Μυοσκελετικά

Manual Therapy – 9+1 είδη που αγοράζουν οι θεραπευτές

Manual therapy – η σύγχρονη μέθοδος φυσικοθεραπείας

Το manual therapy είναι μία απο τις σημαντικότερες θεραπευτικές φιλοσοφίες της σύγχρονης φυσικοθεραπείας. Εφόσον εφαρμόζεται σωστά και απο εξειδικευμένο θεραπευτή, έχει σχετικά άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

shutterstock_84258070-1024x683.jpg

Οι εφαρμογές γίνονται δια χειρός θεραπευτή αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Όπως όλες οι θεραπευτικές τεχνικές, έτσι και το manual therapy, χρειάζεται κάποια είδη που διευκολύνουν το θεραπευτή στο έργο του.

Αυτά είναι τα 9+1 είδη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις απο πελάτες που ασχολούνται με manual therapy.

1) Ζώνη κινητοποίησης

Η ζώνη κινητοποίησης είναι ίσως το πλεόν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός manual therapist.

IMG_20180615_100140-833x1024.jpg

Προσφέρει σταθεροποίηση σε ένα πλήθος σημαντικών τεχνικών. Ειδικότερα σε μεγάλες αρθρώσεις, όπως η πυελική περιοχή, η ζώνη θα »λύσει» τα χέρια του φυσικοθεραπευτή και θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κατάλληλες δυνάμεις με αρτιότητα και σωστή ένταση.

Η ζώνη κινητοποίησης είναι κατασκευασμένη απο εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό ώστε να αντέχει τις εφελκυστικές δυνάμεις.

Επίσης έχει ειδικό κούμπωμα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.

2) Σφήνα κινητοποίησης

Η σφήνα κινητοποίησης έχει διπλή χρήση.

Αφενός μπορεί να σταθεροποιήσει μια άρθρωση ή μια ανατομική περιοχή σε μια συγκεκριμένη γωνία, ώστε ο θεραπευτής να μπορεί να εφαρμόσει το manual therapy απρόσκοπτα.

Αφετέρου είναι χρήσιμο όταν ο θεραπευτής θέλει να κινητοποιήσει μια άρθρωση ενός άκρου αλλα δεν θέλει να κρατάει στον αέρα το υπόλοιπο άκρο.

                                                            Mobi1R-500x500-300x193-1.jpg

Η σφήνα είναι κατασκευασμένη απο αφρώδες αντιολισθητικό υλικό ώστε να είναι ευχάριστο και ανώδυνο για τον ασθενή.

Κατασκευάζεται σε 2 μεγέθη, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις τεχνικές manual therapy.

3)Ψηφιακό γωνιόμετρο

Το manual therapy έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την επαναξιολόγηση.

Με τον όρο αυτό εννοούμε πως μετά από κάθε χειρισμό αλλά και στο ξεκίνημα κάθε θεραπείας γίνεται μια επανεκτίμηση την κινητικότητας (και άλλων κλινικών χαρακτηριστικών όπως ο πόνος κλπ) ώστε να διαπιστωθεί εαν βρισκόμαστε στο σωστό θεραπευτικό μονοπάτι και πως το σώμα αντιδρά.

Η μέτρηση της ROM (range of motion) είναι ένα κρίσιμης σημασίας ποιοτικό χαρακτηριστικό της επαναξιολόγησης.

Επομένως η χρήση ενός ειδικού εργαλείου μέτρησης θα μεγενθύνει την αξιοπιστία των μετρήσεων μας.

γωνιόμετρο

Το ψηφιακό γωνιόμετρο θα δώσει με ακρίβεια τις όποιες αλλαγές στο εύρος κίνησης.

Διατίθεται σε 20cm ή 30cm και έχει ειδική οθόνη με την ένδειξη της μέτρησης. Στην εποχή των gadgets ενα θεραπευτικής φύσεως gadget μπορεί να δώσει στο manual therapy τη λεπτομέρεια στην αξιολόγηση.

4) Νευρολογικό σφυράκι

Αν ξεχωρίζει για κάτι το manual therapy είναι για τον αναλυτικό κλινικό συλλογισμό του.

