Μυοσκελετικά

Text Neck Syndrome - Μια σύγχρονη μυοσκελετική 'μάστιγα'.

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο text neck ;

Ο όρος "text neck" εισήχθη από τον χειροπρακτικό Dean L. Fishman το 2008, στις ΗΠΑ.

Ο ορισμός του text neck είναι το σύνδρομο υπέρχρησης, το οποίο συνήθως προκύπτει από την υπερβολική καταπόνηση του αυχένα λόγω της χρήσης οποιασδήποτε φορητής κινητής συσκευής.

Η αυχενική κάμψη για πεγάλο χρονικό διάστημα και σε καθημερινή βάση είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων. 

Το σύνδρομο text neck μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα, πόνο στους ώμους και τα χέρια ή ακόμα και διαταραχές της αναπνοής ή ζαλάδες.

Υπάρχουν πολλές βιβλιογραφικές αναφορές για τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μιας κινητής συσκευής και του πόνου ή των συμπτωμάτων του αυχένα, με τα ερευνητικά στοιχεία να εμπλουτίζονται όσο η χρήση του κινητού κερδίζει ‘χρόνο’ στην καθημερινότητα των ατόμων.

Text neck και επιδημιολογία

Το 2023, οι εκθέσεις εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των παγκόσμιων χρηστών smartphone έφτασε τα 6,8 δισεκατομμύρια. 

Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει λίγο πάνω από τα 8 δισεκατομμύρια το 2024, 8 στους 10 ανθρώπους θα κατέχουν ένα smartphone (85%).

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου το 87% των εφήβων (14-18 ετών) στις ΗΠΑ και το 79% των εφήβων (12-15 ετών) στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν και χρησιμοποιούν smartphones.

Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών, το 92% και το 95% ανέφεραν ότι διαθέτουν smartphone στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αντίστοιχα.

Επιπλέον ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης κινητών συσκευών ανέρχεται στις 2 ώρες και 17 λεπτά, με τον χρόνο αυτό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Τα παραπάνω νούμερα είναι η απόδειξη σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση περιστατικών πόνου εξαιτίας του text neck syndrome.

Μηχανισμός τραυματισμού / παθολογική διαδικασία

Η πρόσθια κλίση της κεφαλής αυξάνει δραματικά το βάρος της κεφαλής στη σπονδυλική στήλη.

Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα του βάρους που δέχεται η αυχενική μοίρα της ΣΣ να αυξάνεται δυναμικά και σταδιακά στις διάφορες θέσεις στάσης.

Ένας μέσος όρος της γωνίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε κάμψη κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων είναι 37 έως 47 μοίρες.

Μια μελέτη έδειξε ότι το βάρος του κεφαλιού αυξάνεται σε 18 κιλά στις 30 μοίρες και 22-23 κιλά στις 45 μοίρες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των συνδέσμων, των μυών και των νεύρων στον αυχένα, με αποτέλεσμα μόνιμη αρθριτική βλάβη με αυξημένη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ή χρόνια μυϊκά προβλήματα.

Στα παιδιά, τα οποία δυστυχώς χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο smartphones ακόμα και από ηλικίες 2-3 ετών, το πρόβλημα φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντικό. 

Το μεγάλο βάρος του κεφαλιού σε σχέση με την σχετικά αδύναμη ακόμα σπονδυλική στήλη φαίνεται να δημιουργεί προϋποθέσεις για την εμφάνιση αυχενικών προβλημάτων στη μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή. 

Κλινική παρουσίαση του Text neck

Η βλάβη που προκαλείται από το text neck μακροχρόνια μπορεί να είναι παρόμοια με το σύνδρομο επαγγελματικής υπέρχρησης ή τον τραυματισμό από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση σε εργασία βαρέως τύπου.

Η πιο κοινή συμπτωματολογία του Text Neck είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δύσκαμπτος αυχένας: ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση του αυχένα συνήθως παρουσιάζεται όταν προσπαθεί κανείς να κινήσει τον αυχένα μετά από τη χρήση κινητής συσκευής και αφορά κυρίως την έκταση.

Πόνος: μπορεί να εντοπίζεται σε ένα σημείο ή μπορεί να είναι διάχυτος σε μια περιοχή, συνήθως στις κατώτερες μοίρες του αυχένα. Μπορεί να περιγράφεται ως αμβλύς διάχυτος πόνος αλλά μπορεί επίσης να είναι οξύς σε ακραίες περιπτώσεις υπέρχρησης.

