape

Kinesiotape : Απαντάμε στις συχνότερες ερωτήσεις ασθενών και θεραπευτών

Τι είναι το kinesio tape;

Το kinesiotape είναι μια ελαστική, βαμβακερή, αναπνεούσα ταινία που τοποθετείται σε προκαθορισμένες ανατομικές διαδρομές με βάση συγκεκριμένες τεχνικές τοποθέτησης.

Η ελαστικότητα τους επιτρέπει την ύπαρξη έστω και μειωμένης κίνησης και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνει τον πόνο και το οίδημα, να σταθεροποιεί τις αρθρώσεις χωρίς να τις ακινητοποιεί και να δημιουργεί χώρο ανάμεσα στις δερματικές στοιβάδες και τον επιφανειακό μυϊκό ιστό.

Πότε να χρησιμοποιήσω ένα kinesiotape;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το kinesiotape στις παρακάτω περιπτώσεις

1. Προώθηση μυϊκής αποκατάστασης και αναχαίτιση/πρόληψη τραυματισμών

2. Μείωση πόνου κατά την κίνηση

3. Ιδιοδεκτική σταθεροποίηση αρθρικών κινήσεων

4. Μείωση οιδήματος και πρηξίματος

5. Αποσυμπίεση ιστών μεταξύ δέρματος και επιφανειακών μυών

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ kinesiotape;

Η χρήση του kinesiotape μπορεί να είναι καθημερινή και να διαρκέσει για όσο χρόνο χρειαστεί ως ότου δείτε το αναμενόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το μόνο ‘εμπόδιο’ που μπορεί να συναντήσετε είναι η ευαισθησία του δέρματος από την συνεχή εφαρμογή και αποκόλληση της ταινίας.

Να χρησιμοποιώ το kinesiotape πριν ή μετά τις δραστηριότητες μου (εργασία, προπόνηση, αγώνας κλπ);

Τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα του kinesiotape προκύπτουν όταν έχουμε εφαρμόσει την ταινία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα.

Επομένως εφαρμόζουμε την ταινία κινησιολογίας πριν τη δραστηριότητα, τη διατηρούμε κατά τη διάρκεια αυτής και ελέγχουμε την κατάσταση της αμέσως μετά το τέλος της δραστηριότητας ώστε να τη διατηρήσουμε ή να την αντικαταστήσουμε άμεσα. 

Το kinesiotape βοηθά στην επιτάχυνση της αποκατάστασης τραυματισμών;

Ναι, το kinesiotape έχει αποδειχθέι κυρίως εμπειρικά πως επιδρά καταλυτικά στην αποκατάσταση με 2 τρόπους: 

1ον με την μέιωση του οιδήματος 

2ον με την προστασία από επανατραυματισμούς μέσω της ιδιοδεκτικής σταθεροποίησης και της αποφυγής υπερδιάτασης ή υπερβολικής μυϊκής σύσπασης.

Μπορώ να αφήσω το kinesiotape και στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου;

Φυσικά και μπορείτε να παραμείνετε με το kinesiotape στον ύπνο. Μάλιστα η εμπειρική χρήση έχει αποδείξει πως η δράση των ελαστικών ταινιών λειτουργεί αθροιστικά: όσο περισσότερη συνεχόμενη χρήση κάνετε, τόσο καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και υποστήριξη θα έχετε. 

Είναι εντάξει να κάνω μπάνιο με το kinesiotape;

Εξαρτάται από το tape που έχετε επιλέξει και την ποιότητα κατασκευής. Κάποια kinesiotapes έχουν αντοχή σε ιδρώτα και νερό, επομένως μπορείτε να κάνετε κανονικά το μπάνιο σας με αυτό, αρκεί να μην το παρακάνετε, να μην το τρίβετε και να μην είναι καυτό το νερό.

Σε κάθε περίπτωση το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να ξεκολλήσει το tape και να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με νέο. 