Λεπτομερές ιστορικό και ενδελεχής εξέταση είναι στο πρώτο πλάνο.

Το νευρολογικό σφυράκι είναι απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε να διαπιστώσει ο θεραπευτής κατα πόσο είναι επηρεασμένο ένα νεύρο, και να καθορίσει ανάλογα τη θεραπεία.

                               neurological-hammer_3-500x500.jpg

Το νευρολογικό σφυράκι της Healthaction έχει 2 επιφάνειες χτυπήματος κατασκευασμένες με ειδικό λάστιχο ώστε να μην είναι επώδυνο και στην πίσω πλευρά έχει ενσωματωμένες και αποσπώμενες ακίδες ελέγχου αισθητικότητας.

5)Kinesiology tape και Kinesiology book

Σε μεγάλο ποσοστό θεραπειών manual therapy, η συνεδρία κλείνει με θεραπευτική ελαστική επίδεση, το γνωστό kinesiology taping.

Αυτός ο τρόπος επίδεσης μπορεί να διορθώσει μικρές εμβιομηχανικές παρεκκλίσεις.

                                           3ns-3.png

Οι ελαστικές ταινίες της 3NS TAPE είναι κατασκευασμένες απο βαμβακερό υλικό και είναι εμποτισμένες με ειδική υποαλλεργική και αδιάβροχη κόλλα, ώστε ο θεραπευτής να έχει πάντα επιτυχία στην επίδεση του.

Μάλιστα, στα πλαίσια της σύγχρονης φυσικοθεραπείας, που υποστηρίζει την αυτοδιαχείριση των ασθενών, μπορεί πλέον ο θεραπευτής να διδάξει τον ασθενή του να τοποθετεί μόνος του το kinesiology taping.

smartmockups_jx1i5tn4-1024x683.jpg

Αρωγος στην προσπάθεια αυτή είναι το πρώτο βιβλίο για αυτοδιαχείριση kinesiotaping που εκδόθηκε απο την εταιρεία μας, το »Taping-Κάν’το Μόνος σου»

6) Foam Roller

Το foam roller είναι ακόμη ένα εργαλείο που ζητούν αρκετοί θεραπευτές του manual therapy.

Το foam roller βοηθά στην κινητοποίηση, τη διάταση και τη διαχείριση της περιτονίας, με το βάρος του σώματος του ασθενούς.

Επίσης, όπως και το kinesiology tape, είναι συμβατό με τη θεραπευτική κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης.

%CE%9A%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A614x33cm_142240.jpg

Οι ασθενείς μαθαίνουν διατάσεις και ασκήσεις ώστε να μπορούν να τις κάνουν και σπίτι μόνοι τους.

Έτσι η διάρκεια της θεραπείας μειώνεται και το θεραπευτικό αποτέλεσμα διατηρείται, εφόσον φυσικά συνδυαστεί με την άσκηση και την εργονομία.

Η Healthaction διαθέτει μια πληθώρα μεγεθών και σχημάτων foam roller ώστε να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες.

7) Trigger Wood – Βελόνες βελονισμού

Τα trigger points είναι επώδυνα σημεία πυροδότησης στον μύ ή την περιτονία και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.

Μπορεί οι χειρισμοί του manual therapy να έχουν επιφέρει την επιθυμητή κινητικότητα αρθρικά, αλλά ένα trigger point είναι ικανό να αναστείλλει την μυϊκή κίνηση αναιρώντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ένας manual therapist πάντα ελέγχει για επώδυνα μυοπεριτονιακά σημεία και οφείλει να τα διαχειριστεί.

Οι 2 τρόποι διαχείρισης είναι η τοπική πίεση ή αλλιώς η μέθοδος ξηράς βελόνας (dry needling).

Η πίεση των trigger points με τον αντίχειρα, μπορεί πολλές φορές να γίνει κουραστική για τον θεραπευτή και μελλοντικά να δημιουργήσει ακόμα και αρθρίτιδα ή τενοντίτιδες.

Τη λύση δίνει το best seller εργαλείο μας, trigger point wood, εγκεκριμένο απο τον Ελβετικό οργανισμό διαχείρισης trigger point, ΙΜΤΤ.