Πόνος στις παρακείμενες περιοχές: συχνά μπορεί να υπάρχει ‘ακτινοβόληση’ του πόνου στους ώμους, ενώ αν πιέζονται και κάποια νεύρα μπορεί να συνυπάρξει πόνος ή μούδιασμα σε όλο το άνω άκρο.

Μυϊκή αδυναμία: οι μύες των ώμων και της πλάτης, δηλαδή ο τραπεζοειδής, οι ρομβοειδείς και οι εξω στροφείς των ώμων είναι συχνά αδύναμοι εξαιτίας της κακής εργονομίας.

Πονοκέφαλος/ζαλάδα: η σύσφιξη των υπο-ινιακών μυών μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους τύπου τάσης και ζαλάδες.

Εκτός από αυτά τα κοινά συμπτώματα μπορεί επίσης να υπάρχουν:

  • Ευθειασμός της θωρακικής μοίρας
  • Πρώιμη έναρξη αρθρίτιδας
  • Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης
  • Συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων
  • Αστάθεια ή ίλιγγος
  • Απώλεια πνευμονικής διαύγειας

Διαγνωστικές διαδικασίες

Πλήρης ιατρική εξέταση:

Πριν από την ιατρική εξέταση πρέπει να συλλέγεται πλήρες ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας χρήσης της ηλεκτρονικής συσκευής και της έναρξης των συμπτωμάτων. 

Ο πόνος πρέπει να αξιολογείται πρωταρχικά, όπως η ένταση, ο χαρακτήρας, η συχνότητα και η ‘ακτινοβοληση’ στον αυχένα ή στις κατώτερες σπονδυλικές περιοχές.

Διερεύνηση:

Μετά τη διενέργεια φυσικής εξέτασης και τη συλλογή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, μπορεί να προταθεί η διενέργεια ακτινογραφίας.

 

Η ακτινογραφία του αυχένα σε άτομα με text neck δείχνει διαταραχές στη φυσιολογική καμπυλότητα του αυχένα αλλά και συνολικά της σπονδυλικής στήλης.

Μια μαγνητική τομογραγραφία επίσης μπορεί να αναδείξει τοπικές φλεγμονές, τραυματισμούς μαλακών μορίων  ή κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Διαχείριση Text neck syndrome

Η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για το Text Neck. 

Οι ακόλουθες συστάσεις από μια συστηματική ανασκόπηση του Text Neck θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση smartphones ή άλλων φορητών συσκευών:

  • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση και κάντε συχνά διαλείμματα
  • Αποφύγετε τις παρατεταμένες στατικές θέσεις
  • Κρατήστε την κινητή συσκευή σας στο ύψος των ματιών σας.
  • Ανασηκώστε ελαφρά το πηγούνι σας και κυλήστε τις ωμοπλάτες προς τα πίσω.
  • Κάντε διαλείμματα από την κινητή συσκευή σας κάθε 15 λεπτά.
  • Ορίστε υπενθυμίσεις για να αλλάζετε θέση.
  • Για τα παιδιά, ακουμπήστε τη συσκευή σε μια εργονομική βάση κινητού αντί για τα χέρια τους ή στο πάτωμα. Βέβαια το ιδανικό είναι να μην ασχολούνται τα παιδιά με κινητά.
  • Με τη σωστή τοποθέτηση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, θα μπορέσετε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση του συνδρόμου text neck.
  • Αποφύγετε την υπέρχρηση, όπως η παρατεταμένη πληκτρολόγηση ή το συνεχές άσκοπο swiping
  • Αποφύγετε να κρατάτε μεγάλες ή βαριές συσκευές στο ένα χέρι για μεγάλη διάρκεια
  • Αποφύγετε τη χρήση της συσκευής σε ύπτια θέση με τη χρήση μαξιλαριού που θα θέσει τον αυχένα σε μόνιμη καμπτική θέση

Η αποκατάσταση έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του τραυματισμού λόγω καταπόνησης που προκύπτει από το Text Neck. 