Το kinematic tape 3NS της Healthaction είναι αδιάβροχο και αναπνέον, επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο σας ή σε προπόνηση στο νερό.

Μπορώ να προκαλέσω κάποια βλάβη με τη χρήση του kinesiotape;

Το kinesiotape είναι ασφαλές σε γενικές γραμμές όμως θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ανοικτές πληγές: Δεν εφαρμόζουμε ΠΟΤΕ ταινίες κινησιολογίας σε ανοικτή πληγή, ούτε κοντά σε αυτή.
  • Θρόμβωση και ευαίσθητες επιφανειακές φλέβες: Αν γνωρίζουμε πως έχουμε ευαισθησία στις φλέβες μας, θρόμβο ή φλεβικό έλκος αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε kinesiotape καθώς η πιθανή βλάβη μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή. Αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με τον αγγειολόγο σας
  • Γενικότερη ευαισθησία στο δέρμα: Αν έχετε ευαίσθητο ή πολύ λεπτό δέρμα ή αν έχετε κάποια γνωστή αλλεργία καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση, καθώς υπάρχει κίνδυνος στην αφαίρεση της ταινίας να προκαλέσετε πληγές λόγω της κόλλας.

Μπορώ να βάλω kinesiotape μόνος μου;

Το kinesiotape απαιτεί γνώση ανατομίας και τεχνικής τοποθέτησης. Για το λόγο αυτό καλό είναι να τοποθετείται από τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή σας. Ωστόσο αν έχετε γνώση ή εμπειρία μπορείτε να τοποθετήσετε και μόνοι σας την ταινία κινησιολογίας σας. 

Υπάρχει και σχετικό βιβλίο με όλες τις τεχνικές τοποθέτησης βήμα βήμα και θα το βρείτε αποκλειστικά σε εμάς: Taping – Καν’το μόνος σου

Τι θα συμβεί αν τοποθετήσω λάθος το kinesiotape;

Συνήθως δεν πρόκειται να κάνετε κάποια σοβαρή ζημιά όπως πχ έναν τραυματισμό. Ωστόσο σε κακές τοποθετήσεις μπορεί να συμβούν τα παρακάτω:

Υπεροβολική χρήση ταινίας που κάνει την κίνηση άβολη

Έντονος περιορισμός κίνησης με κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού ή πόνου

Ακινητοποίηση λάθος περιοχής, με αποτέλεσμα την διατάραξη της εμβιομηχανικής της περιοχής και επακόλουθη λάθος κίνηση και τραυματισμό

Δυσλειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων

Μείωση αθλητικής απόδοσης

Αύξηση πόνου και δυσλειτουργίας

Επιπλέον κόστος από άσκοπη χρήση ταινίας κινησιολογίας ή την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης της

Πως θα αφαιρέσω το kinesiotape χωρίς να πονέσω;

Στην περίπτωση του kinesiotape ΔΕΝ ισχύει το παλιό κόλπο που κάναμε μικροί με την απότομη κίνηση αφαίρεσης του αυτοκόλλητου επίδεσμου (πχ Hansaplast).

Ο πιο ανώδυνος τρόπος αφαίρεσης είναι με τη χρήση ζεστού νερού (κατά προτίμηση με σαπούνι) και την σταδιακή ανασήκωση της ταινίας, κρατώντας σταθερό και τεντωμένο το δέρμα από κάτω.

Αν παρατηρείτε ερεθισμό του δέρματος να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί και αργοί, ενώ μπορείτε πάντα να διατηρείτε μια μικρή γωνίωση στην κίνηση (μην αφαιρείτε κάθετα την ταινία)

Τι σημαίνει το κάθε χρώμα του kinesiotape;

Τα χρώματα στο kinesiotape είναι καθαρά διακοσμητικά και δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Διαλέξτε το χρώμα που σας εκφράζει ή κάνετε συνδυασμό χρωμάτων κατά το δοκούν. Ορισμένοι θεραπευτές ωστόσο χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χρώματα για να θυμούνται πχ σε ποια χρονική φάση εφαρμογης βρίσκονται. 