                                                          trigger-wood-oxia.jpg

2 μεγέθη ανάλογα το μέγεθος παλάμης, κατασκευασμένα από ξύλο ελιάς ή οξυάς για διάρκεια στο χρόνο και ειδική επιφάνεια επαφής ώστε να φτάνει βαθιά σε ιστούς χωρίς να »τσιμπάει» τον ασθενή. Μια κατασκευή της επιστημονικής ομάδας της Healthaction.

Η άλλη επιλογή, πιο εξειδικευμένη και με απαίτηση εκπαίδευσης , είναι η μέθοδος dry needling.

Η healthaction διαθέτει βελόνες βελονισμού Orca και Dongbang σε όλα τα μεγέθη και στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

db-100-1.jpg

8) Βιβλίο Clinical Neurodynamics

Στο Manual therapy ο έλεγχος των νευροδυναμικών είναι ύψιστης σημασίας.

Ο τρόπος που κινείται το νέυρο μέσα στο έλυτρο που το περιβάλλει και ο τρόπος που το νέυρο ανταποκρίνεται στη διάταση είναι τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά σημαντικά στοιχεία.

smartmockups_jt6wvqms-1024x819.jpg

Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος για τον οποίο το βιβλίο clinical neurodynamics βρίσκεται κάθε μήνα ανάμεσα στις top πωλήσεις του καταστήματος μας.

Η νευροδυναμική διαχείριση πολλές φορές δίνει τη λύση σε ένα θεραπευτικό πλάνο που φαίνεται να μη αποδίδει τα αναμενόμενα.

9) Maitland manual therapy book set

Όταν μιλάμε για manual therapy όλοι έχουμε στο μυαλό μας 3-4 σχολές, καθεμιά απο τις οποίες έχει το δικό της τρόπο προσέγγισης.

Ένας επιτυχημένος manual therapist οφείλει να έχει γνώση από όλες τις σχολές, κάθως κάθε μέθοδος έχει πολλά να προσφέρει.

%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF-7.png

Το Maitland manual therapy book set περιλαμβάνει σε 2 τόμους όλη τη θεωρητική προσέγγιση, τις τεχνικές και την συμπυκνωμένη γνώση ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμες τεχνικές manual therapy που μπορούν πραγματικά να σας λύσουν τα χέρια!

Το κόστος του σετ βιβλίων πραγματικά αποσβαίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Θα λέγαμε οτι είναι μια επένδυση με σίγουρο κέρδος.

Bonus +1

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που και εμείς δεν περιμέναμε να βρίσκεται στο top 10 των πωλήσεων στους manual therapists.

Τη θέση μοιράζονται για την ακρίβεια τα 2 προπλάσματα, Oscar σκελετος και Ελαστική σπονδυλική στήλη.

Αμφότερα προφανώς και βοηθούν τους θεραπευτές να εξηγήσουν στους ασθενείς τους τόσο το πρόβλημα όσο και τη θεραπευτική παρέμβαση. Όλες οι τελευταίες έρευνες είναι κατηγορηματικές στο γεγονός πως οι ασθενείς που είναι ενημερωμένοι, αισθάνονται συμμέτοχοι και ενεργοί στη θεραπεία τους και αυτό εξασφαλίζει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

              29603zeO5Ssb9BvT7O-683x1024.jpg

Ο σκελετός Oscar είναι ο πλέον ευπώλητος στην Ελλάδα, καθώς είναι ποιοτικός αλλά και οικονομικός. Είναι λεπτομερής, έχει μέγεθος ενήλικα και αποσπώμενα άκρα και κρανίο ώστε να επιδεικνύετε και ξεχωριστά αυτές τις ανατομικές περιοχές.

erler-zimmer-wirbelsaeule-bandscheibenvorfall-becken-2.jpg

Η ελαστική σπονδυλική στήλη αποτελεί πιστό αντίγραφο ενήλικα, έχει μια κινητικότητα, δείχνει μια κήλη δίσκου, είναι αναρτώμενη και επίσης δείχνει τα βασικά νεύρα καθώς αυτά εξέρχονται του νωταίου μυελού. Είναι must-have για όσους ασχολούνται με manual therapy σπονδυλικής στήλης.

 

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής PT,MT,RFL, Formthotics specialist

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password