Η αποκατάσταση μπορεί να σχεδιαστεί ως ένα πρόγραμμα 2-4 εβδομάδων που ξεκινά με κινητοποίηση των μαλακών μορίων, κινητοποίηση των αρθρώσεων 1ου και 2ου βαθμού, ενεργητικές και παθητικές διατάσεις των σφιγμένων μυών και προχωρά σε μυϊκή ενδυνάμωση, επανεκπαίδευση της στάσης του σώματος και πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι.

Στις οξείες περιπτώσεις, η ανακούφιση από τον πόνο είναι ο κύριος στόχος.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Τακτική κινητοποίηση του αυχένα: περιστροφές και πλάγια κάμψη
  • Αποκατάσταση της λειτουργίας των μυϊκών συνόλων πέριξ του αυχένα (τραπεζοειδής, στροφείς ώμου, σταθεροποιοί ωμοπλάτης κλπ).
  • Ασκήσεις chin tack για την επαναφορά της σωστής θέσης αυχένα 
  • Θεραπεία με πάγο/θερμότητας
  • Θεραπευτική μάλαξη
  • Αντιμετώπιση των trigger points, που σίγουρα θα έχουν ενεργοποιηθεί, με μάλαξη, dry needle ή FDM. 
  • Σε ακραίες χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή κατά του πόνου.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές για τη θεραπεία του text neck:

Kinesiotaping: Η άρτια εφαρμογή kinesiotape μπορεί να λειτουργήσει τόσο θεραπευτικά όσο και προληπτικά, καθώς η τάση θα ‘υπενθυμίζει’ στο άτομο ότι τείνει να χρησιμοποιήσει πάλι λανθασμένες στάσεις σώματος. 

Προοδευτική άσκηση αντίστασης : Η προοδευτική άσκηση αντίστασης στους μύες του αυχένα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου στον αυχένα. 

Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει την ικανότητα του μυός να παράγει δύναμη. Εάν ένας μυς δεν έχει την ικανότητα να παράγει δύναμη λόγω τραυματισμού ή υπερδιάτασης, η προοδευτική αντίσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του μυός.

Σφαιρική εκπαίδευση για την επαναφορά της εργονομίας : η επανεκπαίδευση εργονομίας είναι άκρως αποτελεσματική στη μείωση του πόνου στον αυχένα. Η σφαιρική επανεκπαίδευση της στάσης βοηθά στην επιμήκυνση και τη διάταση των μυών του αυχένα που έχουν βραχυνθεί, αυτό γίνεται με τη χρήση ενεργητικής κίνησης και συστολής των ανταγωνιστικών μυών για τη βελτίωση της μυϊκής ισορροπίας και την εκπαίδευση σωστών  στάσεων.

Στην εργονομική επανεκπαίδευση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 εκπληκτικά Gadget που θα βρείτε στη Healthaction, το Flexi Posture Brace και το Posture Digital Corrector.

Ασκήσεις για το σύνδρομο Text Neck

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ασκήσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το σύνδρομο του αυχένα κειμένου.

Οι ασκήσεις αυτές δεν πρέπει να αυξάνουν τον πόνο.

Εάν ο πόνος σας αυξηθεί, τότε σταματήστε και επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον φυσικοθεραπευτή σας.

1. Chin Tuck: Ξεκινήστε σε όρθια καθιστή θέση, τραβήξτε απαλά το πηγούνι σας σαν να κάνετε διπλοσάγονο. Βεβαιωθείτε ότι η μύτη και το πηγούνι σας είναι στραμμένα προς τα εμπρός και όχι προς τα κάτω. Κρατήστε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε για 30 επαναλήψεις.

2. Κινητοποίηση της ωμοπλάτης: Ξεκινήστε σε όρθια ή καθιστή θέση. Σφίξτε τους μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας και πιέστε απαλά τις ωμοπλάτες σας μαζί. Κρατήστε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 30 φορές.

3. Διάταση του θωρακικού μυός: Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω σε ένα πλαίσιο πόρτας, μέχρι το ύψος των ώμων σας. Σκύψτε αργά προς τα εμπρός μέχρι να νιώσετε ένα τέντωμα κατά μήκος του στήθους σας. Κρατήστε αυτή τη διάταση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 3 φορές σε κάθε πλευρά.

4. Foam Rolling: Για την κινητοποίηση συνολικά της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα και του θώρακα, τα foam rollers είναι η ιδανική λύση. Διάταση, μάλαξη και trigger point therapy σε ένα θεραπευτικό εργαλείο αποκατάστασης.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password