Έχει το kinesiotape κάποιο φάρμακο ή χημική ουσία που απορροφάται από το δέρμα;

Όχι, το kinesiotaping λειτουργεί καθαρά με μηχανικό τρόπο. Διαβάστε περισσότερα για τον τρόπο που δρα το kinematic tape εδώ.

Μπορώ να αφήσω το kinesiotape επάνω μου για πολλές μέρες;

Ναι, εάν δεν προκύπτει λόγος αφαίρεσης ή αντικατάστασης μπορείτε να αφήσετε το kinesiotape για όσο χρόνο χρειαστεί.

Συνήθως τα tapes μπορούν να παραμείνουν για 4-7 μέρες, ανάλογα την χρήση, την ποιότητα του tape, το δέρμα, την τριχοφυϊα κλπ . Όταν αρχίσει να ξεκολλά είναι η ώρα να το αφαιρέσετε ή να το αλλάξετε με νέο.

Ποια είναι η διαφορά της ορθοπεδικής επίδεσης με την κινησιοεπίδεση;

Η ορθοπεδική επίδεση γνωστή και ως Athletic taping περιγράφει την τοποθέτηση σταθερής ταινίας επίδεσης και την πλήρη ακινητοποίηση της περιοχής εφαρμογής.

Η κινησιοεπίδεση χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της κλασσικής σταθερής επίδεσης αλλά επιτρέπει έναν βαθμό κίνησης χάρη στην ελαστικότητα εως και 40% του kinesiotape.

Το kinesiotape είναι για αποκλειστική χρήση στον αθλητισμό;

Φυσικά και όχι. Το kinesiotape εφαρμόζεται σε όλους τους τραυματισμούς και σε όλους τους ασθενείς, όταν το κρίνει απαραίτητο ο θεραπευτής. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί προληπτικά πριν από μια έντονη δραστηριότητα σε μια ανατομική περιοχή με ευαισθησία στους τραυματισμούς.

Μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στην περίπτωση λεμφοιδήματος, με ειδικό τρόπο (τεχνική ‘χταποδιού’), ώστε να μειωθεί το οίδημα γρηγορότερα.

Τι να κανω αν δεν κολλαει το kinesiotape;

Σε περίπτωση που δεν κολλάει επαρκώς το kinesiotape μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω : 

1. Τρίψτε την ΠΡΙΝ την εφαρμογή με οινόπνευμα. Έτσι θα αφαιρεθούν βρωμιές και λιπαρότητα ώστε η περιοχή θα είναι καταλληλότερη για εφαρμογές.

2. Κατά την εφαρμογή τρίψτε καλά την ταινία. Η θερμότητα που αναπτύσσεται με την τριβή, βοηθά την κόλλα να αλληλεπιδράσει καλύτερα με το δέρμα και να σταθεροποιηθεί το tape

3. Αν η περιοχή εφαρμογής έχει έντονη τριχοφυϊα ίσως χρειαστεί να την ξυρίσετε.

Είναι η μέθοδος kinesiotape επιστημονικά αποδεδειγμένη για την αποτελεσματικότητα της;

Αν και τα εμπειρικά στοιχεία από θεραπευτές και θεραπευόμενους αποφέρουν μια εξαιρετική εντύπωση για την αποτελεσματικότητα του kinesiotape, η επιστήμη δεν έχει ακόμα επαρκείς έρευνες ή επαρκή δεδομένα.

Μάλιστα ορισμένες έρευνες αποδίδουν μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας σε placebo effect, κάτι το οποίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Όπως και να έχει, η ευρεία χρήση ακόμα και από αθλητές στο υψηλότερο επίπεδο σε συνδυασμό με την πρακτική αποτελεσματικότητα στην καθημερινή κλινική πράξη, μας επιτρέπουν να είμαστε θετικοί στην εφαρμογή kinesiotape σε μια σειρά από τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθολογίες.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password